26.2.2015 10:00 | MobilMania
Komentár

Swan chce spustiť služby. Opäť

Zdroj: archív

Štart štvrtého operátora sa naťahuje. Firma našťastie prelomila mlčanie, no jej imidž začína trpieť. Komentár

Hoci sa štvrtému mobilnému operátorovi sprvoti podarilo vzbudiť veľké očakávania, zatiaľ zákazníkom nepriniesol vôbec nič. Naopak, postupne rastie zoznam nezodpovedaných otázok k chystaným službám, na ktoré by sa mala verejnosť dozvedieť odpoveď do troch týždňov – na piatok 13. marca je plánované spustenie služieb v „druhej fáze“.

Čítajte aj Swan chce spustiť služby. Opäť

Swan najprv v decembri informoval o chystanej ponuke neobmedzených dát v Trnave. Nováčik sa však následne na dlho odmlčal a nové informácie prezradil až pre MobilManiu koncom minulého týždňa.

Priznal, že hľadá investora – verejne avizuje záujem o vlastnícky vstup štátnej Slovenskej pošty.

Milióny zatiaľ bez využitia

„Sieť musí fungovať a nevyužívať ju by bol nezmysel,“ vravel v októbri generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský s tým, že do konca roku 2014 by náhradný plán radi spustili.

Nakoniec sa však zámer nenaplnil a operátor dodnes nepriniesol ani prezentovanú ponuku neobmedzených dát za 5 eur v Trnave. Sám ju pritom oficiálne avizoval , čo mu v očiach zákazníkov určite nepomôže.

Operátor poukazuje na to, že verejné služby poskytuje už od júna. V decembri nám prvý raz prezradil, že niekoľko mesiacov už sieť využíva nespresnený počet nejakých zákazníkov.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Chápeme, že si operátor mohol vybrať nejakú skupinu ľudí a poskytnúť im služby, rovnako ako nám v redakcii, keď sme sieť testovali . To je síce verejná, no nie bežná komerčná prevádzka. Na to chýba možnosť objednania služby (v sieti predajní či inak), oficiálny cenník, web s informáciami a podobne.

Rokovania bez konca

Operátor dnes hovorí, že sa blíži k pokrytiu 30 percent obyvateľov Slovenska, čiže minul milióny. „S 50 miliónmi eur vieme postaviť sieť tak, aby bola konkurencieschopná,“ odhadoval Strečanský tesne po oznámení výsledkov LTE tendra v januári 2014.

Swan tvrdil, že dosiahol pokrytie dvadsať percent populácie ešte minulý rok pred Vianocami. Práve to je hranica, kedy sú ostatní mobilní operátori novému hráčovi povinní poskytnúť národný roaming, teda sprístupniť svoju sieť pre zákazníkov Swanu.

Či nováčik limit skutočne „pokoril“, má povedať regulátor, ktorý rozbehol konanie práve na podnet Swanu. Úrad musí podľa zákona rozhodnúť do 25. marca, zatiaľ sa k téme nevyjadruje vôbec.

Rokovať na tému národného roamingu určite nie je ľahké. Pre Swan, čiže novú konkurenciu, by bol značnou až kľúčovou pomocou. To súčasné trio veľmi dobre vie

Operátori sa priebežne obviňujú, kto za pribrzdené rokovania nesie zodpovednosť. Swan najnovšie pre HN tvrdil , že ponuku na národný roaming už dostal, ale cenovo je na úrovni medzinárodného roamingu. „Podľa našich kalkulácií ide o ich maržu 600 percent,“ vravel predseda predstavenstva Swanu Juraj Ondriš.

Rokovať na tému národného roamingu určite nie je ľahké. Pre Swan, čiže novú konkurenciu, by bol značnou až kľúčovou pomocou. To súčasné trio veľmi dobre vie.

Celá situácia najviac nehrá do karát imidžu Swanu. Na rovinu, veľkú väčšinu ľudí zákulisné nezhody firiem príliš nezaujímajú. Plán so štartom Swanu na jeseň 2014 však zaznel prakticky vo všetkých médiách.

Štát ako operátor. Dvojnásobne

fotogaléria
ikona swan Zdroj: archív

Štvrtý operátor by sa rád spoľahol na pomoc investora a sám najviac hovorí o Slovenskej pošte. Nikoho zrejme neprekvapí, že jednania práve so štátnou firmou sú zdĺhavé. Poštári rozširujú spektrum aktivít, vlastnícky už stihli vstúpiť aj do jednej z poisťovní a nevylúčili ani záujem o Swan.

Ak by doň pošta napokon vstúpila, nastala by zaujímavá situácia – štát by vlastnil dvoch konkurenčných poskytovateľov. Minoritný, 49-percentný podiel v Telekome ešte len ide predávať .

Navyše, ak by pošta odkúpila menšinovú časť operátora, opäť by bol štát – tentoraz prostredníctvom svojej akciovky – v menej výhodnej situácii bez rozhodujúceho vplyvu. Práve to pritom prekážalo vláde v prípade Slovak Telekomu.

Situácia Swanu pôsobí neisto. Bez siete od konkurencie nemá nováčik dostatočné pokrytie, investičný parter sa len dohaduje; služby vraj sú, ale reálny predaj sme nevideli. A je február 2015, teda 14. mesiac po zisku licencie.

Už najbližšie týždne ukážu, či sa štvrtý poskytovateľ začne reálne uchádzať o prvých zákazníkov a predošlé mesiace máme brať len ako zdĺhavú prípravu na štart, alebo sa dočkáme ďalších neistých krokov bez reálneho výsledku.