16.3.2015 14:20 | Bleskovky MobilMania.sk

Sony Xperia Z3 a Z3 Compact dostávajú Lollipop. Staršie modely budú nasledovať

Zdroj: Ján Trangel

Najnovšia verzia Androidu prichádza na aktuálne vlajkové lode japonského producenta. Prvé sú na rade škandinávske a pobaltské krajiny.

Po niekoľkých mesiacoch od uvedenia najnovšieho operačného systémy Android 5.0 (Lollipop) dnes Sony uvoľnilo aktualizáciu pre svoje súčasné top telefóny Xperia Z3Xperia Z3 Compact . Zo sladkej lízanky sa budú najskôr radovať používatelia v škandinávskych a pobaltských krajinách, informuje Xperia blog.

Ďalšie trhy, ako aj staršie modely z línie Xperia Z by mali prísť na rad v nasledujúcich týždňoch. Majitelia smartfónov na Slovensku by teda mali získať možnosť aktualizácie už v dohľadnej dobe.

Hneď niekoľko noviniek

Z celej rady aspektov novej verzie operačného systému s vlastnou grafickou nadstavbou Sony spomína úprava vzhľadu do štýlu Material Design. Prepracovaná je výsuvná lišta s notifikáciami, ako aj obrazovka uzamknutia, ktoré majú byť plne prispôsobiteľné. Používateľ tak vraj bude mať k dispozícii len tie informácie, ktoré potrebuje.

Lollipop mieri na prvé Xperie Zdroj: Google

Dôležitou súčasťou novej platformy je taktiež podpora profilov, vďaka čomu môže jedno zariadenie ľahšie používať viacero ľudí. Sony spomína taktiež integráciu programu Android for Work , ktorý umožňuje oddelenie pracovných aplikácií a dát od tých súkromných, čo ocenia najmä prívrženci modelu BYOD - Bring Your Own Device (Prines si svoje zariadenie).

Okrem toho mal výrobca zapracovať nad správou dátového úložiska – zjednodušila sa možnosť presunu aplikácií z internej pamäte na Micro SD kartu, čo príde vhod najmä používateľom, ktorým nepostačuje kapacita vnútorného úložiska.