25.3.2015 15:11 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Prvé skladacie mobily by mohli byť realitou už budúci rok

Zdroj: LG

Flexibilné a skladateľné displeje môžu otvoriť brány k úplne novým typom zariadení.

Spoločnosti ako Samsung a LG sú na poli vývoja flexibilných displejov najaktívnejšie. Z najnovších výsledkov ich práce môžeme spomenúť telefóny LG G Flex 2 alebo Samsung Galaxy S6 Edge . Ďalším stupienkom v evolúcii sú však skladateľné displeje, ktorých nasadenia v reálnych produktoch by sme sa mohli dočkať už čoskoro, informuje Business Korea.

Už budúci rok?

Podľa Samsungu by totiž mala byť komercializácia skladacích smartfónov možná už v roku 2016. Pokiaľ sa tak ale naozaj stane, aktuálne nie je jasné, či pôjde o masovo predávané produkty. Pravdepodobnejšia je ale dostupnosť limitovaného počtu kusov, ktoré pravdepodobne nebudú lacné.

Dodajme, že Samsung o uvedení prvých skladacích displejov hovoril už v roku 2013 . Smartfóny s takýmito obrazovkami by sme napríklad v prípade potreby väčšej obrazovky mohli rozložiť na veľkosť tabletu.

Rolovateľný displej v podaní LG (zdroj: LG) Zdroj: LG

Technológia by ale principiálne nemusela skončiť len u mobilov, ale rozšíriť by sa mohla aj do nositeľných zariadení tak, ako to prezentoval Microsoft v nedávnom videu . Problémom už nemusia byť ani batérie, ktorých skladateľné prototypy už taktiež existujú .

LG chce priehľadnosť

Napríklad rolovateľný OLED displej ukázala ešte v roku 2010 japonská spoločnosť Sony. Minulý rok ale myšlienku posunulo opäť o niečo ďalej juhokórejské LG, ktoré predviedlo až 18-palcovú priesvitnú obrazovku, ktorá sa dá rolovať ako plátno .

Firma sa taktiež pochválila transparentným displejom, ktorým chce v blízkej budúcnosti venovať čoraz viac pozornosti. Vďaka nim by sme mohli vidieť virtuálny obsah, ale zároveň by sme nemali zakrytý výhľad do reálneho sveta. Podobné vymoženosti už našli uplatnenie napríklad v bojových stíhačkách alebo niektorých luxusných automobiloch.

Ako zároveň pripomenul jeden z čitateľov na webe Business Korea, podobný koncept notebooku s priehľadným OLED displejom predstavil Samsung ešte na CES v Las Vegas v roku 2010:

Pred spustením hromadnej produkcie takýchto obrazoviek je však podľa LG nevyhnutné prekonať niekoľko výrobných prekážok. Kedy by teda mohli doraziť na trh prvé zariadenia s priehľadnými displejmi, aktuálne nie je jasné.