25.3.2015 06:00 | MobilMania

Swan k 4G: Skype neobmedzujeme, ani 10 GB pre streamy zatiaľ neplatí

Zdroj: redakcia

Nováčik ozrejmuje limity novej dátovej služby. Mnohé platia iba na papieri a v praxi zatiaľ zákazníkov neohrozia.

fotogaléria
ikona swan Zdroj: archív

Aj keď štvrtý operátor Swan v podmienkach 4G služby uvádza, že obmedzuje napríklad Skype a podobné VoIP platformy maximálnou rýchlosťou 1 Mbit/s, v skutočnosti je k zákazníkom štedrejší a takéto dáta nelimituje vôbec .

„Dátová prevádzka typu VoIP nebola do dnešného dňa žiadnym spôsobom obmedzovaná a ani to nemáme v pláne robiť,“ vysvetlil pre MobilManiu šéf Swanu pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný s tým, že obmedzenie formálne vymažú i z podmienok služby , kde je dnes spomínané.

Nový limit: Zatiaľ neplatí

Služba od Swanu má FUP (dátové obmedzenie) na úrovni 100 GB mesačne . Po prenesení tohto množstva dát sa používateľovi do konca fakturačného obdobia spomalí rýchlosť na 1 Mbit/s.

Ďalším limitom z podmienok je 10 GB dát mesačne pre streaming , teda služby ako YouTube, Vimeo či Deezer. Streamingom je napríklad aj sledovanie televízie či rozhlasových staníc na internete.

„V tejto chvíli je technicky aktívny len globálny limit 100 GB. Limit objemu dát 10 GB pre streaming v tejto chvíli nie je aktívny ,“ popisuje operátor. „V zmysle podmienok využívania služby si vyhradzujeme právo na jeho aktiváciu v budúcnosti,“ doplnil M. Mosný zo Swanu.

Takto štvrtý operátor spomaľuje torrenty (P2P siete) a video streamovacie služby:

  • P2P siete: 1 Mbit/s
  • videostreaming: 2 Mbit/s

Operátor tieto opatrenia avizoval na tlačovej konferencii k spusteniu novej služby 4G Internet v1.0. Ako ich reálne uplatňuje, v súčasnosti zisťujeme. Výsledky prinesieme v samostatnom článku.

Rýchlosti? Podľa lokality

Swan informuje, že sťahovanie dát prebieha rýchlosťou na úrovni do 50 Mbit/s. Mobilný poskytovateľ však uviedol dve hodnoty pre prenosové rýchlosti nahrávania dát, a to 10 alebo 20 Mbit/s . Operátor zdôrazňuje, že „aktuálne dosahovaná rýchlosť je vždy ovplyvnená úrovňou signálu a vyťažením danej lokality“.

„Maximálne rýchlosti pre upload budú v mnohých oblastiach dosahovať 20 Mbit/s,“ dodal Mosný. Presný zoznam lokalít, kde sa dočkáme rýchlejšieho nahrávania dát, firma neposkytla.

Rovnako zatiaľ nie je známe, kde pribudnú ďalšie pokryté lokality pre LTE internet od nováčika. „Pokrytie a kapacitu siete budeme v najbližšej budúcnosti neustále zvyšovať,“ komentoval stručne Mosný.

Prestal číslovať objednávky. Nie celkom

Swan nechce hodnotiť ani spresňovať počty ľudí, ktoré si aktivovali SIM od nového mobilného operátora. Pôvodne pritom firma chcela priniesť aj informáciu o počte zákazníkov prvotnej bezplatnej služby, ktorá mala byť dostupná od leta 2014. „Počty zákazníkov budeme zverejňovať po spustení komunikačnej kampane,“ avizoval začiatkom marca nováčik, keď sa blížilo spustenie služieb (13.3.).

Na základe rastúceho počtu objednávok v e-shope Swanu sa však dalo prvé dni vyčísliť, aký je záujem o LTE internet, ktorý sa predáva od piatka 13. marca.

V priebehu jedného dňa si dátový balíček 4G internetu objednali necelé tri stovky zákazníkov a za tri dni sa počet objednávok vyšplhal na zhruba 540. Po 11. dňoch od spustenia má Swan na konte necelú tisícku.

Uvedené čísla sú vzorové, MobilMania.sk a spolupracovníci uskutočnili aj ďalšie objednávky s číslami medzi 108 a 540.

Časť nových klientov však tvorili novinári – zástupcovia médií dostali prístup ku službe bez poplatkov, pokiaľ sa zúčastnili tlačovej konferencie . Boli tam zhruba tri desiatky zástupcov médií. Nevieme povedať, či nováčik spustil číslovanie objednávok od nuly alebo iného čísla.

Firma číslo objednávky po pár dňoch prestala dávať do potvrdzovacích e-mailov. „Číslovanie objednávok slúži na internú systémovú identifikáciu,“ vysvetľuje šéfka marketingu Swanu Zuzana Hánová. Nám sa však podarilo číslovanie opäť nájsť – po dokončení objednávky sa zobrazí jej číslo ako súčasť URL adresy.

fotogaléria
Číslo objednávky vidieť v URL adrese po jej Zdroj: redakcia

100 GB za 5 eur v 50 mestách

Od piatku 13. marca štvrtý operátor spustil prvú masívnejšiu ponuku. Ide o dáta za 5 eur mesačne v 50 mestách. SIM kartu zoženiete okrem e-shopu aj v štyroch predajniach – v Trnave, Púchove, Dunajskej Strede i Pezinku.

Nováčik Swan podľa svojich slov ponúkal od leta 2014 bezplatné mobilné dáta v Trnave, službu však nepromoval a spomenul ju až vo februári tohto roka.

Čítajte aj Swan k 4G: Skype neobmedzujeme, ani 10 GB pre streamy zatiaľ neplatí

„Bol výrazný záujem. Žiaľ, zastihlo nás to v dobe, kedy sme rekonštruovali pobočku,“ hodnotil šéf pobočky štvrtého operátora v Trnave a Nitre Michal Novotný obdobie poskytovania prvotnej LTE služby.

Zákazníci niekedy nemuseli uspieť so snahou o získanie testovacej LTE SIM karty. Nám sa ju podarilo zakúpiť až pri tretej návšteve predajne. Predtým sme neuspeli ani pri telefonátoch na zákaznícku linku.

Na článku spolupracoval Filip Hanker