28.3.2015 06:00 | MobilMania

4. operátor: TOP5 informácií, ktoré nesmiete prehliadnuť

Zdroj: MobilMania.sk

Nováčik uviedol internet, operátorská vojna pokračuje aj so zapojením štátu. Toto sú hlavné novinky súvisiace so Swanom.

fotogaléria
Swan - ikona Zdroj: MobilMania.sk

Počas marca sme vás informovali o množstve tém týkajúcich sa štartu štvrtého mobilného operátora. Teraz vám MobilMania.sk prináša prehľadné zhrnutie toho najdôležitejšieho , pokiaľ ste niektorý spomedzi našich článkov o Swane prehliadli.

Venujeme sa nielen novej službe LTE internetu „4G INTERNET v1.0“ a jej fungovaniu v praxi, ale aj rokovaniam o národnom roamingu, teda sieti konkurencie pre klientov Swanu. Je to kľúčový aspekt, keďže Swan chce spustiť aj hlasové služby s celonárodnou dostupnosťou a vlastnú sieť stále len buduje.

1. Dáta s atraktívnou cenou

Prvý dátový balíček, ktorý začal štvrtý operátor predávať vo veľkom, je realitou. Zahŕňa 100 GB dát za 5 eur mesačne . Ponuka platí do konca roka . Ďalšie podmienky sú nasledovné:

  • aktivačný (úvodný) poplatok: 5 eur
  • rýchlosť po minutí dát: 1 Mbit/s (v smere downloadu i uploadu)
  • rýchlosť pripojenia je do 50 Mbit/s v smere sťahovania a bežne do 10 Mbit/s v smere odosielania dát
  • vo vybraných lokalitách je možné dosiahnuť upload 20 Mbit/s, ich zoznam Swan nespresnil
  • k dátovému balíčku je dostupný aj modem – Huawei 3372 za 65 eur
  • čo nečakajte: hlasové služby ani SMSky nefungujú. Ani roaming
Čítajte aj 4. operátor: TOP5 informácií, ktoré nesmiete prehliadnuť

2. Mapu pokrytia nevypátrate

Swan spustil predaj 4G služby, avšak reálne zákazníkom nepovedal, kde presne ju môžu využívať. U ostatných mobilných operátorov sme zvyknutí na mapy pokrytia vypočítané podľa odhadovaného šírenia signálu, ale nováčik iba odprezentoval zoznam pokrytých miest.

fotogaléria
Mapa pokrytia Zdroj: redakcia

Významná väčšina z 50 pokrytých lokalít je pritom „vysvietená“ signálom len čiastočne. V 9 mestách a jednej obci by pokrytie malo byť úplné. Navyše, spomedzi veľkých krajských miest sú naplno pokryté iba dve – Trnava a Prešov.

Prax konkurencie, teda Orangeu, Telekomu a O2, je iná. Telekom pokrýval napríklad Bratislavu postupne a informoval vždy o konkrétnych mestských častiach, ktoré doplnil na mapu pokrytia. Aj keď O2 nesprístupnilo LTE v celej Bratislave, uviedlo presný zoznam lokalít , kde sa rýchle dáta budú dať využiť.

Výhodou Swanu je možnosť vrátenia modemu do 14 dní aj v prípade, že si ho kupujte v predajni (pri e-shope ide o zákonnú povinnosť). Keby vám služba nevyhovovala, operátor vám vráti aj alikvotnú časť mesačného poplatku.

3.  Testy siete: Dobré rýchlosti i nedostatky

Sieť Swanu sme hneď v teréne otestovali. Rýchlosťami a parametrami LTE od nováčika nesklame . Operátor však ešte nevybudoval naplno svoju sieť – mobilita internetového pripojenia preto nie je práve najlepšia.

Čítajte aj 4. operátor: TOP5 informácií, ktoré nesmiete prehliadnuť

Zisťovali sme, v ktorých mestských častiach Bratislavy signál dostupný je a kde naopak so SIM kartou od Swanu nepochodíte.

V niektorých oblastiach hlavného mesta je signál plne dostupný, najmä v okrajových štvrtiach Bratislavy sme sa však nedokázali pripojiť vôbec. Veľmi zaváži tiež fakt, či chcete využívať službu v exteriéri alebo v priestoroch budov , kde je situácia prirodzene horšia.

Čítajte aj 4. operátor: TOP5 informácií, ktoré nesmiete prehliadnuť

Pri meraniach v Trnave sme boli spokojní s pokrytím v rámci mesta a jeho najbližšieho okolia. Objavili sme však i niekoľko nedostatkov:

  • Problémom sú zbytočné prechody do 2G siete Swanu v situácii, keď sme boli na okraji pokrytia LTE signálom.
  • Službu „4G internet v1.0“ sa nám na úvod v prípade niektorých telefónov nepodarilo spustiť – hoci sa telefón v praxi pripojil do mobilnej siete, nutné bolo ešte manuálne pozmeniť sieťové nastavenia zariadenia. Podrobný návod v samostatnom článku.

Zároveň platí, že kvalita mobilnej siete sa najlepšie ukáže až po čase – keďže Swan začína od nuly, zákazníci pribúdajú a vyťažujú sieť len postupne.

| Create infographics

4.  Do hry vstupujú úrady

Swan má záujem o prístup do siete konkurencie, teda národný roaming. Zatiaľ sa mu však nepodarilo dohodnúť s Orangeom, Telekomom ani O2. Operátorské spory už rieši regulátor i súdy, pozrite si chronologicky zoradený vývoj udalostí (od najnovšej po najstaršiu):

  • Regulátor ostatným mobilným poskytovateľom prikázal, aby Swanu národný roaming poskytli. Ale len dočasne – vydal predbežné opatrenie. Pripúšťa aj možnosť, že cenu roamingu priamo stanoví.
  • Štátny úrad v správe pre médiá potvrdil, že Swan má nárok na národný roaming Operátori mu ho musia (podľa LTE licencie) poskytnúť, keďže pokryl viac než 20 percent populácie SR signálom.
  • Swan podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s možným podvodom pri aukcii frekvencií. Následne priamo priznal, že previniť sa mal Orange, ktorý ho nepustil do svojej siete, hoci je to jeho povinnosťou z licencie.
  • Orange sa sťažuje na prokuratúre, že Swan si neplní povinnosti. Dosiahol i predbežné opatrenie na súde – Swanu nateraz nemusí poskytnúť národný roaming.
  • Súčasťou LTE licencie je podmienka začať používať frekvencie do pol roka ich získania. Regulátor už v minulom roku potvrdil, že Swan ju naplnil. Nováčik až dodatočne verejne uviedol, že ponúka bezplatný testovací LTE balíček od leta 2014. Nám sa službu v predajni podarilo zakúpiť až pri tretej návšteve.

5.  Zo Swan možno bude poštový operátor

Otáznik aktuálne visí nad spoluprácou Swanu a Slovenskej pošty . Štvrtý operátor sa chcel s poštármi dohodnúť na spoločnom operátorskom projekte, možný by bol aj vlastnícky vstup štátnej firmy . Podmienkou je však úspešné dokončenie rokovaní o národnom roamingu.

Čítajte aj 4. operátor: TOP5 informácií, ktoré nesmiete prehliadnuť

Swan má už pripravený i bližší plán spolu s poštou, zamerať sa chce na bežných zákazníkov . Nový operátor chce byť vnímaný viac ako lokálne oproti konkurencii. „Naša stratégia je viac regionálna. Slovensko je síce maličké, ale z našej skúsenosti je zrejmé, že potreby regiónov sú odlišné,“ popisujú zástupcovia Swanu.

V prípade, že by nováčik spustil plnohodnotné služby sám bez národného roamingu, nedokázal by konkurovať ostatným hráčom, keďže by bol v podobnej situácii, ako keď operátori začínali budovať siete pred 20 rokmi.