2.3.2015 01:00 | MobilMania

HTC má nový top smartfón One (M9), fitness náramok a virtuálnu realitu

Zdroj: HTC

HTC predstavil najnovšiu vlajkovú loď z línie One. Do portfólia spoločnosti pribudli fitness náramok a headset pre virtuálnu realitu.

článok bol publikovaný 1.3., presunutý do dnešného vydania

HTC pred dvomi rokmi spôsobilo v kategórii elitných smartfónov poprask celokovovým, na dizajn orientovaným zariadením HTC One (M7). Minulý rok ho na pozícii top modelu vystriedal nový model s prívlastkom M8 a teraz, na kongrese MWC 2015 , výrobca predstavil jeho najnovšiu verziu, ktorá nesie označenie M9.

Kovový krásavec s brutálnym výkonom

Nová vlajková loď HTC stavia na rovnakých princípoch ako jej predchodcovia a je im aj veľmi podobná. Rozmery sú 144,6 × 69,7 × 9,1 mm, čo znamená, že v porovnaní s predchodcom je novinka o niečo kratšia a užšia. Hmotnosť je 157 gramov, čím sa radí medzi najťažšie zariadenia vo svojej triede. Príčinou vyššej hmotnosti je práve spomínané kovové telo.

Zobrazovanie obsahu a interakciu s používateľom zabezpečuje päťpalcový displej s Full HD rozlíšením (1 920 × 1 080 pixelov). Nechýbajú ani stereo reproduktory, ktoré sú podľa predstaviteľov spoločnosti ešte hlasnejšie a navyše majú by schopné softvérovo simulovať priestorový zvuk ako z 5.1 domáceho kina.

fotogaléria
HTC One M9 naživo Zdroj: Ján Trangel

HTC pri výrobe modelu One (M9) stavilo na čipset Qualcomm Snapdragon 810 so štyrmi procesorovými jadrami Cortex-A57 na takte 2,0 GHz, ktorým sekunduje kvarteto úspornejších Cortex-A53 s frekvenciou 1,5 GHz. K tomu sa pridávajú 3 GB operačnej pamäte, avšak už štandardu DDR4. Vstavaný akumulátor má kapacitu 2840 mAh.

Smartfón bude dostupný s 32GB alebo 64GB vnútorným úložiskom, ďalej rozšíriteľným pomocou kariet Micro SD. Operačným systémom je Android 5.0 (Lollipop) s tradičnou nadstavbou výrobcu HTC Sense v jeho siedmej verzii.

Predná kamera sa spolieha na 4Mpx snímač s technológiou UltraPixel. Hlavný fotoaparát sa dočkal markantných vylepšení. HTC tentoraz vynechalo experimenty a stavilo na štandardný snímač s rozlíšením 20,7-megapixelu. Nechýba ani možnosť nahrávania 4K videa. Výrobcom senzoru je pritom japonská spoločnosť Toshiba.

fotogaléria
HTC One M9 naživo Zdroj: Ján Trangel

Zariadenie bude dostupné v štyroch farebných variantoch: striebornom, zlatom, ružovom a čiernom. Cena nebola bližšie špecifikovaná, predpokladáme ale, že bude nad úrovňou 600 eur.

Nič pre domasedov

fotogaléria
HTC Grip Zdroj: HTC

HTC na tlačovej konferencií predstavilo aj nový fitness náramok s názvom Grip. Zariadenie pritom pripravilo v spolupráci so spoločnosťou Under Armour, ktorá sa postarala o dodávku senzorov v želanej kvalite.

Náramok tak dokáže sledovať fázy spánku, počet krokov, pulz, spálené kalórie a ďalšie bežné úkony, ktoré by sme od zariadenia z tejto kategórie očakávali. Ponúknuť má aj pokročilý a individuálny tréningový plán so sociálnym rozmerom v podobe možnosti „spolupráce“ s priateľmi.

Náramok disponuje 1,8-palcovým zahnutým AMOLED displejom, ktorý zobrazuje čas, aktuálnu polohu či progres pri plnení denných cieľov.

Integrovaný akumulátor má kapacitu 100 mAh a pri zapnutom GPS by mal náramok udržať „nažive“ približne 5 hodín. Bez aktívnej navigácie by mala byť výdrž na úrovni asi 2,5 dňa.

Novinka je kompatibilná s platformami iOS a Android a už čoskoro sa objaví na severoamerickom trhu. Ďalšie detaily o dostupnosti a cene zatiaľ nie sú známe.

Nová realita

Najväčším prekvapením tlačovej konferencie HTC bolo jednoznačne uvedenie VR headsetu, na ktorom taiwanská spoločnosť pracovala spolu s herným štúdiom a distribútorom Valve. Zariadenie nesie názov HTC Vive a disponuje až 70 senzormi, ktoré sledujú polohu používateľa a umožnia prakticky voľný pohyb po miestnosti vo všetkých smeroch. Integrovaný displej má obnovovaciu frekvenciu 90 Hz.

fotogaléria
HTC Vive Zdroj: HTC

HTC sa podarilo získať aj partnerov, ktorí ponúknu pre headset obsah. V zozname nájdeme mená ako Vertigo Games, Bossa,Dovetail Games, Wemo Labs, Steel Wool Games a Owlchemy. Výrazne dôležitejšia je ale podpora zo strany Google, HBO či filmového štúdia Lionsgate.

Vývojárska edícia bude dostupná už na jar, pričom taiwanská spoločnosť sa zaviazala, že koncový produkt prinesie na trh do konca tohto kalendárneho roka.

Pracovnú cestu redaktora hradí Orange.