4.3.2015 02:00 | MobilMania

Vyskúšali sme HTC One (M9): Napráva prešľapy

Zdroj: Lukáš Koškár

Naživo z MWC  Nový top model ponúkne špičkové spracovanie i výbavu. Predchodcovi je ale mimoriadne podobný.

Spoločnosť HTC si uvedomila, že experimentovanie sa nemusí vyplatiť. Dôkazom je napríklad hlavný fotoaparát pri minuloročnom HTC One (M8) , ktorý používatelia neprijali kladne. Nový model označený ako One (M9) sa preto snaží čo najviac prešľapov napraviť. 

Opäť to kovové HTC

Dizajn sa pritom takmer vôbec nezmenil. Ako zásadný nedostatok to ale označiť nemôžeme  však načo prerábať to, čo funguje. Celokovové telo opäť poteší vysokou kvalitou spracovania – ihneď po uchopení sme pocítili, že máme čo dočinenia s prémiovým borcom. Pri stláčaní a snahe o krútenie sa konštrukcia ani nepohla.

Kov sa podpísal na hmotnosti zariadenia, ktorá dosahuje 157 gramov. V porovnaní s predchodcom ide o symbolický pokles o tri gramy. Batéria ale ponúkne o niečo vyššiu kapacitu (2 840 vs 2 600 mAh), takže HTC One (M9) si pripisuje malé víťazstvo. V ruke i vo vrecku ho ale človek naďalej ucíti viac, než je tomu u väčšiny konkurentov. Novinkou je presuntie hardvérové tlačidla pre zapnutie na pravú stranu.

fotogaléria
HTC One (M9) sa dá opäť charakterizovať slovným Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Hlavný fotoaparát po novom ponúkne 20,7 Mpx, no automatické zaostrovanie mu celkom nejde. Pri snahe o odfotenie niektorých objektov boli výsledky neostré. Radšej sme sa preto spoliehali na manuál ne ostrenie pomocou dotyku. Predpokladáme ale, že do oficiálneho začiatku predaja, ktoré je plánované na apríl, ešte na tom taiwanskí inžinieri popracujú.

V útrobách tikajú prvotriedne komponenty na čele s najnovším Snapdragonom 810. Keď sme ale urobili niekoľko snímok hlavným fotoaparátom, teplota mobilu vzadu prekvapivo stúpala.

Pekný obraz, žiadne záseky

Päťpalcový displej ponúkne Full HD rozlíšenie, čo na danú uhlopriečku úplne postačuje. Jednotlivé body nie sú vidieť, pričom technológia Super LCD3 zaisťuje vierohodné farby bez deformácií pri pohľade z rôznych uhlov.

Napokon spomeňme Android Lollipop, ktorý výrobca vylepšil novou verziou grafickej nadstavby (HTC Sense 7). Rovnako ako pri zariadeniach iných výrobcov, aj tu je cítiť prispôsobovanie sa Material dizajnu Googlu. Systém bol svižný, pri používaní sme sa nestretli so žiadnymi zásekmi.

fotogaléria
Zadnému fotoaparátu sekunduje predná 4Mpx kamera Zdroj: Lukáš Koškár

Nový HTC One (M9) v žiadnom prípade neprináša revolúciu. Na rozdiel od Samsungu Galaxy S6 sa oproti svojmu predchodcovi nezmenil nijako zásadne, ba na pohľad takmer vôbec. Pod krytmi je síce veľa nového a iný je aj fotoaparát, pocit však pretrváva. Uvidíme, či sa tento prístup HTC oplatí.

Náklady na cestu a pobyt redaktora na MWC hradí SAP

Čítajte aj Vyskúšali sme HTC One (M9): Napráva prešľapy