13.4.2015 13:42 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia zvažuje predaj svojich máp Here, za sedem rokov stratili veľkú časť ceny

Zdroj: Nokia

Jedným z najvážnejších kandidátov na kúpu je spoločnosť Uber.

V snahe prekonať finančné problémy sa spoločnosť Nokia pohráva s myšlienkou predaja svojej mapovej divízie, ktorej najznámejším produktom je navigácia Here Maps. Na tému upozornil portál Neowin.com . V súčasnosti už podľa zdrojov agentúry Bloomberg fínska spoločnosť oslovila finančných poradcov a hľadá spôsoby ako obchod čo najvýhodnejšie uzavrieť.

Jedným z najhorúcejších kandidátov je spoločnosť Uber, ktorá si vybudovala meno predovšetkým vďaka špecializovanej taxi aplikácii, v súčasnosti ale plánuje rapídnu expanziu do rôznych oblastí biznisu.

Mimoriadne stratový obchod

Peniaze získané týmto predajom by mali byť použité na povzbudenie sieťovej divízie Nokia Networks. V súčasnosti má podľa finančných správ Nokie jej mapová divízia hodnotu asi 2,1 miliardy eur (2,22 miliardy USD).

Základom pre mapovú divíziu sa stala akvizícia spoločnosti Navteq v roku 2008. V čase svojej najväčšej slávy zaplatila Nokia za mapového špecialistu 8,1 miliardy dolárov. Kým divíziu smartfónov Nokia predala spoločnosti Microsoft, mapová divízia stále ostáva vo fínskych rukách.

Navigačný systém Here je v súčasnosti dostupný okrem platformy Windows Phone aj pre zariadenia s Androidom aj iOS. Napriek tomu, že jeho využívanie je bezplatné, ide o jednu z najlepších aplikácií svojho druhu pre mobilné zariadenia.