7.4.2015 06:44 | MobilMania
Exkluzívne

Test Samsung Galaxy S6 Edge: Boduj alebo skonči v zabudnutí

Zdroj: Ján Trangel

Obojstranne zakrivený displej, špičkový hardvér, kovový rám a sklenená zadná časť.

Zakrivené displeje sú budúcnosťou smartfónov. Otázka znie, aký druh zakrivenia sa na trhu uchytí. Minulý týždeň sme testovali LG G Flex 2 s vertikálne zakrivenou zobrazovacou plochou.

Pokus dobrý, toto riešenie sme si pochvaľovali. Samsung na to ale ide inak. Top model pre rok 2015, Galaxy S6 s prívlastkom Edge, má displej zakrivený po oboch stranách.

fotogaléria
Kov a sklo... toto je najväčší medzigeneračný Zdroj: Ján Trangel

Samsung Galaxy S6 Edge: Dizajn

Vďaka tomu je výrazne odlišný od iných smartfónov. Na súčasnom trhu skrátka nenachádza žiadneho súpera , s ktorým by sa priamo mohol rovnať. Dizajn je natoľko odlišný, že všade na seba viaže zvedavé pohľady.

Áno, senzory nad displejom aj charakteristické podlhovasté hardvérové tlačidlo pod ním ostali. Avšak celok dotvára výrazný kovový rám lemujúci boky a sklo na zadnej strane. My sme testovali telefón v bielej farbe, ktorá má oproti ostatným jednu veľkú výhodu – nevidno na nej odtlačky prstov či iné nečistoty. Napríklad modrá je na ich zachytávanie mimoriadne náchylná.

Pri držaní v ruke ako prvé zaujmú veľmi tenké okraje telefónu . Oficiálne sa v papieroch uvádza 7 mm, avšak to platí pre celú bočnú stranu vrátane zahnutej časti displeja. Okraje, ktorých sa dotýka dlaň a prsty, majú iba štyri milimetre, čo je podstatne menej než pri ktoromkoľvek inom smartfóne.

fotogaléria
Tento dizajn reproduktoru je zrazu akýsi Zdroj: Ján Trangel

Zakrivenie displeja zároveň prináša aj určité obmedzenia pri ovládaní. Najmä palec sa často nechtiac dotýka zahnutej časti. Samsung preto do S6 Edge integroval funkciu po anglicky nazývanú Palm screen, ktorá sa stará o deaktivovanie okrajových častí v prípade, že prsty pracujú s plochou uprostred displeja.

Toto riešenie funguje veľmi dobre, napriek tomu používanie S6 Edge vyžaduje trošku zvyku – to sa týka najmä písania, kde držanie veľmi úzkych okrajov vo vystretých dlaniach nie je úplne prirodzené a ani pohodlné.

fotogaléria
Snímač odtlačkov prsta integrovaný v stredovom Zdroj: Ján Trangel

Samsung Galaxy S6 Edge: Ohýbanie a odolnosť voči vode

Určité polemiky vyvoláva aj odolnosť tela S6 Edge, na obzore sa nám črtá nová aféra „Bendgate“ . Americká poisťovacia spoločnosť SquareTrade vyskúšala odolnosť novinky a porovnala ju s iPhonom 6 Plus. Nový Samsung sa vraj ohne ešte rýchlejšie.

V redakcii sme to neskúšali, ale v tomto prípade by sme tomu boli ochotní veriť. Extrémne tenké okraje si skrátka musia niekde vybrať svoju daň. Na druhú stranu, každý, kto sa pri používaní riadi zdravým rozumom, s konštrukciou S6 Edge problém mať nebude.

Kritika na kolektívne hlavy Samsungu sa zniesla aj za absenciu zvýšenej odolnosti voči vode a prachu. Akýsi Youtuber si síce 20-minútovým pokusom s vodou nahnal na svoj profil pár stotisíc kliknutí, pravdou ale je, že S6 Edge je opäť bežným smartfónovým smrteľníkom.

A to je obrovská škoda. Napríklad Sony už zvládlo zhotovenie vodeodolnej konštrukcie bez hardvérových či dizajnových obmedzení, dokonca aj MicroUSB konektor už nemusí byť chránený krytkou. Navyše Samsungu hralo do kariet aj použitie unibody konštrukcie bez odnímateľného zadného krytu, ktorý bol najslabším miestom v odolnosti predchodcu...

Samsung Galaxy S6 Edge: Výdrž batérie

Samsung do modelu S6 Edge integroval akumulátor s kapacitou 2600 mAh. To je o niečo menej než zvyknú mávať top zariadenia od konkurencie. Nie je používateľsky vymeniteľný a zariadenie dokáže napájať nanajvýš jeden deň. Pri intenzívnom používaní sa nám batériu podarilo vyšťaviť ešte pred večerom , nabíjačka (resp. externá powerbanka) budú teda bežnými spoločníkmi.

Výrobca však vytiahol dva tromfy. Prvým je štandardná podpora modelov S6 a S6 Edge pre bezdrôtové nabíjanie . Je automaticky integrovaná v každom smartfóne, nie je preto potrebné dokupovať žiadny špeciálny kryt či iné príslušenstvo. Stačí kompatibilná nabíjačka resp. nábytok so schopnosťou bezdrôtového nabíjania a telefón po priložení začne automaticky prijímať energiu.

fotogaléria
Každý Samsung Galaxy S6 a S6 Edge podporuje Zdroj: Ján Trangel

Druhým tromfom sú šetriace režimy. Fungujú výborne, aj keď zmizli pokročilé nastavenia. Používateľ tak musí brať prednastavený profil šetrenia batérie, ktorý okrem klasického podtaktovania procesora či deaktivovania prebytočných komunikačných rozhraní umožňuje aj znížiť snímkovú frekvenciu displeja.

A v prípade potreby sa dá aktivovať aj režim extrémneho šetrenia batérie, ktorý top smartfón premení na slabo svietiacu tehličku schopnú vykonávať iba základné úkony. Za softvérové riešenia teda Samsung dostáva dobré body, nič to ale nemení na fakte, že jeden z najlepších a tiež najdrahších smartfónov súčasnosti by skrátka mal mať väčší akumulátor , ktorý by používateľovi umožňoval naplno využívať funkcie bez strachu o celkovú výdrž.

fotogaléria
Optika hlavného fotoaparátu mierne vystupuje Zdroj: Ján Trangel

Samsung Galaxy S6 Edge: Displej

Najväčšou pýchou S6 Edge je obojstranne zakrivený displej. Keby sme ho rozprestreli, po uhlopriečke by meral 5,1-palca.

Pracuje v extra vysokom rozlíšení 1440 × 2560 obrazových bodov. To je rovnaké rozlíšenie ako pri „flatovej“ S6, čo znamená, že zakrivené časti displeja nie sú pridané navyše ako pri staršom Note Edge (viac v samostatnom článku ). S6 aj S6 Edge sa teda bijú o tú istú plochu, avšak pri zakrivenom smartfóne je z logických dôvodov viditeľného a reálne použiteľného miesta menej.

V niektorých situáciách sú zakrivené okraje obmedzujúce. Napríklad pri pozeraní webu v režime na výšku niekedy zabehne text až na zakrivenú časť, čo rozhodne neprospieva komfortu pri čítaní. Telefón je vtedy potrebné v ruke mierne nakláňať. Samsung mal rozhodne lepšie prepracovať softvér, ktorý by podobné nechcené kotrmelce eliminoval.

O úplne inom zážitku ale hovoríme pri čítaní v režime na šírku. Vtedy je zobrazenie veľmi príjemné, zakrivenie v hornej a spodnej časti ešte pridáva dojem skutočnosti.

fotogaléria
Text je softvérovo od okrajov odsadený, aj tak Zdroj: Ján Trangel

Využitie zakriveného displeja je samo osebe veľkou kapitolou. Samsung niekoľko riešení načrtol, v konečnom dôsledku ale ide o premárnenú šancu . Žiadne nás totižto nepresvedčilo o svojej užitočnosti, ani jedno neposúva využitie smartfónu či komfort jeho používania výrazne ďalej. Detailne sme sa využitiu zakriveného displeja v S6 Edge venovali v samostatnom článku .

Samsung Galaxy S6 Edge: Operačný systém

S6 Edge už od začiatku predaja prichádza na trh s Androidom 5.0.2 Lollipop, ktorý je tradične upravený grafickou nadstavbou TouchWiz. Samsung sa ale teraz vydal inou cestou než v minulosti a svoju nadstavbu výrazne prevzdušnil .

Mnohé z aplikácií či funkcií, ktoré v minulosti štandardne v prostredí ponúkal, prešli do roviny voliteľných. Priamo v systéme tiež nie sú takmer žiadne aplikácie od tretích strán. Výnimku tvorí partnerstvo s Microsoftom, ktorý do S6 natlačil OneDrive, OneNote a Skype. Práve cloudové úložisko od Microsoftu nahradilo predtým štandardný Dropbox a ponúka pre používateľov 100 GB miesta zadarmo.

Upravené a výrazne odľahčené prostredie TouchWiz

Takéto prevzdušnenie systému rozhodne prospelo. Pohyby v ponukách sú rýchle a trhanie sa vôbec neobjavuje . Novinkou je tzv. Inteligentný správca, teda aplikácia pre manažovanie vnútorného priestoru, operačnej pamäte, bezpečnosti a spotreby energie.

Samsung Galaxy S6 Edge: Bez podpory pamäťových kariet

Samsung Galaxy S6 a aj jeho zakrivený braček Edge prišli o podporu pamäťových kariet . Prvý raz sa v línii Galaxy S musia telefóny spoliehať na integrovanú pamäť – v predaji sú verzie s 32, 64 a 128 GB priestoru pre používateľské dáta.

Tento krok nemožno nijako logicky ospravedlniť, zo strany Samsungu to považujeme za obyčajnú špekuláciu. Na reči o vyššej bezpečnosti skočia jedine zaslepení fanúšikovia značky, z praktického ani technologického hľadiska výrobcovi nič nebráni v použití slotu.

fotogaléria
Iba štyri milimetre je hrubá kovová časť. Zvyšok Zdroj: Ján Trangel

Pokiaľ teda do zariadenia chcete nahrávať dáta, hlavnou cestou je klasický USB konektor. Koľko trvá kopírovanie rôzne veľkých súborov a či je rýchlejšie ako používanie pamäťovej karty sme zisťovali v praktickom teste, ktorý si môžete pozrieť v samostatnom článku .

Samsung Galaxy S6 Edge: Výkon

Na výkon noviniek z rodiny Galaxy S nemôže frfľať vôbec nikto. Samsung položil na stôl tie najväčšie tromfy, ktoré našiel vo svojom rukáve. Nový S6 Edge používa 64-bitový čipset Exynos 7420 s dvojicou štvorjadrových procesorov (Cortex A53 @ 1,5 GHz a Cortex A57 @ 2,1 GHz), ktorým sekunduje grafický čip Mali T760. Operačná pamäť má kapacitu 3 GB. Výrobca pritom použil nový, rýchlejší typ DDR4.

Áno, je to iba nič nehovoriaci benchmark, ale pamätáte sa, že by niekedy malo jedno zariadenie pred ostatnými taký náskok?

Pokiaľ vám tieto označenia, písmenká a čísla nič nehovoria, zhrnieme to do jednej vety: Samsung Galaxy S6 a S6 Edge sú najvýkonnejšími zariadeniami súčasnosti. Nič silnejšie skrátka nekúpite, nové eská trhajú všetky tabuľky s benchmarkami .

Výkon je tak dostatočný aj pre najnáročnejšie hry či aplikácie, žiadnym problémom nie je ani práca s viacerými oknami či množstvo súčasne spustených programov. Samozrejmosťou je podpora všetkých možných aj nemožných komunikačných rozhraní – nechýba LTE Cat 6 či infračervený port pre ovládanie elektroniky.

fotogaléria
Zaujímavosťou je, že S6 Edge nemá integrované FM Zdroj: Ján Trangel

Samsung Galaxy S6 Edge: Fotoaparát a nahrávanie videa

Aj foťák v S6 patrí medzi to najlepšie , čo je možné vo svete mobilných zariadení nájsť. Rovnať sa môže aj s fotoaparátmi v top zariadeniach od bývalej Nokie, dnes Microsoftu, ktoré ešte stále neohrozene kraľujú. Pracuje v rozlíšení 16 Mpx, disponuje automatickým zaostrovaním, LED bleskom a výrobca integroval aj optickú stabilizáciu obrazu.

fotogaléria
V profesionálnom režime sú dostupné aj pokročilé Zdroj: Ján Trangel

Jej vplyv je v praxi veľmi výrazný. Počet vyslovene rozmazaných fotografií je podstatne nižší než bol napríklad pri S5 a citeľný je jej prínos aj pri nahrávaní videa. S tým si S6 poradí aj v 4K rozlíšení. Dôležitá je aj schopnosť veľmi rýchleho štartu. Pri vypnutom displeji stačí dvakrát tlačiť stredové hardvérové tlačidlo a do sekundy je fotoaparát pripravený zaznamenať prvý obrázok. Automatické zaostrovanie je tiež prekvapivo rýchle.

Pri fotení je k dispozícii plne automatický režim i tzv. Profesionálny, v ktorom si je možné manuálne voliť hodnotu ISO, kompenzáciu expozície či vyváženie bielej. Samozrejmosťou je panoramatický režim; už z minulosti poznáme režim selektívneho zaostrovania, kedy telefón zaostrí najprv na objekt v popredí a následne na pozadie a používateľ si následne môže vybrať, ako bude fotografia vo finále vyzerať.

fotogaléria
Samsung Galaxy S6 Edge: Testovacia fotografia Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových obrázkov nájdete v galérii >>>

Novinkou je tzv. Virtuálna snímka, pomocou ktorej sa dá vytvoriť obraz objektu zo všetkých strán. Ďalšie režimy je možné do telefónu stiahnuť z obchodu Samsung Apps. Zatiaľ tam boli dostupné iba štyri, predpokladáme však, že ich počet sa veľmi rýchlo rozrastie.

Samsung Galaxy S6 Edge: Cena

Samsung sa s príchodom novej generácie top modelov rozhodol výrazne zmeniť svoju cenovú politiku . Novinkám odobral podporu pamäťových kariet, namiesto toho ponúkol tri verzie s rôznou kapacitou vnútorného úložiska. A spolu s tým sa rozhodol výrazne dvihnúť ceny. Aj najlacnejšia „flatová“ S6 je drahšia než minuloročný top model Galaxy S5 pri svojom príchode na trh.

32 GB 64 GB 128 GB
Samsung Galaxy S6 699 € 799 € 899 €
Samsung Galaxy S6 Edge 849 € 949 € 1 049 €

A samostatnou kapitolou v cenotvorbe je model S6 Edge. Vo všetkých pamäťových verziách je o 150 eur drahší a jeho najvyššia cenovka prekročila tisíceurovú hranicu. A to je pásmo, do ktorého sa odvážil v posledných rokoch vkročiť jedine iPhone.

Z pohľadu Samsungu je to pritom veľký risk. Budú takúto cenu jeho fanúšikovia ochotní akceptovať? A čo ak sa predajom nebude dariť? Znížením ceny by si podpílil vlastný konár, lebo práve v zachovaní ceny (pri kúpe aj neskoršom predaji) totižto spočíva pridaná hodnota prémiových produktov.

Samsung Galaxy S6 Edge: Hodnotenie

Samsung Galaxy S6 Edge je jedným z najinovatívnejších mobilných zariadení súčasnosti. Má obojstranne zakrivený displej, ktorý zatiaľ neponúka žiadny iný výrobca. To je zároveň dôvod, prečo S6 Edge nemá na trhu žiadnych konkurentov. Obojstranne zakrivený displej je natoľko výnimočný, že ho skrátka nemožno porovnávať so žiadnym smartfónom klasickej konštrukcie.

fotogaléria
Ani slabé využitie zakrivenia displeja nemení nič Zdroj: Ján Trangel

O to viac nás mrzí, že Samsung nedokázal potenciál zakriveného displeja zhodnotiť. Žiadna z jeho funkcií neposúva využitie smartfónu ďalej. A tak zakrivenie prechádza do pozície atraktívneho dizajnového prvku...

Práve dizajn a imidž sú tým tým, za čo si Samsung pýta extra 150 eur oproti klasickej S6. Pokiaľ to pre vás nie sú dostatočne ťažké závažia na váhach, ďalšie argumenty sa vám budú hľadať iba ťažko a Edge bude ťahať za kratší koniec.

Názov zariadenia Samsung Galaxy S6 Edge
Kódové a iné označenia SM-G925F
Rozmery 142 × 70 × 7 mm
Hmotnosť 132 g
Uhlopriečka displeja Obojstranne zakrivený, 5,1 palca
Technológia a rozlíšenie displeja SuperAMOLED, 1440 × 2560 bodov
Čipset Exynos 7420
Procesor 8-jadrový: štyri jadrá 1,5 GHz a štyri jadrá 2,1 GHz
Grafické jadro Mali-T760MP8
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát 16 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.0.2
Cena s DPH 849 eur