2.3.2015 18:37 | Bleskovky MobilMania.sk

Mobilný operátor Swanu má byť aj Poštatel, sú známe prvé detaily

Zdroj: archív

Pošta chce v operátorovi podiel až po čase a pri úspechu. Služby má Swan poskytovať najmä pod brandom pošty.

ikona swan Zdroj: archív

Slovenská pošta odhalila detaily, ako by si predstavovala spoluprácu s budúcim štvrtým operátorom. Chcela by pôsobiť pod značkou Poštatel a priniesť najmä predplatené služby. Šéf pošty Tomáš Drucker to uviedol pre Sme.

Operátor chce na Swan, majiteľa licencie na frekvencie, čakať do apríla. Následne začne rokovať s ostatnými operátormi. Služby by rada spustila najneskôr v septembri.

Swan sa pre MobilManiu k medializovaným plánom pošty nechcel vyjadrovať, „vzhľadom na prebiehajúce rokovania“. Pred desiatimi dňami však pre MobilManiu priznal , že partnerom pošty chce byť. „Z našej strany rozhodnutie už padlo a sme na spoluprácu organizačne a technicky pripravení,“ tvrdí predseda predstavenstva Swanu Juraj Ondriš. Argumentuje veľkou predajnou sieťou.

„Ak majú nejaké produkty, čo si chcú predávať pod svojou značkou, tak nech sa páči, ale predovšetkým by to mal byť poštový mobilný operátor.“
Šéf pošty Tomáš Drucker na margo Swanu

Stále pritom čaká na rozhodnutie regulačného úradu, či splnil podmienky pätinového pokrytia populácie a má tak nárok na sprístupnenie siete konkurencie – na národný roaming. Jeho zákazníci by tak volali aj cez sieť niektorého z iných slovenských operátorov. Lehota uplynie len na konci marca. Následne si musí nováčik vyrokovať podmienky.

Pošta chce rozhodujúci vplyv

„Podľa memoranda, ktoré sme podpísali vlani, máme nárok na 20-percentný podiel a rozhodujúci vplyv na smerovanie spoločnosti,“ odhalil T. Drucker pre denník. So vstupom do firmy chce ale počkať dva roky a sledovať komerčnú úspešnosť.

Ak sa so Swanom nedohodne, s ostatnými operátormi bude rokovať o možnosti byť aspoň virtuálnym operátorom - teda pôsobení pod svojou značkou, no v cudzej sieti.

Pošta dokonca počíta aj s možnosťou, že služby pod jej značkou by boli jediné alebo aspoň hlavné, ktoré Swan spustí. „Ak majú nejaké produkty, čo si chcú predávať pod svojou značkou, tak nech sa páči, ale predovšetkým by to mal byť poštový mobilný operátor,“ cituje denník T. Druckera.

Oficiálne spustenie služieb Swanu má byť 13. marca. Pre nespresnený počet zákazníkov ich firma v Trnave už poskytuje na testovanie.

Čítajte aj Mobilný operátor Swanu má byť aj Poštatel, sú známe prvé detaily