27.2.2015 07:00 | MobilMania

Test Lenovo Vibe Z2: Pán obľúbený

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lenovo Vibe Z2 sa snaží osviežiť strednú triedu dávkou kreativity aj slušnou výbavou. V čom je iný?

Smartfóny Lenovo nikdy neboli tak populárne, ako v posledných mesiacoch. Číňania to nemali ťažké, stačilo dať dohromady lákavý dizajn, populárny systém a solídny hardvér. O zvyšok sa postarala povesť značky. Ani cenu nebolo potrebné zrážať hlboko pod úroveň konkurencie, čo dokazuje aj model Vibe Z2.

fotogaléria
Smartfóny Lenovo majú v sebe niečo čarovné. V Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Test Lenovo Vibe Z2: Pán obľúbený

Má väčšie dvojča

Ak máte pocit, že ste dizajn Z2 už niekde videli, nemýlite sa. Lenovo totiž ponúka aj odrastenejšieho súrodenca s prívlastkom Pro, ktorý disponuje väčším displejom a o niečo lepšími parametrami. Menší a lacnejší variant ale nešetril na kvalite materiálov, aj v tomto prípade bol použitý kov.

Prvotný a aj celkový dojem zo zariadenia je vďaka tomu veľmi dobrý. Ani silnejšie stlačenie nesprevádzajú lacné pazvuky. Pri reálnom používaní prekážajú iba ostrejšie hrany, čínskych inžinierov budú preklínať najmä notorickí hráči mobilných hier.

fotogaléria
Kovová zadná strana nie je odnímateľná, štvorica Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zadný kryt nie je odnímateľný bez odvážnejšieho zásahu skrutkovačom. Lenovo k tomu priam nabáda štvoricou odhalených skrutiek v hornej časti, špekulantské prsty si budú mať čo odopierať. Pevný kryt mal za následok nutnosť presunutia jediného otvoru pre dve SIM karty na ľavú hranu.

fotogaléria
Pod jeden otvor sa zmestia dve SIM karty, ide Zdroj: Ľubomír Vnuk

Oceňujeme, že na dve SIMky mobil nepotrebuje dva rôzne otvory, vyzerá tak lepšie bez nadbytočne predierkovaného tela. Horšie však je, že dierka navyše sa nenašla ani pre pamäťové karty. Interná 32-gigabajtová pamäť nie je rozšíriteľná. Dizajnu sčasti ustúpili ovládače na pravej hrane, zaslúžili by si výraznejšie odlíšenie od okolia.

fotogaléria
Ovládače na pravej hrane sú zapustené viac, než Zdroj: Ľubomír Vnuk

Na víkendový výlet bez nabíjačky

Kvôli napevno zasadenému zadnému krytu sa výrobca nemôže poriadne pochváliť kapacitou batérie. Hodnota 3 000 mAh je nadštandardná, s telefónom sa pri troche skromnosti môžete vydať na víkend na chatu a nabíjačku pritom nechať doma. Zdá sa, že Lenovo ako jeden z mála výrobcov myslí aj na výdrž batérie, dokazuje to aj nedávno testovaný model P70 s obrovskou kapacitou 4 000 mAh.

fotogaléria
Šošovka foťáku vyčnieva nad povrch, počas Zdroj: Ľubomír Vnuk

Svoj podiel na výdrži má tiež rozumne nastavené rozlíšenie displeja. Pri uhlopriečke 5,5 palca nevyzerá rozlíšenie 720 × 1 280 bodov veľmi vábne, najmä ak si ho premietneme do hustoty zobrazenia 267 ppi. V praxi ale nižšia hodnota neprekáža, výrobca ju dokáže vykompenzovať slušnými pozorovacími uhlami a verným podaním farieb. Panel používa technológiu IPS LCD.

fotogaléria
Kryciemu sklíčku veľmi nevadí ani vonkajšie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Displej je zároveň najpodstatnejším rozdielom pri porovnaní s verziou Pro, ktorá ponúka šesťpalcovú uhlopriečku a výborné rozlíšenie 1 440 × 2 560 bodov (490 ppi). Majitelia lacnejšieho modelu sa tiež budú musieť uspokojiť so slabším hardvérom. Štvorjadro Cortex-A53 pracuje s frekvenciou 1,2 GHz, čipsetom je Snapdragon 410, RAM má o tretinu nižšiu kapacitu (2 GB) a použitý je tiež lacnejší grafický čip Adreno 306.

Výrazné zásahy do Androidu 4.4.4 KitKat sa podpísali na drobných kiksoch. Miestami sa stretávame s odozvou, pri extrémnej záťaži sa nám podarilo zneistiť spustené aplikácie, ktoré nefungovali úplne príkladne. Návrat na domovskú obrazovku niekedy sprevádza spomalenie, ikony a widgety potrebujú pár sekúnd na načítanie.

Zásahy do systému sú výrazné. Má to svoje pre aj proti - Ak hľadáte hardvérový ekvivalent k Vibe Z2, s výnimkou RAM-ky zaň môžeme označiť Samsung Galaxy A3. Tomu sme vyčítali horšie parametre, nadšení preto nie sme ani z Lenova

Najväčšie výhrady máme ale ku kvantu prebytočných a často až úplne zbytočných aplikácií, ktoré okupujú ponuku. Snáď sa výrobca poučí z nedávnej bezpečnostnej aféry a okrem notebookov výrazne prečistí aj smartfóny. Úprimne, kto potrebuje mať po rozbalení na domovskej obrazovke továrenské aplikácie na zdieľanie, minimálne využívané cloudové úložisko, bezpečnostný softvér, demoverzie hier, správcu systémových procesov a mnoho ďalších konzumentov priestoru? A bonus, súťaž v zbytočnosti jednoznačne vyhráva samostatná ikona, slúžiaca ako zámok obrazovky.

Zbytočností je v ponuke požehnane, výrobca si ich mohol odpustiť. Alebo aspoň ponúknuť možnosť spustiť zariadenie v „čistej“ verzii ako to spravil pri Vibe Z2 Pro

Príliš inteligentný

Aby sme nadstavbe systému iba nekrivdili, ponúka aj pridanú hodnotu. Páči sa nám koncept skratiek v notifikačnom centre. Dlhé podržanie skratky otvorí jej podrobné nastavenia, centrum je pritom možné bohato personalizovať.

Pomôcť môžu tiež nastavenia správy energie. Ak sa chce majiteľovi rýpať a optimalizovať, bude schopný výdrž v prípade potreby predĺžiť aj o desiatky percent. Niekto ocení možnosť voľby grafického motívu, iného zas osloví ovládanie gestami a iné inteligentné vlastnosti.

Správne nastavenie energetických nárokov vie predĺžiť výdrž batérie. Pohrať sa dá aj s ovládaním gestami. Všimnite si preklad niektorých položiek, bez odskúšania ani srnky netušia, čo sa deje - Pochvala smeruje k notifikačnému centru. Je možné ho prispôsobiť podľa potreby, dlhým podržaním vybranej skratky otvoríme jej podrobnejšie nastavenia

Tak napríklad, fotiť vieme aj pri uzamknutom displeji, stačí dvakrát poklepať po senzorovom klávese pre návrat domov. Zvonenie môže byť hlasnejšie, pokiaľ je telefón vo vrecku a obrazovka sa dá uzamykať zatrasením zariadenia. Lenovo teda zapojilo poriadnu dávku kreativity, škoda len, že sa vývojári viac nevenovali aj prekladu jednotlivých položiek do slovenčiny. Rozlúštiť ich chce z času na čas abstraktné myslenie.

Mobil podporuje NFC, výrobca tejto funkcii vyhradil v ponuke samostatnú sekciu - Pochvala smeruje k notifikačnému centru. Je možné ho prispôsobiť podľa potreby, dlhým podržaním vybranej skratky otvoríme jej podrobnejšie nastavenia

Povedz „syyyr“! Naozaj!

Lenovo Vibe Z2 zvláda prácu aj v sieťach LTE. Pri prehliadaní máme k dispozícii obľúbený Chrome, výrobca si ale neodpustil ani svoje riešenie v podobe aplikácie UC Browser. Vieme si predstaviť život aj bez nej.

Pokojne by sme si vystačili s prehliadačom Chrome. Ten od Lenova je, minimálne po stránke dizajnu, netradičný

V multimediálnej výbave bude veľkým ťahákom optická stabilizácia obrazu, snímky fotoaparát zhotovujeme v maximálnom rozlíšení 13 Mpx. Aplikácia fotoaparátu je spracovaná výborne. Snímať vieme nielen klasickou softvérovou spúšťou, ale aj dotykom na ľubovoľné miesto, úsmevom či hlasovým povelom „cheese“ alebo „snap“. Naozaj originálne. Treba však popracovať na rozpoznávaní hlasu, mobil zvykne cvakať aj pri úplne odlišných slovách.

V rozhraní foťáku zaujme možnosť snímať hlasovým povelom. Na funkčnosti ale ešte treba trochu popracovať

Foťáku nechýba HDR režim, nastavenie ISO, vyváženie bielej a ani nastavenie metódy merania. So snímkami sa dá dobre pohrať, už v štandarde sú pritom kvalitné. Nechýbajú im detaily ani farby, problémom sú však už tradične horšie svetelné podmienky. LED blesk nedokáže vykompenzovať všetko. Video zhotovujeme v rozlíšení FullHD pri 30 snímkach za sekundu, hocičo kvalitnejšie by bolo pri HD displeji tak trochu zbytočné.

fotogaléria
Lenovo Vibe Z2: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac testovacích fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Vyčistiť, prosím

Lenovo vypustilo do sveta ďalší smartfón, ktorý je schopný nielen fanúšikov Androidu prilákať niečím originálnym. Z pultu na zákazníka kričí elegantné kovové telo, pri osobnom kontakte zas oslovia niektoré doplnkové funkcie. My ale zastávame názor, že všetkého veľa škodí a preto by sme ocenili, keby výrobca svoje vášne trochu skrotil a do budúcnosti vnucoval majiteľom menej zbytočností.

V cene okolo 300 eur sa konkurencia môže radiť do dvojstupov, stredná trieda smartfónov je aktuálne riadne natlačená. Spomeňme napríklad Huawei Ascend P7 , starší Sony Xperia Z1 , Samsung Galaxy Note 3 Neo s dotykovým perom alebo Meizu MX4 . Zaujímavou alternatívou je aj model S90 z vlastných radov, ktorý láka najmä na dizajn, veľmi blízky iPhonu 6 .

Z iných platforiem určite stojí za zmienku Nokia Lumia 830 , pri výbere nového zariadenia v tejto cene odporúčame nahliadnuť aj medzi BlackBerry, konkrétne model Z30 .

Názov zariadenia Lenovo Vibe Z2
Rozmery 148,5 × 76,4 × 7,8 mm
Hmotnosť 158 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 5,5 palca, 720 × 1 280 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 410
Procesor 4-jadrový, 1,2 GHz
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4 (150 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 4.4
Orientačná cena s DPH 300 eur