2.3.2015 02:00 | MobilMania

Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge: Prémiové materiály aj zahnutý displej

Zdroj: Peter Steigauf

Nástupca úspešného rodu, top model s dvojicou zakrivených displejov a nová generácia headsetu pre virtuálnu realitu Gear VR.

článok bol publikovaný 1.3., presunutý do dnešného vydania

Samsung predstavil v predvečer kongresu MWC 2015 dve atraktívne novinky: Samsung Galaxy S6 a Samsung Galaxy S6 Egde. Samsung vypočul volanie svojich zákazníkov po prémiových materiáloch a jednoduchšom rozhraní.

Čítajte aj Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge: Prémiové materiály aj zahnutý displej

Samsung Galaxy S6: Konzervatívny skok vpred

Prirodzeným nástupcom silnej generácie zariadení je Samsung Galaxy S6. Z pohľadu konštrukcie na ňom vidieť zásadné zmeny. Celokovovej konštrukcie sme sa síce nedočkali, ale kombinácia zliatinového rámu a skla na zadnej strane pôsobí dostatočne prémiovo. Navyše prináša výhodu v podobe implementácie bezdrôtového nabíjania.

Celkový vzhľad je ale skôr konzervatívny, ostáva verný krivkám svojich predchodcov. Rovnako ako pri ostatných zariadeniach od Samsungu, ktoré je jeho tvar definovaný oblými líniami a hardvérovým tlačidlom pod displejom.

fotogaléria
Materiály sa síce zmenili, dizajn je ale veľmi Zdroj: Peter Steigauf

Na výkone sa nešetrí

Ak s niečím Samsung nikdy nemal problém, bola to schopnosť priniesť na trh skutočne výkonný hardvér. História sa v tomto smere našťastie opakuje, tentoraz však padlo rozhodnutie nasadiť čipset z vlastnej dielne.

Samsung Galaxy S6 ponúka 5,1-palcový AMOLED displej s Quad HD rozlíšením (2 560 x 1 440 pixelov), 64-bitový osemjadrový čipset Exynos 7420 vyrobený 14 nm výrobným procesom. O grafiku sa stará čip Mali-T760.

Samsung Galaxy S6 má 3 GB operačnej pamäte rýchleho štandardu DDR4. Možnosť rozšírenia vnútornej pamäte pomocou microSD kariet chýba. Smartfón je dostupný v troch pamäťových verziách: 32 GB, 64 GB a 128 GB. Prítomný je aj senzor srdečného tepu, ktorým sa dá po novom aj prijať hovor.

V oblasti kapacity vstavaného akumulátora Samsung príliš netlačil na pílu a rozhodol sa pre 2 600mAh batériu. Vylepšená bola technológia nabíjania, 10 minút na nabíjačke údajne postačí na 4 hodiny používania. Nový smartfón bude možné nabíjať aj bezdrôtovo.

fotogaléria
Zadná strana je lesklá a ľahko zachytáva odtlačky Zdroj: Peter Steigauf

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 16 megapixelov a jeho aktivácia pri vypnutom displeji má trvať iba 0,7 sekundy. Predná 5-megapixelová kamera sa zase postará o kvalitné selfies vo vysokom rozlíšení.

Operačným systémom je Android 5.0 Lollipop s nadstavbou TouchWiz, ktorá prešla výrazným redizajnom a zjednodušením. Celková optimalizácia by sa mala podpísať aj na rýchlosti behu zariadenia i jeho energetickej efektivite.

Novinkou je podpora platobnej technológie Samsung Pay, ktorá má byť priamym konkurentom pre Apple Pay. Má fungovať dokonca s terminálmi, ktoré nepodporujú NFC ani bezkontaktné platby, ale len archaické magnetické prúžky. Akým spôsobom to ale chce výrobca docieliť však zatiaľ nie je známe.

Samsung Galaxy S Edge: Skutočné smartfóny majú krivky

Najviac pozornosti na svoju stranu ale strháva Samsung Galaxy S Egde. Pri ňom Samsung demonštruje svoju chuť inovovať. Či si vybral správny smer, je zatiaľ otázne, no smartfón s displejom zakriveným po oboch stranách zatiaľ nemá žiadny výrobca.

fotogaléria
Samsung Galaxy S6 Edge má ako jediný smartfón Zdroj: Samsung

Zahnuté okraje budú, podobne ako v prípade tabletofónu Note Egde, slúžiť na zobrazovanie notifikácií či dodatočných ovládacích prvkov. Zahnuté okraje displeja dokážu svietiť v prednastavených farbách, podľa toho, kto je volajúci. Z hľadiska hardvéru je model S Egde totožný s novou vlajkovou loďou v podobe „tradičnej“ S6.

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Na trh príde v apríli

Štart predaja nových smartfónov je naplánovaný na 10. apríla v dvadsiatich krajinách. Juhokórejský výrobca zatiaľ nespresnil, ktoré krajiny to budú a či Slovensko bude medzi nimi. Rovnako nie je známa ani cena noviniek. Pri lepšie zariadenie Samsung Galaxy S6 Edge ale očakávame, že sa zaradí medzi najdrahšie smartfóny na trhu.

Náklady na cestu a pobyt redaktora na MWC hradí Orange