26.3.2015 07:00 | MobilMania

Chcete nahrať obrazovku Androidu? Ide to aj bez rootu

Zdroj: Martin Hodás

Nahrávanie obrazu bolo na Androide donedávna spojené s rootom zariadenia. Sú však i nástroje, ktoré si poradia bez neho

Spoločnosť Google do svojho operačného systému Android pridala oficiálnu možnosť zachytávania obrazu na video. Stalo sa tak už pri vydaní verzie 4.4 KitKat. Čo však doteraz chýba, je vlastná aplikácia, ktorá by túto možnosť dokázala využiť. V súčasnosti tak v obchode Google Play nájdete viacero nahrávačov od tretích strán, avšak nájsť kvalitný a stabilný softvér stále nie je jednoduché.

Preto vám prinášame výber aplikácií, pri ktorých si na svoje prídu aj majitelia starších zariadení či tých, ktoré nemajú takzvaný „root“ – teda úplnú kontrolu nad zariadením, pri ktorej získaní majiteľ väčšinou prichádza o záruku.

Recordable: Bez rootu aj pre „veteránov“

Aplikácia Recordable (na Google Play prezentovaná ako Easy screen recorder No Root) patrí medzi nástroje, ktoré podporujú aj staršie verzie platformy Android. V tomto prípade hovoríme o 2.3 Gingerbread a vyšších. Jeho hlavnou prednosťou je však nahrávanie obrazu bez nutnosti spomínaného rootu.

Aplikácia ponúka jednoduchú galériu umožňujúcu okamžité zdieľanie • Pred nahrávaním môžete svoj súbor ľubovoľne pomenovať

Cenou za chýbajúce oprávnenia je závislosť nahrávania na prepojení s PC. Vývojár aplikácie ponúka softvér pre Windows/Mac OS/Linux, ktorý automaticky nainštaluje potrebné ovládače a umožní nahrávanie. Hoci proces nie je komplikovaný, nepraktický je fakt, že ho treba opakovať zakaždým po reštartovaní telefónu. Navyše, bez rootu nie je možné zachytiť systémové zvuky. Zvuková nahrávka tak obsahuje len záznam mikrofónu.

Praktickou funkciou je odpočítavanie pred začiatkom nahrávania • Zvuk nahrávaný mikrofónom nedosahuje potrebnú kvalitu

Nehľadiac na to je aplikácia veľmi stabilná a ponúka najdôležitejšie možnosti úpravy výstupu ako je nastavenie rozlíšenia, veľkosti dátového toku či počtu snímok za sekundu. Praktické je nastaviteľné odpočítavanie do začiatku nahrávania, ktoré poslúži najmä na opustenie aplikácie pred jeho štartom. Zoznam zachytených videí nájdete priamo v aplikácii Recordable, pričom jednotlivé položky môžete okamžite zdieľať.

Názov aplikácie EASY screen recorder NO ROOT
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno - Pro verzia (3,99 €)
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľstvo Invisibility Ltd
Veľkosť aplikácie 10 MB

SCR Screen Recorder: Hračka pre pokročilých

Pokročilý nástroj SCR Screen Recorder naplno využíva dostupné možnosti zariadenia s rootom. Nechýbajú tak tri druhy dekodérov či transformácie obrazu. Hlavným „ťahákom“ je však podpora kombinovaného nahrávania systémových zvukov súčasne so zvukmi okolitého prostredia (od verzie 4.2 Jelly Bean).

Hlavné menu je skutočne minimalistické • Po zvukovej stránke aplikácia využíva všetky možnosti rootu

Aplikácia na prvý pohľad zaujme svojim používateľským prostredím. Po spustení sa totiž na obrazovke zobrazí len úzky pás troch tlačidiel. Ten je v popredí až kým nástroj neukončíte alebo nezačnete nahrávanie. Plne tak nahrádza možnosť odpočítavania v prípade Recordable.

Menšou nevýhodou je chýbajúce manuálne nastavenie FPS (snímok za sekundu), ktoré bolo súčasťou predchádzajúcich verzií. V súčasnosti sa dá počet snímok nastaviť len z výberu predvolených možností pre dané zariadenie, ktoré boli vybrané na základe stability a používateľských skúseností.

Nástroj ponúka pokročilé nastavenia nahrávania • Dostupná je aj možnosť zvoliť si výstupný priečinok

Netradičné je aj zapojenie predného fotoaparátu. Zachytený obraz sa po nastavení objaví na obrazovke v podobe malého plávajúceho okna, s ktorým môže používateľ ľubovoľne pohybovať.

Názov aplikácie Recorder SCR Screen Pro
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno, 4,49 €
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľstvo Iwo Banas
Veľkosť aplikácie 5 MB

Nahrávanie aj zadarmo

Obe spomenuté aplikácie majú niekoľko spoločných čŕt. Medzi iným riešia obvyklé problémy nahrávania, ktorými je napríklad nemožnosť nahrávania na zariadeniach s Tegra procesormi od Nvidie či chybné zobrazenie farieb.

Oba nástroje sú rovnako dostupné aj v bezplatnej verzii. SCR Screen Recorder v nej na obraz podsúva svoje logo. Rovnako nie je možné vypnúť notifikáciu o prebiehajúcom nahrávaní, ktoré je obmedzené na tri minúty. Recordable naopak láka na neobmedzenú dĺžku nahrávania. Záporom sú však otravné reklamy, vodotlač na videu a obmedzenie maximálnej hodnoty snímok za sekundu – osem.

Oficiálna cesta: Zbytočne komplikovaná, no zadarmo

Google od verzie 4.4 KitKat umožňuje bezplatné nahrávanie obrazovky prostredníctvom príkazového riadka v PC. Je však nutná inštalácia Android SDK a univerzálnych ADB ovládačov . Hoci je proces bezplatný a nevyžaduje root, je pre bežného používateľa zbytočne komplikovaný, pričom dĺžka videa je limitovaná na tri minúty.

Čítajte aj Chcete nahrať obrazovku Androidu? Ide to aj bez rootu

Pokrok priniesla aktualizácia systému na 5.0 Lollipop. Oficiálne API umožňuje vývojárom prinášať aplikácie, ktoré dokážu plnohodnotne zaznamenávať obraz aj bez dodatočných oprávnení.

V tomto prípade však úlohu zohráva aj stále nižší podiel tejto verzie systému na trhu. V prípade, že vlastníte najnovšiu verziu mobilnej platformy od Googlu, odporúčame vám špeciálnu verziu SCR pre Lollipop.