18.3.2015 18:00 | MobilMania

Angry Birds Stella POP!: Zákerné bublinky, ktoré vydierajú

Zdroj: redakcia

Nasrdené vtáky sa snažia vyťažiť zo známeho konceptu, z free-to-play titulu sa ale ľahko stáva „pay-to-play“.

Snáď žiadna hra sa na mobilných zariadeniach nedočkala takej popularity ako Angry Birds. Synonymum krátenia času preto, logicky, začalo časom ťažiť zo svojej popularity. Štúdiu Rovio to nemožno zazlievať. Z nahnevaných plyšových hračiek a iných zbytočností možno srší komercia, nikoho však neurážajú a napokon sú občas aj roztomilé.

Opačnou stránkou popularity je využitie návykovosti jednoduchých konceptov na to, aby ľahkovážnejší hráči sypali do hry peniaze. A to veľakrát len z frustácie nad neprekonateľnými levelmi. Zdá sa, že bublinkové Angry Birds sa vydávajú presne týmto smerom.

Čítajte aj Angry Birds Stella POP!: Zákerné bublinky, ktoré vydierajú

Nič filozofické

Nová mobilná droga nemá s pôvodným konceptom Angry Birds veľa spoločného, to však už dnes nie je nič výnimočné. Pravdupovediac, titul Stella POP! vlastne ani nie je ničím originálny. Likvidáciu bubliniek rovnakej farby sme tu mali už nespočetne veľakrát. Je však úplne jasné, že zvučné meno zaručí milióny stiahnutí lusknutím prsta a prevratnú myšlienku pritom nepotrebuje.

Princíp hry nie je ničím novým, to však neznamená, že nezafunguje. Práve naopak

Princíp je teda jednoduchý, pomocou praku vystreľujeme farebné bublinky, pričom kombinácia troch bubliniek rovnakej farby spôsobí miniexplóziu. Žiadna hlboká filozofia. Takýmto prebúravaním sa snažíme splniť cieľ misie, ktorých je hneď niekoľko.

Farebné prostredie a rozkošné zvieratká pôsobia infantilne, no nadchnú aj dospelých - Okrem známych prasiat oslobodzujeme v hre aj niekoľko iných podivných kreatúr

Ničením bublinkových pevností oslobodzujeme dobre známe prasce či iné podivne tvarované zvieratá. Variácií na nežné ostreľovanie je viac, do cesty sa zvyknú dokonca postaviť prekážky vo forme drevených, kamenných či ľadových barikád.

V hre nás čaká niekoľko bonusov

Začínajú nevinne

Ak ste už niekedy hrali niečo podobné, a dávame tomu vysoké šance, tak určite viete, že podobný koncept je veľmi návykový. Hra naláka na ľahučké prvé levely, po ich absolvovaní ale prichádza rýchle vytriezvenie.

Dosiahnuť trojhviezdičkové hodnotenie nie je na začiatku nič ťažké. Veľmi skoro sa to však zmení

Ešte pred prvou dvadsiatkou zisťujeme, že skromný počet guličiek v niektorých leveloch nestačí. Usmiaty ružový vtáčik v spodnej časti obrazovky sa naštve a nám puká srdce. V tom momente ale hra veľkodušne ponúkne 50 mincí, za ktoré si môžeme dokúpiť núdzovú záchranu. Dúhová gulička a 5 ďalších bonusových nám akoby zázrakom presne stačí na úspešné dokončenie.

Kto nemá nadľudské schopnosti, ten si za dokončenie levelu neraz zaplatí

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Ďalších niekoľko kôl ide ako po masle, až kým opäť nenarazíme na tú istú zákernosť. Skrátka, moderný koncept „pay-to-win“ či „pay-to-play“ v plnej paráde. A nejde o drobné, napríklad doplnenie životov stojí 10 mincí. A 10 mincí stojí 99 centov. Trochu drahý špás.

Keďže sú nám takéto praktiky proti srsti, od hrania sme si vcelku rýchlo odvykli. Sme presvedčení o tom, že drvivá väčšina používateľov preferuje jednorazovú platbu za aplikáciu a nie takéto okaté fintičky.

Skrátenie chvíľ pre márnotratných

Rovio teda opäť vypustilo do sveta návykovú vec, ktorá skvele kráti chvíle a vyžaduje nulovú mozgovú aktivitu. Veľmi ale rozum nevypínajte, inak sa ľahko necháte navnadiť na drobné in-app platby. Ak náhodou odoláte vy, tak smutným detským očiam sa to vysvetľuje ťažko. Angry Birds Stella POP! totiž nie je ako iné free-to-play tituly, kde sa platbám dá vyhnúť šikovnosťou alebo trpezlivosťou.

Ak je vám tých pár eur mesačne ukradnutých, smelo do toho. V kúpeľni nebudete musieť čítať zloženie prípravku proti plesni a aj čakanie na autobus vám ubehne jedna radosť. Farebné prostredie je tiež magnetom pre detské oči, ak si teda chcete oddýchnuť, ľahko zabijete dve muchy jednou ranou.

Názov aplikácie Angry Birds Stella POP!
Podpora iOS Áno, zadarmo
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ Rovio Entertainment Ltd.
Veľkosť aplikácie 60 MB