4.3.2015 18:44 | Bleskovky MobilMania.sk

Nové Lumie nám odhalili chystané vylepšenia systému Windows Phone

Zdroj: Peter Steigauf

Novinky v pripravovanej aktualizácii GDR 2 upracú neporiadok v nastaveniach a pridajú možnosť spravovania oprávnení.

Spoločnosť Microsoft na veľtrhu MWC 2015 v Barcelone predstavila dvojicu nových zariadení zo série Lumia – modely 640 a 640 XL.

Ako sa ukázalo, tieto zariadenia boli už na výstavisku vybavené aktualizáciou GDR 2 systému Windows Phone 8.1. Umožnilo nám to nahliadnuť do zákulisia vylepšení platformy.

Čítajte aj Nové Lumie nám odhalili chystané vylepšenia systému Windows Phone

Nová správa oprávnení, prvky Skype

Aktualizácia, známa aj ako Update 2, prinesie napríklad možnosť správy oprávnení jednotlivých aplikácií. Používateľ tak bude mať kontrolu nad aplikáciami, ktoré majú prístup k základným funkciám telefónu. Jednotlivé oprávnenia bude môcť aj zamietať.

Používateľ bude môcť aplikácii prikázať, čo môže a čo nie (zdroj: Windows Phone Lovers, Facebook)

Redizajnom prešla tiež natívna aplikácia pre odosielanie správ. Nesie prvky, ktoré už poznáme z odhaleného konceptu aplikácie Skype pre Windows 10. Tá by mala byť integrovaná ako v desktopovej, tak i mobilnej verzii operačného systému.

fotogaléria
Nová natívna aplikácia pre správy (zdroj: Zdroj: Neowin.net

Vynovená aplikácia pre Windows Phone prinesie okrúhle chatové hlavičky a jemne pozmenený dizajn samotných konverzácií.

fotogaléria
Koncept Skype pre Windows 10 (zdroj: BGR.com) Zdroj: BGR.com

Microsoft upratoval

Znie to zvláštne, pokiaľ hovoríme o vyspelom operačnom systéme, no ďalšou významnou zmenou je dlhoočakávaná reorganizácia ponuky nastavení. Radikálnejšej zmeny sme sa už dočkali v testovanej verziimobilného Windows 10 , no GDR 2 pre Windows Phone sa vybral cestou kompromisu.

Na ľavo nová podoba nastavení, napravo radikálnejšia zmena v podaní Windows 10 (zdroj: WindowsCentral.com)

Grafická stránka sa nesie v dobre známom štýle platformy, no jednotlivé položky sú logickejšie rozmiestnené do príslušných kategórií. To umožní prehľadnejšiu manipuláciu v rámci nastavení systému.

Spartan čoskoro pre Insiderov

Niektoré pripravované funkcie sú nám známe už dlhší čas. Nedávno sme sa dozvedeli o pridaní podpory Bluetooth príslušenstva, akým je napríklad skladacia klávesnica, určená na cesty. Spomínali sa tiež videohovory cez LTE či využitie QHD rozlíšenia.

Čítajte aj Nové Lumie nám odhalili chystané vylepšenia systému Windows Phone

Microsoft v rámci svojej prezentácie pripomenul aj skorý príchod prehliadača Spartan pre mobilné zariadenia. Dočkáme sa ho v jednej zo zostáv technického náhľadu Windows 10. Okrem prehľadného používateľského prostredia a ľahšej synchronizácie ponúkne prehliadač i možnosť úpravy veľkosti písma.

Microsoft ohľadom Spartana poskytol len strohé informácie (zdroj: Neowin.net)

Hoci Spartan pre telefóny ešte nebol zverejnený, v určitej podobe sa predstavil už v prvej náhľadovej zostave Windowsu 10. Súčasný prehliadač Internet Explorer už funguje na jeho vykresľovacom engine.