8.4.2015 17:45 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

OnePlus One má konečne vlastný systém, Oxygen OS je už dostupný na stiahnutie

Zdroj: redakcia

Spoločnosť oficiálne vydala svoj vlastný systém, založený na Androide. Neponúkne žiadnu grafickú nadstavbu.

Čínsky výrobca OnePlus konečne uvoľnil prvú oficiálnu verziu svojho vlastného operačného systému Oxygen OS.

Stalo sa tak s miernym oneskorením oproti pôvodnému plánu. Spoločnosť to oznámila prostredníctvom svojho blogu.

Čítajte aj OnePlus One má konečne vlastný systém, Oxygen OS je už dostupný na stiahnutie

Neskoro, ale predsa

Vydanie systému Oxygen OS, ako i aktualizácia súčasne používaného CM11S od Cyanogen Inc. na verziu CM12S, bolo naplánované už na koniec marca. Ako však vopred uviedla spoločnosť prostredníctvom Reddit AMA, v oboch prípadoch stoja za miernym zdržaním problémy s certifikáciou softvéru od Google.

Hoci tak bol Oxygen OS pripravený už niekoľko dní pred plánovaným vydaním, oficiálne bol verejnosti sprístupnený až koncom minulého týždňa.

Zatiaľ len pre OnePlus One

Vlastníci smartfónu OnePlus One tak už môžu sťahovať nový systém zo stránok výrobcu , kde sa nachádza i podrobný návod , podľa ktorého majú postupovať. Oxygen OS totiž nie je dostupný prostredníctvom OTA aktualizácie.

Systém už je dostupný na stiahnutie (zdroj: Zdroj: OnePlus

Nový operačný systém, založený na Androide 5.0.2 Lollipop, je zatiaľ určený pre jediný smartfón spoločnosti - One. Pre jeho majiteľov má predstavovať možnosť výberu, keďže v súčasnosti model používa CM11S od Cyanogen Inc. Pre spoločnosť bude zároveň riešením právnych problémov na indickom trhu, kde si uplatňuje exkluzivitu na používanie softvéru od Cyanogen Inc. tamojší výrobca Micromax.

Čítajte aj OnePlus One má konečne vlastný systém, Oxygen OS je už dostupný na stiahnutie

Práve Oxygen OS bude v budúcnosti tým, ktorý sa v predinštalovanej podobe objaví na budúcich zariadeniach od OnePlus, aktuálne najmä v očakávanom modeli Two.

Čistý systém a vlastné vychytávky

Spoločnosť sa chce podľa vlastných slov vyhnúť zásahom do systému len z dôvodu, aby sa odlíšila. Namiesto toho chce prinášať skutočne potrebné a užitočné funkcie v kombinácii s takmer „čistým“ systémom Android.

Prvú ochutnávku z pripravených funkcií už firma uverejnila na svojom YouTube účte. Ide napríklad o gestá na vypnutej obrazovke či prispôsobiteľný panel rýchlych nastavení.

Mešká i Cyanogen

Spolu s vydaním Oxygen OS bolo na pláne i zverejnenie novej verzie systému CyanogenMod pre model One, ktorá má niesť označenie CM12S. Rovnako bude založená na Androide 5.0 Lollipop.

Systém od spoločnosti Cyanogen Inc. sa ale zdržal pre rovnaké problémy ako v prípade toho od OnePlus. Ako však už avizoval predstaviteľ softvérovej spoločnosti Steve Kondik, CM12S bude dostupný v priebehu nasledujúcich dní.