23.2.2015 13:45 | Bleskovky MobilMania.sk

Regulátor: Riešili sme rušenia v sieti Orangeu, dôvodom boli staršie telefóny

Zdroj: dreamstime

Úrad informoval o prípadoch rušeniach, ktoré spôsobili staršie bezdrôtové telefóny, niektoré boli určené pre americký trh.

Mobilnú sieť Orangeu v minulom roku rušili staršie bezdrôtové telefóny. Regulátor upozornil, že riešil viac než desať takýchto prípadov a zákazníkom odporúča, aby nepoužívané prístroje nenechávali zapojené v elektrickej sieti.

„Tieto zariadenia domácnosti zbytočne zvyšujú faktúru za elektrinu a v prípade ich poruchy môžu rušiť iné zariadenia,“ vystríha hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro.

Na štátny úrad sa obrátil samotný Orange, konkrétne operátor zaznamenal problémy s rušením základňových staníc mobilnej siete v Bratislave. RÚ zistil, že poruchu spôsobujú staré telefónne zariadenia.

„Boli to už staršie pôvodne akciové telefóny dvoch operátorov, ktorí poskytujú telefónnu službu prostredníctvom pevnej siete,“ popisuje Vavro. „Zariadenia sa rozkmitali a v okolí stoviek metrov spôsobovali rušenie,“ ozrejmil.

„Vzhľadom na to, že staršie bezdrôtové telefóny bratislavské domácnosti ešte stále využívajú, dá sa predpokladať, že takéto rušenia sa ešte vyskytnú,“ uzavrel regulátor.