19.3.2015 07:05 | Bleskovky MobilMania.sk

OnePlus vzdalo boj s padajúcim eurom. Zvýši cenu One

Zdroj: redakcia

Cena čínskeho smartfónu výrazne vzrastie. Za všetko môže kurz európskej meny. Ceny príslušenstva však neovplyvní.

Európska cena smartfónu OnePlus One je závislá na kurze tunajšej meny a ten ju mohol negatívne ovplyvniť. Nikto však nečakal, že sa tak stane tak krátko po oficiálnom vstupe na ďalšie európske trhy.

Doterajšia cena 269 eur za 16GB a 299 eur za 64GB model bude od 25. marca navýšená na 299, respektíve 349 eur. Čínsky výrobca o tom informoval na svojom fóre pričom dodal, že ceny príslušenstva zmena nepostihne.

Čítajte aj OnePlus vzdalo boj s padajúcim eurom. Zvýši cenu One

Nízka marža a neudržateľná cena

Spočiatku firma zarábala na jednom vyrobenom kuse menej než 10 dolárov (9,44 eura). „Ceny hardvéru ale časom klesli. Nie však o toľko, o koľko kleslo euro,“ povedal na minulotýždňovej pražskej prezentácii pre MobilMania.sk Carl Pei, spoluzakladateľ spoločnosti OnePlus.

Už vtedy avizoval, že cena zariadenia sa môže dodatočne meniť , a tak sa i stalo. Nepriaznivý kurz eura znamenal, že pri súčasných cenách bol čínsky výrobca dokonca až stratový. A keďže to zatiaľ nevyzerá na to, že by sa európska mena plánovala vzchopiť, zvýšenie cien na seba nenechalo dlho čakať.

Čítajte aj OnePlus vzdalo boj s padajúcim eurom. Zvýši cenu One

Posledná možnosť na dobrú kúpu

Čínsky výrobca svoje súčasné cenovky vo svetle týchto skutočností označil za neudržateľné, a tak sme sa dočkali analogického prepočtu cien z dolára na euro.

fotogaléria
OnePlus One Zdroj: OnePlus

Nie je však náhoda, že nový „cenník“ bude platný až od budúcej stredy. Spoločnosť tak urobila úmyselne, aby dala fanúšikom poslednú možnosť zakúpiť si smartfón One za výhodnejšiu cenu. Každý utorok je totiž zariadenie dostupné mimo obvyklého pozvánkového systému . Ak teda používateľ plánuje kúpu smartfónu od tohto čínskeho startupu, mal by tak urobiť čo najskôr.

Čítajte aj OnePlus vzdalo boj s padajúcim eurom. Zvýši cenu One

OP Power bank zatiaľ len v USA

17. marca sa do predaja dostala i nová prenosná zásobáreň energie. 10 000mAh power banka je však zatiaľ dostupná len v Spojených štátoch.

Európsky trh si bude musieť ešte počkať. Zdržanie nastalo najmä kvôli legislatívnym rozdielom v rôznych krajinách EÚ. Výrobca navyše rieši aj náklade spojené s logistikou, aby udržal nízku cenu zariadenia. Tá bola pre slovenský trh stanovená len na 16,99 eur.

fotogaléria
Prenosná zásobáreň energie v podobe 10 000mAh Zdroj: Martin Hodás

(1 EUR = 1,0592 USD)