8.4.2015 06:00 | MobilMania

Ako nedať zarobiť operátorom? Prinášame TOP5 tipov

Zdroj: Shutterstock

Na mnohých službách mobilných poskytovateľov môžete výrazne ušetriť. Pozrite si naše šikovné odporúčania.

Za paušál či predplatenú kartu od operátora nemusíte mesačne utrácať drahé desiatky eur. Pripravili sme pre vás zoznam najlepších osvedčených tipov, ktoré môžete využiť, pokiaľ chcete ušetriť na službách od mobilných poskytovateľov. Či už máte záujem o bezplatný internet, neobmedzené volania alebo náhradu SMS správ.

1. Internet na polroka zadarmo

fotogaléria
ikona zena mobil Zdroj: dreamstime

Ak patríte medzi skupinu používateľov, ktorí často siahajú po mobilnom internete, môžete využiť akciu predplatenky FunFón patriacej pod Orange. Ten láka na bonus vo forme polročného bezplatného internetu za prenos od konkurencie.

Podmienkou je bezplatný prechod s číslom od iného operátora na FunFón, môže ísť pritom aj o prechod priamo z Orangeu.

Čo získate:

  • na polroka dostanete bezplatne každý mesiac 500 MB internetový balík, spolu 3 000 MB
  • po minutí dát za ďalšie neplatíte, rýchlosť sa iba zníži na úroveň 128 Kbit/s
  • ak nebudete chcieť služby využívať, môžete kedykoľvek odísť, nie je totiž uplatňovaná žiadna viazanosť

Zákazníci operátora môžu využívať aj LTE sieť Orangeu a surfovať s teoretickými rýchlosťami 150/50 Mbit/s alebo 73/23 Mbit/s (podľa lokality). Sieť je dostupná pre približne tretinu obyvateľov.

2. SMS cez operátora? Využite iné služby

Výrazne môžete ušetriť aj za SMSky. Ak patríte medzi tých, čo nemajú od operátora paušál s voľnými správami a platíte za každú z nich niekoľko centov, siahnite radšej po alternatíve.

Na trhu existuje množstvo komunikačných aplikácií:

  • umožňujú zasielať bezplatné správy aj ďalší obsah – napríklad obrázky
  • nutnosťou je však prístup k internetu prostredníctvom mobilnej siete operátora alebo cez Wi-Fi (rovnako musí mať dostupné dáta aj príjemca správ)
  • cez niektoré z nich môžete aj telefonovať cez internet, rovnakú aplikáciu musí mať aj druhá strana
  • nie sú tu žiadne obmedzenia, môžete poslať skutočne neobmedzene množstvo správ

Medzi najpopulárnejšie patria služby WhatsApp , Viber , ale i aplikácia od Facebooku – Messenger . Prvú z nich môžete využívať bezplatne prvý rok od spustenia, následne stojí 0,99 eura ročne. Ostatné sú bezplatné. Na pripojenie do služby potrebujete iba telefónne číslo, v prípade Facebooku je nutné mať účet na sociálnej sieti.

Na stiahnutie aplikácie potrebujete využívať niektorý z najpoužívanejších mobilných operačných systémov. Niektorí výrobcovia ich inštalujú aj do „hlúpych“ telefónov.

3. Preneste si číslo. Operátori vás odmenia

Mobilní poskytovatelia dlhodobo lákajú na prenos čísla od konkurencie k nim:

  • Orange – bonus 150 pre vás a 150 eur pre zákazníka, ktorý vás odporučil – získate mesačnú zľavu 5 eur mesačne, musíte využívať paušál aspoň za 10 eur mesačne (viac v článku). Bonus je možné využiť aj na kúpu zariadenia a zníženie jeho počiatočnej ceny, zľavu z paušálu už potom nezískate.

FunFón – za prenos čísla získate každý mesiac internetový balík s 500 MB na pol roka zadarmo.

  • O2 – 150-eurový bonus pre vás pri prechode na O2 Paušál vo forme 5-eurovej zľavy z mesačného poplatku po dobu 30 mesiacov. Ak má váš známy O2 paušál, za odporúčanie získa rovnaký bonus aj on. Ak využíva iný program, zľavu nezíska. Ponuka platí iba cez e-shop.
  • Telekom – Za prenos čísla na Happy paušál získate bonus 50 eur pri dvoch najnižších paušáloch. Pri Happy M, L, XL volaniach dostanete 100 a pri najvyšších programoch 150 eur. Zľava je uplatňovaná počas 20 mesiacov. Výhodu získate na webe, v predajni aj cez infolinku.
  • Tesco mobile (využíva sieť O2) – aktuálne neponúka žiadny bonus za prenos čísla

Prenos čísla od ktoréhokoľvek operátora je od 1. januára bezplatný – poplatok zrušili od tohto obdobia aj Orange a Telekom, O2 nikdy taxu nezaviedlo.

Pred podaním žiadosti o prenos čísla si u svojho pôvodného providera overte, či sú vaše osobné údaje aktuálne – najmä pri zmene adresy, občianskeho preukazu a podobne. Zmenu operátora realizujte až po skončení viazanosti u súčasného operátora, inak budete platiť zmluvnú pokutu.

V neposlednom rade je potrebné mať vysporiadané aj všetky finančné záväzky u operátora, inak vám bude prenos zamietnutý.

4. Neobmedzeno: Pre blízkych či do vlastnej siete

fotogaléria
ikona vseobecna mobil Zdroj: dreamstime

Ak máte napríklad paušál od operátora, oplatí sa vždy zvažovať, do akej siete či na ktoré čísla voláte. Operátori majú rozličné zaujímavé akcie, a to predovšetkým k paušálom. Najnovšie pribudla v O2 možnosť získať neobmedzené hovory darovaním od zákazníkov s drahšími paušálmi.

Pozrite si najzaujímavejšie možnosti:

  • Orange: Orange má službu navzájom zadarmo – päť členov rodiny či priateľov, ktorí majú čísla v Orangei (aj predplatenky či nulové paušály), si medzi sebou môžu volať bez poplatkov. Zároveň môžu využívať medzi sebou aj neobmedzené správy (SMS/MMS).
  • Podmienkou skupinkovania v Orangei je minimálna fakturácia – aspoň jeden z takejto skupiny zákazníkov musí mať paušál s mesačným poplatkom minimálne 20 eur.
  • Telekom: Vlajkové paušály Telekomu, teda programy Happy, zahŕňajú neobmedzené volania do vlastnej siete a vo všetkých pevných sieťach v SR (od variantu „S“ úplne bez limitov). V prípade Happy XS voláte neobmedzene v pracovných dňoch od 19. do 7. hodiny a počas víkendov a sviatkov.
  • O2: Pokiaľ využívate Platinový alebo Diamantový O2 Paušál, dostanete novú výhodu – štyrom ďalším zákazníkom s nižšími O2 Paušálmi máte možnosť prideliť neobmedzené volania. Viac informácií v samostatnom článku.

5. Bezplatne u Tesco mobile. S podmienkou

Spoločnosť Tesco, ktorá prevádzkuje pod sieťou O2 projekt Tesco mobile, umožňuje volať bezplatne v rámci vlastnej siete. Najnovšie ale zaviedol operátor limit vo forme tisíc minút na mesiac všetkých zákazníkov. SIM kartu je nutné mať prepojenú s vernostnou kartou reťazca – Clubcard.

Jedinou podmienkou, ktorú musíte splniť, je povinné mesačné dobíjanie vo výške aspoň 5 eur. Tento kredit navyše nemusíte míňať a napríklad po roku od využívania požiadajte o bezplatný prenos k inému operátorovi.

Tesco mobile následne požiadajte o vrátenie nevyužitého kreditu. Naspäť ale dostanete iba reálne dobitý kredit, bonusový kredit vám prepadne.

Ak si niektorý mesiac nedobijete kredit, po 30 dňoch o výhodu prídete. Následne budete za minútu hovoru do siete Tesco mobile platiť 0,01 eura za minútu.