12.3.2015 14:00 | MobilMania
Video

Swan: Neobmedzené dáta za 5 eur. V 50 mestách

Zdroj: redakcia

Operátor Swan dnes predstavil ponuku pre zákazníkov. Služby si budete môcť zakúpiť od piatka 13. marca.

Swan predstavil novú ponuku mobilných dát. Za mesačný poplatok 5 eur získate neobmedzenú dátovú službu dostupnú v 50 mestách. Novinka bude dostupná bez viazanosti, a to do konca tohto roka. Zriaďovací poplatok je 5 eur.

Služba bude dostupná len vo vlastnej sieti, nie sieťach konkurentov, hoci na využívanie najmenej jednej má Swan nárok podľa vydaných licencií.

„Hoci sa rokovania s mobilnými operátormi o národnom roamingu predlžujú, nechceme, aby boli naši zákazníci o niečo ukrátení,“ ozrejmuje predseda predstavenstva Swanu Juraj Ondriš.

Dnes pokrýva Swan viac než 30 percent populácie Slovenska, signál má byť dostupný najmenej v 50 mestách.

50 Mbit/s za 5 eur

Rýchlosť pripojenia je do 50 Mbit/s v smere sťahovania a bežne do 10 Mbit/s v smere odosielania dát. Cena 5 eur mesačne platí do konca roka.

Číslo 10 Mbit/s pre upload uvádza Swan z "konzervatívnych dôvodov," popisuje operátor. Vo vybraných lokalitách bude možné dosiahnuť 20 Mbit/s

FUP je 100 gigabajtov , po ich prekročení klesne rýchlosť na 1 Mbit/s v smere sťahovania dát. Aj v opačnom smere bude rýchlosť rovnaká.

Sťahovanie cez P2P siete bude obmedzené na 1 Mbit/s a videoslužby ako YouTube budú limitované na 2 Mbit/s. Mestá, v ktorých služba bude:

fotogaléria
Mapa pokrytia Zdroj: redakcia

Swan pokryl 50 miest, no iba v deviatich mestách a jednej obci deklaruje plné pokrytie. Nováčik tiež obmedzuje VoIP služby .

K dátovému balíčku je dostupný aj modem – Huawei 3372 za 65 eur. Swan zverejní na webe aj zoznam ďalších kompatibilných zariadení, ktoré sa dajú bez problémov využívať v sieti operátora.

Zatiaľ bez hlasu a správ

Hlasové služby ani SMS/MMS nie sú vôbec k dispozícii. Roaming v iných krajinách operátor tiež neposkytuje.

 „Predpokladáme, že cenu budete vnímať ako jedinečnú," zdôraznil riaditeľ pre stratégiu a rozvoj Swanu Martin Mosný. Služba 4G Internet v 1.0 je bez viazanosti a aktivačným poplatkom je 5 eur.

Generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský hovorí o vstupe nového mobilného operátora na trh. Vyspovedal ho šéfredaktor MobilManie Filip Hanker:

Zatiaľ na štyroch predajniach

Novinku si môžu zákazníci aktivovať od zajtra na štyroch predajniach – v Trnave, Púchove, Pezinku a Dunajskej Strede. Zároveň je k dispozícii aj predaj v e-shope Swanu. Služba bude doručená cez kuriéra.

Swan bude rozširovať počet predajných miest a pribudnú aj nové lokality. Ktoré a kedy, nevedno. Firma chce o nich informovať priebežne.

fotogaléria
Z prezentácie firmy Swan Zdroj: Ján Trangel

Pokrytie vraj naplnili, rozhodnutie ešte nie je

Podľa Swanu regulačný úrad potvrdil, že Swan splnil podmienku pokrytia 20 % obyvateľstva, tvrdí nováčik. Malo sa tak stať 14. januára. Ide o minimálny limit pre poskytnutie národného roamingu pre Swan od konkurentov. Teda prístupu do ich siete pre zákazníkov.

„14. januára vzniklo prvé písomné potvrdenie, že podľa výpočtov úradu sme dosiahli požadované pokrytie, teda 20 percent," informuje Mosný. Podľa operátora bolo splnené už v tretine decembra. Mosný tvrdí, že boli skontrolované všetky základňové stanice Swanu.

Regulačný úrad kontruje, že nejde o finálne rozhodnutie, len časť podkladu do spisového materiálu. Ako MobilManiu informoval Roman Vavro, len od včera plynie lehota na vyjadrenie sa k spisovému materiálu zo strany operátorov.

Regulátor zatiaľ nevydal rozhodnutie v spore o národný roaming, situáciu vysvetľuje hovorca regulačného úradu Roman Vavro:

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Národný roaming zatiaľ Swan ale nemá od žiadneho z operátorov. Tvrdí, že s nimi rokuje.

„Je paradox, že medzinárodný roamingový partner nám dáva ceny na takej istej úrovni ako konkurenční (slovenskí) operátori," doplnil výkonný riaditeľ Swanu Stanislav Verešvársky.

Podali trestné oznámenie

Swan podal 2. marca trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, a to pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu pri účasti na aukcii.

„Trestné oznámenie sme podali z dôvodu, že máme podozrenie z podvodného správania. Náš konkurent prevzal účasťou v aukcii záväzok poskytnúť národný roaming. Napriek splneniu všetkých podmienok povinnosť nesplnil. Naopak, vyhlásil, že na splnenie povinnosti nie je pripravený," uviedol operátor. Podľa neho sa takto previnil Orange.

„Vzhľadom na to, že to bolo riešené súdne a platí predbežné opatrenie, bolo našou povinnosťou takto pokračovať," vraví generálny riaditeľ Miroslav Strečanský. Orange dosiahol predbežným opatrením , že národný roaming poskytnúť nemusí.

Ochota konkurentov je vraj malá

Predbežný verdikt súdu sa nevzťahuje na Telekom a O2.

Orange argumentuje, že sa chráni. „Cieľom podania na súd bolo zamedziť tomu, aby tieto investície boli zmarené respektíve zbytočné, ak sa ukáže, ze Swan nespĺňa podmienky na národný roaming alebo že nemá záujem pôsobiť ako štandardný mobilný operátor,“ vysvetľuje, prečo cez súd žiadal predbežné opatrenie. Swan si pritom povinnosti podľa Orangeu neplní.

„Chápeme, že ochota konkurentov poskytnúť národný roaming je limitovaná. Máme empatiu," vraví J. Ondriš zo Swanu s tým, že vstup Swanu by operátori zrejme negatívne ekonomicky pocítili. „Bola prekročená rozumná miera odporu. Má to v rukách regulátor a mal by situáciu vyriešiť," povedal J. Ondriš.

fotogaléria
„Regulátor má dostatočné páky aby túto situáciu Zdroj: Ján Trangel

Swan si myslí, že technicky je schopný poskytnúť národný roaming jeden operátor. Nemenoval ho. Orange vraj napriek podaniu na súd deklaruje ochotu, podľa Swanu ale ochotu poskytnúť ho nemá.

Pre masu bude Poštatel

Swan chce pod svojou značkou poskytovať internet a „sofistikované služby". Na masové služby vrátane volania chce pôsobiť so Slovenskou poštou pod značkou Poštatel .

Pre poskytovanie s poštou chce byť Swan pripravený v máji. Pošta sa pred časom vyjadrila, že je ochotná na Swan počkať do apríla. Prekážkou je najmä neexistujúci národný roaming od konkurentov, ktorý bráni spusteniu hlasových služieb a SMSiek. Swan 2G/3G sieť vo väčšom počte lokalít nemá, spustiť ich v modernej LTE sieti je náročnejšie a na trhu nie je dostatok zariadení.

„Naším cieľom je dostať sa cez polmilióna zákazníkov v dlhodobejšom horizonte," popisuje Strečanský. Pôvodne Swan hovoril, že chcú 500 tisíc zákazníkov do dvoch rokov.

Predošlé novinky

Najhorúcejšie novinky k téme štvrtého operátora, ktoré priniesla MobilMania.sk:

Ďalšie články nájdete v špeciálnej rubrike venovanej štvrtému operátorovi.