11.3.2015 00:00 | MobilMania

Súd stopol prístup do siete Orangeu pre Swan. Dočasne

Zdroj: dreamstime

Prístup do siete konkurenta Swan nemôže získať, a to dovtedy, kým sa nerozhodne, či si nováčik plní povinnosti.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Situáciu v súvislosti so štvrtým mobilným operátorom riešia aj štátne orgány. Súd najnovšie vydal predbežné opatrenie. Píše sa v ňom, že Swan nemôže využívať národný roaming od Orangeu . Operátor musí počkať do momentu, keď sa rozhodne o tom, či si splnil povinnosti v súvislosti s LTE licenciou.

Orange zároveň pred časom podal sťažnosť na Swan na prokuratúre. Mobilný poskytovateľ hovorí, že Swan si neplní povinnosti. Napriek tomu s ním ale o národnom roamingu ďalej rokuje.

Swan v reakcii na predbežné opatrenie zdôrazňuje, že rozhodnutie sa týka iba Orangeu, nie ostatných operátorov. „Okrem toho, povinnosť spoločnosti Orange poskytnúť národný roaming jej vyplýva aj z jej záväzku, ktorý na seba prevzala v rámci výberového konania na pridelenie frekvencií,“ uviedla šéfka marketingu Zuzana Hánová.

Predbežný verdikt súdu sa nevzťahuje na Telekom a O2. Dvojica operátorov nechcela aktivity Orangeu v súvislosti s predbežným opatrením komentovať.

Orange: Stále jednáme

Národný roaming znamená veľké investície do kapacity, tvrdí Orange. „Cieľom podania na súd bolo zamedziť tomu, aby tieto investície boli zmarené respektíve zbytočné, ak sa ukáže, ze Swan nespĺňa podmienky na národný roaming alebo že nemá záujem pôsobiť ako štandardný mobilný operátor,“ vysvetľuje, prečo cez súd žiadal predbežné opatrenie.

Swan si pritom povinnosti podľa Orangeu neplní. Jednou z nich je spustenie služieb do šiestich mesiacov od získania licencie na frekvencie. Podľa Orangeu sa nedajú od Swanu kúpiť do dnešného dňa. „Službu Test LTE od Swanu si môže objednať ktokoľvek osobne na predajnom mieste v Trnave,“ kontruje Z. Hánová zo Swanu.

Orangeu chýbajú i detaily o tom, ako nováčik splnil povinnosť minimálneho 20-percentného pokrytia, teda podmienku pre národný roaming, a tiež limit pre minimálnu rýchlosť v sieti.

„Napriek predbežnému opatreniu so spoločnosťou Swan pokračujeme v rokovaní o národnom roamingu, rovnako ako doteraz,“ dodala A. Piskunová.

Rokuje aj O2

Priebeh rokovaní komentoval pre MobilManiu aj operátor O2 . „Oceňujeme, že po mediálnych útokoch Swanu sa predminulý týždeň konečne uskutočnilo prvé konštruktívne stretnutie. Na detaily sa vzťahuje dohoda o mlčanlivosti,“ uviedol šéf korporátnej komunikácie O2 René Parák na margo národného roamingu.

Že sa rokuje, potvrdzuje aj Swan. „Rokovania o národnom roamingu stále prebiehajú so všetkými konkurenčnými operátormi,“ tvrdí Z. Hánová.

V článku bolo po publikácii o polnoci doplnené stanovisko Orangeu pri podnadpise „Orange: stále jednáme“ (o 9:00).