2.4.2015 11:40 | MobilMania

Test Microsoft Lumia 435: Windows Phone za 80 eur

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Smartfóny nikdy neboli cenovo dostupnejšie. Nová Lumia natlačila mobilný Windows do telefónu s cenou pod 80 eur.

Microsoft nie je so svojím mobilným operačným systémom v ľahkej pozícii. Vo vyšších cenových skupinách sa mu ťažko súperí s aktuálnymi top modelmi.

Strednú a nižšiu triedu zas neohrozene okupuje Android. Dokonca ani Lumie s cenami pod 100 eur nie sú ponukami bez konkurencie, stačí sa pozrieť na záplavu neznačkových zariadení z Číny.

fotogaléria
Nová Lumia ide útočiť cenou i kompaktným displejom Zdroj: Ľubomír Vnuk

V tejto cenovej triede sa už ale treba uspokojiť s drastickými kompromismi, šetrí sa aj na tých najväčších detailoch. Na prvý pohľad úžasne lacná Lumia 435 teda asi nebude úplnou bombou. Čím vlastne dokáže osloviť?

Čítajte aj Test Microsoft Lumia 435: Windows Phone za 80 eur

S chudnutím si nerobí starosti

Nová Lumia používa známy koncept, kde nevzhľadné útroby zabalí do plastovej škrupinky, dostupnej vo viacerých farbách. Nám sa do rúk dostala sympatická biela.

fotogaléria
V bielej to novinke sekne. Kryt je plastový, no Zdroj: Ľubomír Vnuk

Dizajn ničím neurazí, dlhoročný trend zoštíhľovania je ale smartfónu úplne cudzí. Pri rozmeroch 118 × 65 mm tak prekvapí hrúbka až 12 mm. Hmotnosť dosahuje tiež nadštandardných 134 gramov. Od mobilu so štvorpalcovým displejom by sme to nečakali. V podobe fyzických parametrov tak padá na oltár ceny prvá krvavá obeť.

Dobre známa dvojica konektorov. Zaujímavé je, že v balení nenájdeme USB kábel. Ani nabíjačka nie je tradične zložená z koncovky a kábla

Na tú podstatnejšiu stránku konštrukcie si však dali inžinieri pozor. Plastové telo nezavŕzga ani pri silnom stlačení, kryt pevne drží na svojom mieste. Ostré hrany ale v dlaniach po chvíli prekážajú.

Ostré hrany pri dlhšom používaní začínajú prekážať. Klávesy na boku sa však ovládajú pohodlne

Otvor pre SIM kartu, pamäťová karta microSD a aj akumulátor sú prístupné a vymeniteľné, odstránenie krytu je ale nepohodlné. Neposkytne žiadnu oporu pre prsty, nám sa ten správny grif nepodarilo nájsť ani po viacerých pokusoch. Ak teda využívate SIM karty dvoch operátorov, vrelo odporúčame dual SIM verziu. Nečaká vás za ňu prakticky žiadny príplatok.

fotogaléria
Pod batériou nájdeme otvor SIM karty aj slot Zdroj: Ľubomír Vnuk

Batéria disponuje kapacitou 1 560 mAh, čo pri plánovanom využití smartfónu tejto cenovej kategórie bohato stačí na dva dni bez nabíjačky. A iba sporadickí návštevníci sveta smartfónov zvládnu aj viac...

Bude aj Windows 10

Lumia 435 poteší používateľov, ktorí neznesú moderné päťpalcové „lopaty“. S uhlopriečkou rovné 4 palce ide o jeden z najmenších dotykových panelov, aké dnes trh ponúka. Už ale vieme, že to neznamená aj kompaktné telo.

fotogaléria
Jednou zo slabín novinky je foťák. Využiť sa dá Zdroj: Ľubomír Vnuk

Displej pracuje s rozlíšením 480 × 800 pixelov, čo predstavuje hustotu zobrazenia 233 ppi. Na danú triedu úplne postačujúca hodnota. Skôr nám prekáža krycie sklíčko, ktoré neustále opeľujú odtlačky. Ani prst po ňom nekĺže tak zľahka, ako by sme chceli. Pri nakláňaní sa farby mierne deformujú a nepoteší ani horšia čitateľnosť na priamom svetle. Na obetnom mieste pribúda ďalšia krv...

Šetrič batérie dokáže predĺžiť výdrž o nejaké „drobné“, zázraky ale nečakajte - Systém sa stále nezbavil neprehľadnej ponuky nastavení. Nuž, aktuálna verzia Windows Phone už iná nebude... - Displej sa dá prebudiť aj dvojitým kliknutím. Nie je potrebné stláčať kláves na boku

S operačným systémom Windows Phone vo verzii 8.1 si hardvér poradí veľmi dobre, 435-ka sa dokonca dočká aj nového Windows 10. Vzhľadom k parametrom je to až neuveriteľné... Konfigurácia má totižto trochu starší dátum výroby, mobil používa dvojjadro Cortex-A7 s taktom 1,2 GHz a čipsetom Snapdragon 200. Grafické operácie má na starosti Adreno 302, pamäť RAM má dostačujúcu kapacitu 1 GB.

Prostredie systému Windows Phone 8.1 je nám dobre známe. Lumia 435 však ráta aj s aktualizáciou na Windows 10. Paráda, čo poviete?

Výsledok je v aktuálnej podobe slušný. Smartfón sa nezasekáva, i keď mu niektoré základné operácie trvajú dlhšie. Ak by sa zbavil otravných animácií pri pohybe v ponuke, bolo by to ešte lepšie. Jediná ozajstná výčitka k rýchlosti a plynulosti smeruje k fotoaparátu. Medzi kliknutím na ikonu a zhotovením snímky uplynie zhruba 6 sekúnd, čo je na momentky príliš dlho.

S rádiom aj núdzovým foťákom

Novinka prichádza s klasickou „lumiáckou“ nádielkou aplikácií. Veľký palec smerom nahor udeľujeme za prítomný čip GPS navigácie a najmä za navigačné služby Here, vďaka ktorým so zakúpeným telefónom dostávame bezplatnú hlasovú turn-by-turn navigáciu. Po stiahnutí máp dokáže fungovať aj offline.

Bezplatná navigácia Here je jedným z najväčších lákadiel zariadení s Windows Phone

Z ostatných doplnkov stojí za pozornosť Lumia Storyteller pre kreatívne spracovanie fotografií, rovnako ako fitness doplnky či prepojenie so sociálnymi sieťami Facebook a Twitter. Ďalšie aplikácie sú pripravené vo virtuálnom obchode.

Lumia 435 je pripravená na prácu so sociálnymi sieťami a taktiež na fitness aktivity

Pozitívne reakcie si zaslúžia dátové prenosy cez HSPA až do rýchlosti 42,2, respektíve 5,76 Mbps. Chvíľu ešte potrvá, kým sa v tejto triede stane štandardom LTE. Na surfovanie je pripravená vcelku vydarená mobilná podoba prehliadača Internet Explorer.

S internetovým prehliadačom sa pracuje dobre, vytkli by sme mu iba polohu navigačného panelu v spodnej časti. Spotrebu dát je možné sledovať

Multimédiá zastupuje predovšetkým fotoaparát, ten ale označíme skôr za núdzový. Maximálne rozlíšenie dosahuje hodnotu 2 Mpx, chýba autofocus a dokonca aj prisvetľovacia dióda. Farby sa veľmi nepribližujú realite a fotenie textov s menším písmom je viacmenej nemožné. Kamera na prednej strane sníma vo VGA rozlíšení, doplnková aplikácia pre selfies sa tak javí ako zbytočná.

fotogaléria
Rozhranie aplikácie fotoaparátu toho neponúkne Zdroj: Ľubomír Vnuk

Maximálne rozlíšenie zhotoveného videa predstavuje taktiež hodnotu VGA, a to pri 30 snímkach za sekundu. Potešujúcim multimediálnym doplnkom je jednoduché FM rádio.

V mobile poteší jednoduché FM rádio a tiež prehľadný album s fotografiami

fotogaléria
Test Microsoft Lumia 435: Testovacia foto Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových obrázkov nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Nakopne ho Windows 10?

Značkový smartfón s Windows Phone 8.1 za necelých 80 eur je veľmi lákavá ponuka. Nie je však až taká výnimočná, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Otvorený operačný systém, bezplatná hlasová navigácia či dátové prenosy cez HSPA úplne nezakryjú oči pred slabším foťákom či nemoderne hrubým a ťažkým telom.

Čítajte aj Test Microsoft Lumia 435: Windows Phone za 80 eur

Na trhu sú stále aj staršie modely ako Lumia 530 za 70 eur. Za 80 eur dostaneme tiež papierovo lepšie čínske zariadenie s Androidom, ktoré v lepšom prípade nemusí pokrivkávať kvalitou. Dokonalým príkladom bude už onedlho Xiaomi Redmi 2A. Je preto v záujme Microsoftu, aby sa mobilný Windows 10, ktorý mu môže hodiť záchranné koleso, dostal vo finálnej podobe von čím skôr.

Živou vodou pre Lumiu 435 budú akciové ponuky operátorov. Medzi vyvolené ho už zaradil Orange, čoskoro by sa mal pridať aj Telekom. V kombinácii s najnižšími paušálmi a cenou začínajúcou na jedinom eure tak môže isť o zaujímavú voľbu pre ľudí, ktorí svet smartfónov ešte iba nesmelo skúmajú.

Názov zariadenia Microsoft Lumia 435
Rozmery 118,1 × 64,7 × 11,7 mm
Hmotnosť 134 g
Uhlopriečka displeja 4 palce
Technológia a rozlíšenie displeja LCD, 480 × 800 bodov (233 ppi)
Čipset Qualcomm Snapdragon 200
Procesor 2-jadrový, 1,2 GHz
Grafické jadro Adreno 302
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Nie
Hlavný fotoaparát 2 Mpx
Sekundárny fotoaparát 0,3 Mpx
Operačný systém Windows Phone 8.1
Orientačná cena s DPH 80 eur