3.3.2015 04:00 | MobilMania

Naživo sme vyskúšali Samsung Galaxy S6 a S6 Edge

Zdroj: Lukáš Koškár

Naživo z Barcelony   Niektoré pocity sa dostavia až po uchopení. Vyskúšali sme najlepšie telefóny od Samsungu.

Už pár dní pred samotným oficiálnym odhalením novej vlajkovej lode Samsungu sme vedeli, čo nás čaká, a tak sme nemohli byť prekvapení, keď opona padla. Tí, ktorí čakali zásadný obrat, môžu byť sklamaní. Po prvom kontakte na MWC 2015 s novými zariadeniami môžeme povedať, že sklamanie nie je mieste.

Čítajte aj Naživo sme vyskúšali Samsung Galaxy S6 a S6 Edge

Vítaná zmena

Že Galaxy S6 vyzerá veľmi podobne ako S5 a S4? Tí, čo posudzujú podľa tvaru, majú pravdu. V ostatných smeroch je ale novinka juhokórejského výrobcu niekde úplne inde. Plasty sú konečne preč a smartfón vyzerá tak, ako by sme od top modelu výrobcu čakali.

fotogaléria
Z fotografie to síce cítiť nie je, použité Zdroj: Lukáš Koškár

Kombinácia kovového rámu a odolného skla po oboch stranách dáva majiteľovi ihneď pocítiť, že v ruke drží prémiový produkt. Kvalita spracovania je špičková, telo je pevné, no pritom veľmi ľahké a štíhle.

Nevýhodou zadného skleneného krytu je však najmä náchylnosť na zachytávanie odtlačkov prstov. Najmä na tmavších verziách zariadenia doslova kričia. Otázna je taktiež odolnosť – bez ochranného puzdra sa vzadu s odstupom času pravdepodobne objavia jazvičky.

Uhladenejší a rýchlejší

Niekomu môže prekážať vytŕčajúca šošovku fotoaparátu. My sme ale tento aspekt ako veľkú nevýhodu nepociťovali. Na detailný rozbor kvality snímok však na výstavisku v Barcelone čas nebol, z funkčného hľadiska ale musíme Samsung pochváliť za rýchlosť ostrenia, ktorá je otázkou zlomkov sekúnd.

fotogaléria
Vedľa fotoaparátu nájdeme aj senzor tepu. Po Zdroj: Lukáš Koškár

Príjemne nás prekvapila taktiež grafická nadstavba Touchwiz, ktorá je po novom vzdušnejšia. Na používateľa z každej strany už nečíha hromada widgetov rôznych tvarov a farieb – grafika sa nesie v jednotnom duchu Material dizajnu. Prečistenie softvéru sa podpísalo aj na odozve. V kombinácii so silným hardvérom je systém svižný a bez zaváhaní.

Niektoré kroky sa môžu vypomstiť

Čo naopak v prípade novinky zamrzí, je odstránenie slotu na pamäťové karty. Práve ten bol silným argumentom zástancov značky, ktorí svojho miláčika zúrivo bránili pred úhlavným rivalom v podobe iPhonu od Applu. A aj my sme mierne v rozpakoch z novej stratégie. Tlačenie používateľa do kúpy drahšej verzie s vyššou kapacitou vnútornej pamäte sa môže juhokórejskému výrobcovu vypomstiť. Mnohí potenciálni zákazníci môžu tento krok  chápať ako špekuláciu a snahu o umelé zvyšovanie ceny.

fotogaléria
Facka do tváre priaznivcov tohto radu zariadení: Zdroj: Lukáš Koškár

S nahradením plastového tela konštrukciou z kovu a skla sa taktiež dostavila nemožnosť výmeny batérie. Tá navyše svojou kapacitou naoko nenadchne. S novým 14nm čipom a prečistením softvérovej nadstavby by však novinka nemusela príliš sklamať ani po stránke výdrže.

Samsung Galaxy S6 je ale určite iný než jeho predchodcovia, o tom sa nedá pochybovať. Uvidíme, či sa mu podarí zvrátiť nepriaznivý kurz znižovania objemu predajov, od ktorého sa juhokórejský producent snaží čo najskôr odvrátiť. Tlak zo strany konkurencie je totiž čoraz silnejší.

Samsung Galaxy S6 Edge: Je toto budúcnosť?

Z pohľadu technologického nadšenca je zaujímavejšou novinkou model Edge so zakriveným displejom po oboch dlhších stranách. Nadväzuje na trend, ktorý výrobca odštartoval s minuloročným modelom Galaxy Note Edge. V prípade Galaxy S6 Edge má zakrivenie displeja dve hlavné funkcie.

fotogaléria
Zakrivenie nie je tak výrazné, ako pri Galaxy Zdroj: Lukáš Koškár

Majiteľ telefónu si môže vybrať päť kontaktov, ktorým priradí určitú farbu. Táto farba sa v prípade prichádzajúceho hovoru v grafickej podobe zobrazí na displeji, a to vrátane zakrivenej časti. Vďaka tomu používateľ hneď vie, kto mu volá, aj keď je zariadenie položené na stole displejom nadol. Podotýkame ale, že funkcia je aktuálne obmedzená len na päť kontaktov. Či postupne Samsung tento počet zvýši, momentálne nie je jasné.

fotogaléria
V zaoblenej časti sa môže zobrazovať počasie, Zdroj: Lukáš Koškár

Druhou vychytávkou je, že po pohladení zakrivenej časti displeja prstom, sa v tejto časti zobrazí napríklad počasie, dátum a čas. Keďže telefón spolieha na AMOLED displej, rozsvietia sa len potrebné body a zvyšok displeja ostáva zhasnutý, čo šetrí batériu. Z hľadiska zobrazenia displeju nemôžeme nič vytknúť – a to platí pre obe nové zariadenia. 2K rozlíšenie sa stará o veľmi jemné zobrazenie, obrazové body nie sú voľným okom pozorovateľné.

Ergonómia dostala facku

Problémom ale je, že obraz je vplyvom zakrivenia po oboch stranách prirodzene zdeformovaný. Cítiť to napríklad pri prehliadaní webových stránok. Ideálne nie je ani zoštíhlenie kovového rámu, ktorý pri držaní telefónu citeľne reže do rúk, čo výrazne odhrýza z ergonómie.

fotogaléria
Po okrajoch je zobrazovaný obsah vplyvom Zdroj: Lukáš Koškár

V porovnaní s obyčajnou „es-šestkou“ ale v ostatných smeroch dostávame prakticky identický produkt. Po prvých minútach strávených s obomi zariadeniami nás z praktického hľadiska viac zaujal práve konzervatívnejší braček. S6 Edge má v aktuálnom portfóliu Samsungu skôr pozíciu imidžovky, ktorá má demonštrovať technologickú vyspelosť výrobcu.

Náklady na cestu a pobyt redaktora na MWC hradí SAP