31.3.2015 06:00 | MobilMania
Video

Test LG G Flex 2: Neuveriteľne návykové zakrivenie

Zdroj: Ján Trangel

Zakrivený displej, kryt so schopnosťou zacelenia drobných šrámov, tlačidlá na zadnej strane a softvér s množstvom šikovných vychytávok.

Skutočné inovácie sa do sveta smartfónov vkrádajú iba pomaly. LG nevzdáva nápad s vertikálnym zakrivením displeja smerom dovnútra a na trh prináša nový model LG G Flex 2. Oproti predchodcovi je podstatne menší, má lepšie hardvérové parametre a veľkú radosť nám spravil aj samotný displej.

Zmysluplné zakrivenie

Zmenšenie celkových rozmerov G Flex 2 rozhodne prospelo. Papierové hodnoty síce hovoria o priemere svojej triedy, zakrivenie tela však výrazne prispelo ku komfortu pri používaní. So všetkou úprimnosťou môžeme povedať, že LG G Flex 2 je prvý 5,5-palcový telefón, ktorý sa nám nezdá priveľký. Naopak, komfortom používania je porovnateľný so zariadeniami s displejom o pol palca menším.

fotogaléria
Zakrivenie tela výrazne prospieva ku komfortu Zdroj: Ján Trangel

Vďaka zakriveniu totižto smartfón podstatne lepšie padne do vrecka, pri telefonovaní kopíruje tvar hlavy. Navyše sú pri ovládaní jednou rukou okraje displeja bližšie, nie je tak potrebné zbytočne naťahovať palce. Celkovo fantastickej ergonómii napomáha aj absencia ostrých okrajov a mierne zaguľatená zadná strana.

Kryt schopný samoopravenia

Výnimočný je aj zadný kryt. Výrobca ho pokryl novou generáciou špeciálneho materiálu, ktorý je schopný zaceliť drobné škrabance a poškodenia. Reálne vlastnosti tohto povrchu sa počas krátkodobého testu skúšajú iba veľmi ťažko, lebo nechtom povrch nenarušíte a napríklad úmyselný zárez ostrým predmetom smartfón sám opraviť nevie.

fotogaléria
Povrch zadnej strany je hladký, na pohľad akoby Zdroj: Ján Trangel

Pri použitej technológii ide skôr o malé „šúchance“ od posúvania po stole či napríklad oderky spôsobené inými predmetmi, s ktorými smartfón zdieľa vrecko kabáta či miesto v taške. Aj keď sa nám v praxi funkčnosť zadnej strany overiť nepodarilo, faktom je, že počas testovania sa na zadnej strane neobjavil žiadny škrabanec; a to sme G Flex 2 rozhodne nešetrili.

V zakrivenom tele sa nachádza batéria s kapacitou 3000 mAh. Napriek tomu, že zadný kryt je odnímateľný, batériu používateľ vymeniť nemôže. Papierová kapacita je priemerná a rovnako je na tom aj výdrž. Pripraviť sa treba maximálne na jeden deň bez nabíjačky, viac telefón zvládne iba pri sporadickom využívaní. Samozrejme, do G Flex 2 výrobca integroval celý balík šetriacich profilov.

fotogaléria
Zadný kryt je odnímateľný, batériu však Zdroj: Ján Trangel

Zakrivenie v praxi

Jednoznačne najväčšou pýchou nového LG G Flex 2 je displej; a to hneď v niekoľkých smeroch. V prvom rade je to jeho zakrivenie. Po uhlopriečke síce meria o pol palca menej než jeho predchodca (LG G Flex 2 má 5,5-palcový displej), na celkovom používateľskom komforte a zážitku sa to ale neodráža.

Zakrivený displej je výhodný napríklad pri prehliadaní fotografií či pozeraní videa. Pri hrách je vplyv zakrivenia dvojsečnou zbraňou. Napríklad pretekárske hry sa hrajú výborne. Vyvýšené okraje sú bližšie palcom, zakrivené zobrazenie viac vtiahne hráča do deja. Avšak niektoré hry, ktoré sú založené na presnom a hlavne rovnom ťahu po displeji (napríklad rôzne biliardové hry) sa na zakrivenom displeji hrajú iba ťažko.

fotogaléria
Na zadnú stranu výrobca premiestnil tlačidlá Zdroj: Ján Trangel

Naopak, zakrivenie môže byť pri niektorých činnostiach mierne kontraproduktívne. Príkladom je čítanie webu či práca s kancelárskymi dokumentmi v režime na šírku. Čítanie na zakrivenom displeji nie je oku prirodzené a vyvýšenie okrajov mierne komplikuje skrolovanie.

Čiernu vie úplne zhasnúť

K samotnému displeju nemožno mať výhrady. LG G Flex 2 používa tzv. P-OLED panel. Technologicky sa líši od SuperAMOLED displejov, ktoré používa napríklad Samsung. Jeho farby nie sú také sýte a vysoko kontrastné, z hľadiska kvality zobrazenia však rozhodne nezaostáva.

fotogaléria
Pri čítaní v režime na šírku je zakrivenie mierne Zdroj: Ján Trangel

Pochváliť treba zobrazenie bielej, čierna vďaka schopnosti úplne vypnúť jednotlivé obrazové body ani nemôže byť lepšia. Má špičkové pozorovacie uhly, farebné podanie chytá mierny modrastý nádych iba pri extrémnom náklone.

So zmenšením displeja prišla aj ďalšia vítaná zmena – nárast rozlíšenia na FullHD. Výrobca tak vyriešil jeden z najväčších problémov predchodcu. V prípade G Flex 2 jednotlivé obrazové body vidno iba pri podrobnom skúmaní, 2K rozlíšenie (ako má stále aktuálny top model LG G3 ) nám nechýba.

LG G Flex 2 nemá samostatné hardvérové či senzorové systémové tlačidlá, vystačiť si treba s ich virtuálnymi náprotivkami. Zaberajú tak drahocenné milimetre z viditeľnej plochy

fotogaléria
Výborné pozorovacie uhly aj podanie čiernej Zdroj: Ján Trangel

Špičkový hardvér

V LG stavili na čipset Qualcomm Snapdragon 810 s ôsmimi jadrami – štyri typu Cortex A53 sú taktované na 1,5 GHz a ďalšia štvorica Cortex A57 pracuje na frekvencii 2 GHz. O grafiku sa stará čip Adreno 430.

LG svoj nový zakrivený smartfón predstavilo v dvoch verziách, pričom na Slovensku bude predávaná iba slabšie vybavená s 16 GB vnútorným priestorom a 2 GB operačnej pamäte. Kým prvý kapacitný problém vie vyriešiť pamäťová karta, jeden gigabajt RAM navyše by sme už v tejto cenovej kategórii privítali.

Trestuhodne zanedbaný softvér

Kým hardvérové, tabuľkové parametre musia uspokojiť aj najnáročnejších používateľov, softvér kórejskí inžinieri, slušne povedané, zanedbali. Je až nepochopiteľné, ako dokáže zle optimalizovaný systém zatiahnuť brzdu aj pri takto výkonnom hardvéri.

LG G Flex 2 stavil už od začiatku predaja na Android 5.0.1 Lollipop . Kiež by radšej kórejskí inžinieri použili dobre odladenú štvorku...

Úplne bežne sa tak počas používania objavuje napríklad trhanie pri prehliadaní webu – pritom ani zobrazenie nemusí byť veľmi náročné. Napríklad mobilná stránka nášho partnerského portálu Aktuality.sk bola pre G Flex 2 priveľkou prekážkou v plynulosti.

Sekanie sa občas objavuje aj pri obyčajných pohyboch v galérii, niekedy telefón nepochopiteľne zaváha aj pri práci s mailmi či inými nenáročnými aplikáciami. A potenciál hardvéru nie je využitý ani pri hrách.

Nakladačka od minuloročného smartfónu

Príčinou všetkých problémov je s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatočne odladený Android vo verzii 5.0.1 Lollipop. Testovali sme pritom finálnu verziu telefónu.

Na nasledovnom videu môžete vidieť porovnanie so Samsungom Galaxy Note 4 s Androidom 4.4.4, čo je vzhľadom k cene a parametrom jeden z väčších súperov. Na oboch telefónoch sme spustili hru Colin McRae Rally, ktorá patrí medzi náročnejšie vo svete mobilných zariadení. Oba telefóny ale patria do najvyššej triedy, takáto hra by im teda nemala robiť problém.

Smartfóny boli čerstvo reštartované, s maximálne vyčistenou pamäťou a nemali aktivované žiadne šetriace funkcie, ktoré by mohli podtaktovať procesor a tak znížiť celkový výkon. Že bude Note 4 lepší by sme si (pre vyššie takty procesora) stavili aj bez praktického testu, ale že až o toľko, to sme nečakali. Sledujte predovšetkým počítadlo času na displeji Note 4 v druhej polovici videa, ten rozdiel v čase potrebnom na načítanie hry je až neuveriteľný.

Dobré body za detaily

Dobré body si ale LG pripisuje za mnohé softvérové vychytávky. Spomenúť treba napríklad šikovný Knock Code, teda zabezpečovací systém založený na poklepaniach po displeji. Alebo možnosť zobrazenia dvoch súčasne aktívnych okien či zásobník kopírovaných textov či obrázkov, ktoré sa následne podľa ľubovôle dajú striedať a vkladať.

Pochváliť treba aj celkové grafické spracovanie. Nadstavba od LG nie je zbytočne agresívna, tvár systému oproti originálu mení iba minimálne. Zásahy sú jemné, ale o to presnejšie. Keby nebolo vyššie spomínaného zlého zladenia systému s hardvérom, po praktickej či grafickej stránke by sme mu nemali čo vytknúť.

fotogaléria
LG G Flex 2 umožňuje prácu s dvomi súčasne Zdroj: Ján Trangel

Podarený fotoaparát

Hlavný fotoaparát LG G Flex 2 pracuje najviac v 13Mpx rozlíšení, video zvláda nahrávať v 4K. Samozrejmosťou je automatické ostrenie (aj manuálne, bodové dotykom na displej) a LED blesk.

Fotoaparát aj v automatickom režime dosahuje veľmi dobré výsledky, pochvalu si zaslúži aj režim automatického HDR, ktorý funguje nad očakávania dobre a pritom používateľa nijako neobmedzuje potrebou dlhšieho držania telefónu bez pohybu a podobne.

fotogaléria
Video je možné nahrávať aj vo veľmi vysokom Zdroj: Ján Trangel

Fotoaparát je možné zapnúť podržaním tlačidla pre zníženie hlasitosti, nefunguje to však ako pri niektorých iných zariadeniach, že dvojitým stlačením sa automaticky zaznamená obrázok. Pri G Flex 2 si je potrebné počkať na zaostrenie a následne obrázok nasnímať. Samotný štart je pritom prekvapivo pomalý – pri telefóne tejto triedy by sme už čakali svižnejšie reakcie.

fotogaléria
Test LG G Flex 2: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových obrázkov nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Určite áno, ale až o pár mesiacov

LG G Flex 2 jednoznačne patrí medzi najzaujímavejšie a najlepšie smartfónu na trhu. Na vrchol sa vyškriabal najmä vďaka fantastickému, zakrivenému displeju. Má solídne rozlíšenie, špičkové podanie čiernej i bielej a pri pohľade z uhla sa zobrazenie deformuje iba minimálne.

A hlavne: zakrivený displej je neuveriteľne návykový. Smartfón sa vďaka nemu lepšie drží v ruke a podstatne menej prekáža pri nosení vo vrecku. Zakrivenie pomáha pri ovládaní jednou rukou, okraje sa predsa len nachádzajú bližšie než pri rovnom zariadení s rovnakými rozmermi a palce tak nemusia prekonávať takú vzdialenosť.

Zakrivený displej nájde využitie aj pri práci s multimédiami, najmä sledovaní videa. Naopak, prekážať môže pri čítaní dlhších textov v režime na šírku, kedy je zakrivenie očiam neprirodzené a ani posúvanie textu palcom na vyvýšenom okraji nie je úplne pohodlné.

fotogaléria
Test LG G Flex 2 Zdroj: Ján Trangel

Okrem displeja ale skladačku výborného smartfónu dopĺňajú špičkové hardvérové parametre a nie príliš agresívna grafická nadstavba od LG, ktorá stavia na štandardnom Androide, ale pridáva množstvo drobných vylepšení. Vďaka nim je možné smartfón výrazne prispôsobiť používateľským potrebám.

Škoda len, že juhokórejskí inžinieri softvér v G Flex 2 už od začiatku predaja lepšie nevyladili. Niekedy je telefón svižný a na pokyny reaguje okamžite, inokedy ale vie nepochopiteľne zaváhať – a to aj pri zjavne bežných disciplínach ako je prehliadanie webu či pohyby v galérii s fotkami. LG našťastie patrí medzi výrobcov s najlepšou softvérovou podporou, úprimne tak veríme, že aktualizácie beh G Flex 2 dodatočne zoptimalizujú.

Pokiaľ teda máte záujem o G Flex 2, lepšie bude pár mesiacov počkať. Okrem postupného vyladenia softvéru je tiež pravdepodobné, že nastane aj výraznejší pokles ceny; podobne, ako tomu bolo pri predchádzajúcej generácii.

Aktuálne stojí zakrivený smartfón od LG vo voľnom predaji zhruba 580 eur, do svojej akciovej ponuky ho zaradil aj operátor Orange. V kontexte schopností zariadenia ani toto nie je vyslovene zlá cena, pokiaľ ale výrobca stovku spustí, budeme môcť hovoriť o jednom z najatraktívnejších smartfónov na trhu.

Názov zariadenia LG G Flex 2
Kódové a iné označenia LG H955
Rozmery 149,1 × 75,3 × 7,1-9,4 mm
Hmotnosť 152 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja P-OLED, 1080 × 1920 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 810
Procesor 8-jadrový: štyri jadrá 1,5 GHz a štyri jadrá 2 GHz
Grafické jadro Adreno 430
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4 (150 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 2,1 Mpx
Operačný systém Android 5.0.1
Cena s DPH 639 eur