4.3.2015 08:00 | MobilMania
Video

Acer: Trio lacných Androidov aj Windows Phone 8.1 pod stovku

Zdroj: archív

Naživo z MWC  Acer predstavil trojlístok noviniek s Androidom a tiež svoj prvý smartfón s Windows Phone 8.1.

Acer obohatil v Barcelone ponuku svojich smartfónov s operačným systémom Google Android o tri nové kúsky. Ide o dve zariadenia Liquid Z a ďalej Liquid Jade Z.

Lacné trio s Androidom

Acer Liquid Jade Z je najlepšie vybaveným z trojice. Ponúkne 5-palcový IPS displej s rozlíšením 720p, ktorý je navyše chránený sklom Gorilla Glass 3. Displej zároveň využíva technológiu Zero Air Gap, ktorej úlohou je znižovať odlesky a vylepšovať celkový kontrast.

V útrobách je prítomný 64-bitový čipset od MediaTek (štvorjadrové CPU). K tomu sa pridáva 1 GB operačnej pamäte RAM a 8 GB vnútorného priestoru pre dáta.

fotogaléria
Acer Liquid Jade Z naživo, foto: Lukáš Koškár Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalej Acer do svojej novinky nasadil 13-megapixelový hlavný fotoaparát s LED bleskom, predná kamera je 5-megapixelová. Acer Liquid Jade Z je zároveň príjemne tenký - má profil s hrúbkou 7,9 mm. Plusom je tiež podpora LTE (cat.4) či práca s dvoma SIM kartami. Batéria má kapacitu 2 300 mAh. Z pohľadu zvukovej stránky prináša novinka DTS Studio Sound a podporuje 24-bitové Hi-res audio.

Hoci operačným systémom bol stále KitKat, Acer sľubuje prechod na Android 5.0 v priebehu druhého kvartálu.

Ďalšími dvoma novinkami sú Liquid Z220 a Liquid Z520. Majú veľa spoločných znakov najmä po dizajnovej stránke.

fotogaléria
Liquid Z220 naživo, foto: Lukáš Koškár Zdroj: Lukáš Koškár

Smartfón Liquid Z220 ponúkne 4-palcový displej s rozlíšením WVGA, čipset Snapdragon 200 s dvojjadrovým CPU a 1 GB operačnej pamäte RAM. Vnútorný flash priestor síce má len 8 GB, no dá sa ďalej rozširovať cez pamäťové karty microSD. Poteší však prítomnosť Android 5.0 v základe.

Druhý Liquid Z520 ponúkne tiež rozlíšenie WVGA na displeji, avšak ten má uhlopriečku 5 palcov. Jemnosť displeja sa tak zníži z hodnoty 233 PPI pri smartfóne Liquid Z220 na 186 PPI. V útrobách nájdeme čipset Snapdragon 400 so štyrmi procesorovými jadrami, operačná pamäť RAM má opäť 1 GB.

fotogaléria
Liquid Z520 naživo, foto: Lukáš Koškár Zdroj: Lukáš Koškár

Oba smartfóny sa odlišujú aj z pohľadu fotoaparátov. Kým Liquid Z520 má 8-megapixelový hlavný fotoaparát s LED bleskom, Z220 využíva 5-megapixelový spoločne s LED bleskom. Predné fotoaparáty sú rovnaké: 2-megapixelové. Bonusom modelu Z520 je DTS Studio Sound pre lepšiu zvukovú reprodukciu.

Známe sú aj termíny dostupnosti na trhu a tiež ceny všetkých troch Androidov. Novinky Liquid Z220 a Liquid Z520 prídu do predaja v marci, respektíve v apríli. Prvý model vyjde na 89 eur, smartfón Liquid Z520 sa bude predávať za odporúčanú cenu 109 eur. Peňaženku neprederaví ani tretí do partie - Acer Liquid Jade Z príde do predaja ešte tento mesiac za 199 eur.

Windows Phone 8.1 pod stovku

Kým vyššie spomínané telefóny využívali operačný systém Android, štvrtá novinka od firmy Acer je z iného súdka. Ide o prvý smartfón s Windows Phone 8.1, ktorý pochádza z dielne Acer. Zariadenie má označenie Liquid M220. Z pohľadu výbavy to rozhodne nebude žiadna sláva, no smartfón chce osloviť predovšetkým sladkou cenou.

Acer Liquid M220 konkrétne ponúkne 4-palcový displej s rozlíšením WVGA, dvojjadrový procesor s 512 MB operačnej pamäte RAM, 4 GB vnútorného flash priestoru, 5-megapixelový zadný fotoaparát či prednú 2-megapixelovú kameru.

fotogaléria
Acer Liquid M220 naživo, foto: Lukáš Koškár Zdroj: Lukáš Koškár

V základnej výbave sa ďalej spomína podpora dvoch SIM kariet a batéria s kapacitou 1 300 mAh. Operačným systémom je zatiaľ Windows Phone 8.1, no výrobca garantuje možnosť prechodu na nový Windows 10. Samozrejme, keď bude dostupný na trhu. Jeho príchod sa očakáva niekedy v polovici tohto roka, momentálne sa systém (pre počítače aj telefóny) testuje formou verejného náhľadu .

Predaj nového Acer Liquid M220 odštartuje aj v našich končinách (región EMEA) v apríli. Cena 79 eur je nastavená riadne nízko, no viac-menej odzrkadľuje slabú výbavu. Na výber majú byť dve farebné prevedenia: čierne Mystic Black a biele Pure White.

Náklady na cestu a pobyt redaktora na MWC hradí SAP