13.3.2015 18:00 | MobilMania
Doplnené

Swan: Plné pokrytie má len 9 miest, Skype s miernym obmedzením

Zdroj: MobilMania.sk

Štvrtý operátor prezradil, že 50 miest, v ktorých má LTE internet, nie je pokrytých úplne.

Swan - ikona Zdroj: MobilMania.sk

Štvrtý mobilný operátor Swan vstúpil na náš trh dnes. V 50 mestách začal poskytovať mobilný internet cez technológiu LTE.

Aj keď provider uvádza, že mnohé spomedzi slovenských miest pokryl, neznamená to, že ich „vysvietil” signálom celé. Nováčik nezverejnil ani mapu pokrytia.

Swan na svojom webe priznáva, že plne pokrytých má iba deväť miest - Dunajskú Stredu, Malacky, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidzu, Púchov, Sereď a Trnavu. Naplno sa dajú 4G služby využívať i v rámci obce Beluša.

Nováčik avizuje, že sa situácia v blízkej budúcnosti zmení. „Pokrytie a kapacitu siete budeme v najbližšej budúcnosti zvyšovať,“ uviedla šéfka marketingu Swanu Zuzana Hánová. Operátor nespresňuje, koľko ľudí v mestách bez úplnej dostupnosti siete pokrýva.

Ak si chcete službu od operátora objednať, presvedčte sa, či ste v pokrytí. Zistite to jednoducho, spustite manuálne hľadanie siete a ak vám nájde štvrtého poskytovateľa ako „Swan SK 4G“ alebo „231 03“, ste v pokrytí služby.

Čítajte aj Swan: Plné pokrytie má len 9 miest, Skype s miernym obmedzením

Obmedzí viaceré služby, VoIP len mierne

Swan ešte včera oznámil, že bude obmedzovať viaceré služby ako YouTube, či P2P služby na úroveň 2 Mbit/s. Dnes v cenníku uviedol, že takto obmedzí aj prenos dát pri hlasových a komunikačných (VoIP) službách.

Ide napríklad o populárne služby ako Skype, Viber či WhatsApp. Služby ale neodstaví.

 „Pre zamedzenie zneužívania služby sme nastavili len technické limity pre služby videostreaming 2 Mbit/s, peer-to-peer 1 Mbit/s a VoIP 1 Mbit/s. Uvedené parametre sú určené na ochranu našich zákazníkov pred tými, ktorí by zneužívaním služby preťažili mobilnú sieť a nie na ich obmedzovanie,“ dodala Z. Hánová.

Operátor hovorí, že FUP užívateľa neobmedzí, aj keby stiahol 150 celovečerných filmov, uskutočnil 30 simultánnych hovorov alebo sledoval obsah na YouTube.

Ako si objednať 4G internet od Swanu

Štvrtý operátor spustil dnes pred obedom predaj služieb. Dostupné sú v e-shope aj vo vybraných predajných miestach - v Trnave, Pezinku, Púchode a Dunajskej strede.

„Zo strany zákazníkov je záujem,” okomentovala stručne šéfka marketingu Swanu Zuzana Hánová. Bližšie detaily spresniť nechcela.

Objednávka v e-shope prebieha v troch krokoch. Na výber je len jeden dátový balíček – 100 GB na mesiac za 5 eur. Dokúpiť si môžete modem Huawei E3372 za 65 eur. Služba je dostupná bez viazanosti.

Operátor nezobrazuje mapu pokrytia, ale dostupný je zoznam pokrytých miest. Môžete tak zistiť, či je vaše mesto pokryté signálom nováčika. Podľa miery pokrytia operátor rozlišuje dva druhy lokalít – čiastočná alebo úplná dostupnosť služby.

Zvoliť si musíte aj formu fakturácie – tradičnou papierovou alebo elektronickou formou. Zadať je nutné i adresu doručenia. Kuriér vám objednávku doručí do piatich pracovných dní od zrealizovania objednávky, uvádza nováčik.