22.2.2015 07:00 | MobilMania

Swan Mobile chce investora. Vieme, kedy odštartuje

Zdroj: archív

Štvrtý operátor oznámil nové informácie k operátorskému projektu. Pripravuje sa na marcové spustenie služieb, detaily neprezradil.

Nováčik Swan prišiel s novými informáciami k čoraz viac meškajúcemu projektu štvrtého operátora s predpokladaným názvom Swan Mobile. Komerčné služby sľubuje od piatka 13. marca. Čo presne firma predstaví, nie je jasné.

fotogaléria
ikona swan Zdroj: archív

Pôvodne chystaná ponuka s neobmedzenými dátami za 5 eur mesačne v Trnave napokon neprišla, informovali sme o nej ešte v decembri. Swan pritom sám avizoval štart a informoval prvých zákazníkov o službe.

Operátor opätovne potvrdzuje záujem o spoluprácu so Slovenskou poštou. Stále však nie je podpísaná dohoda.

Swan očakáva, že regulačný úrad potvrdí dosiahnutie minimálneho pokrytia, teda 20 percent populácie Slovenska, a tak mu budú musieť konkurenční poskytovatelia umožniť prístup do mobilnej siete.

Investorom možno aj pošta

Otáznikom zostáva, kto bude partnerom Swanu. Spomínal sa vstup investora a v poslednom období sa hovorilo predovšetkým o spolupráci so štátnou Slovenskou poštou – tá v januári kúpila od J&T pätinu Poisťovne Poštovej banky.

Predseda predstavenstva Swanu Juraj Ondriš potvrdzuje, že majú záujem, aby „poštári“ boli súčasťou operátorského projektu aj vlastnícky. „Z našej strany rozhodnutie už padlo a sme na spoluprácu organizačne a technicky pripravení,“ tvrdí. „Je to spoločnosť, ktorá disponuje najväčšou distribučnou sieťou na Slovensku,“ argumentuje.

Štátny podnik by tak priamo profitoval zo ziskov alebo naopak, v horšom prípade, znášal i prípadné straty. Majetkové previazanie nevylúčil ani šéf pošty Tomáš Drucker v rozhovore pre týždenník Trend.

Kedy by rokovania s poštou mohli byť ukončené úspešnou dohodou, však Swan nehovorí. Zatiaľ došlo len k podpisu memoranda.

Nováčik pre MobilManiu priznal, že má dnes viacero záujemcov o vstup do mobilného operátora.  „Vzhľadom na to, že ich charakter je rôznorodý, od strategických po finančných, v súčasnosti zvažujeme pre nás najvhodnejší výber,“ uzavrel J. Ondriš bez ďalšieho spresnenia.

Pokrytie rozšírili. Blíži sa vraj k 30 %

Firma prezradila aktuálnu úroveň pokrytia signálom v prepočte na obyvateľov krajiny. „Blížime sa k 30 percentám,“ dodal J. Ondriš.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Nechce však spresniť, v ktorých mestách už vybudovala LTE sieť. „Túto informáciu sa dozviete počas pripravovanej tlačovej konferencie k spusteniu druhej fázy,“ uviedol.

Druhú časť operátorského projektu chce Swan spustiť v piatok 13. marca, teda o tri týždne. Má ísť o komerčné služby. Čo presne zástupcovia spoločnosti predstavia, sa nevie.

Aj keď komerčná ponuka napokon neprišla, Swan už verejne testuje LTE sieť v Trnave, zatiaľ však len s desiatkami zákazníkov.Vyskúšala si ju aj naša redakcia.

Teoretické maximum siete je 73/23 Mbit/s, Swan ale naposledy v decembri uvádzal rýchlosti 50/10 Mbit/s. Minimálnu rýchlosť v praxi operátor odhaduje na 5 Mbit/s.

Swanu uplynula lehota šesť mesiacov, aby začal používať pridelené frekvencie vydražené v LTE tendri, začiatkom leta. Regulačný úrad v novembri 2014 vyhlásil , že nováčik túto podmienku úspešne splnil. Využívanie frekvencií sa dá ale splniť už šírením signálu.

Národný roaming? Ešte sa len rozhodne

Štvrtý mobilný operátor mal pôvodne odštartovať ešte na jeseň 2014. Swan v októbri obvinil konkurentov, že s ním príliš pomaly rokujú o národnom roamingu, teda prístupu do siete niekoho z trojice Orange, Telekom alebo O2.

Bez takejto dohody dokáže Swan začať len oklieštene. Sieť konkurenta by mu chýbala pri pokrývaní mimo väčších miest či na hlasové služby. Na tie si síce začal budovať aj starší typ 2G siete, no otázne je, na akom veľkom území.

Čítajte aj Swan Mobile chce investora. Vieme, kedy odštartuje

Swan sa koncom roka obrátil na regulátora a oznámil i dosiahnutie 20-percentného pokrytia, čo je limit, odkedy sú konkurenti povinní mu národný roaming poskytnúť.

Štátny úrad medzičasom situáciu preveril. „Kontrola s týmto predmetom už prebehla a aktuálne čakáme na jej výsledky. Vzhľadom na priebeh kontroly predpokladáme pozitívny výsledok,“ povedal Ondriš.

Na rozhodnutie má úrad štyri mesiace – toto obdobie uplynie 25. marca. Nič bližšie zatiaľ nechce povedať ani regulačný úrad (RÚ). „Tento proces ešte nie je ukončený, preto sa RÚ ešte nemôže vyjadriť,“ vysvetlil hovorca Roman Vavro.

Dohodli už aj roaming

Klienti Swanu by sa k volaniam či dátam mali dostať aj zo zahraničia. „Služby medzinárodného roamingu budeme poskytovať prostredníctvom roamingového agregátora, ktorého už máme vybraného,“ prezradil Ondriš.

Ide teda o jednoduchšie riešenie, ako keby firma musela vyjednávať samostatné roamingové dohody s operátormi.