15.4.2015 17:31 | MobilMania
Aktualizované

Huawei P8: Kovové unibody telo aj nevšedný fotoaparát

Zdroj: Ján Trangel

Novinka od čínskeho výrobcu Huawei chce osloviť konštrukciou, fotoaparátom aj výkonom.

Čínska spoločnosť Huawei dnes oficiálne predstavila nový top model P8, ktorým chce nadviazať na vlajkovú loď P7, ako aj prechádzajúce smartfóny z jej línie P.

Vládne mu kov

Spoločnosť sa nechala v rámci predstavenia nového top modelu počuť, že celosvetový predaj modelov Huawei P6 dosiahol päť miliónov kusov v 60 krajinách a model Huawei P7 prekročil hranicu štyroch miliónov predaných prístrojov vo viac ako sto krajinách už v prvých šiestich mesiacoch. Minimálne podobné výsledky si sľubuje aj od nového P8.

Kým u predchádzajúcich modelov boli využité materiály ako kov a sklo, teraz výrobca vsadil na hliníkové unibody telo. Úprava tela smartfónu pripomína brúsenú oceľ. Telo je zároveň veľmi tenké, keďže má deklarovanú hrúbku 6,4 mm.

Na prednej strane nájdeme 5,2-palcový IPS displej s rozlíšením Full HD (1 920 × 1 080 pixelov), ktorý mimochodom zaberá 78,3 percenta plochy.

fotogaléria
Huawei P8 naživo, foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Smartfón Huawei P8 pritom podľa výrobcu prináša progresívne možnosti ovládania dotykového displeja - dvojitým poklepaním bruškom prsta alebo hánkou sa zobrazí celá obrazovka, zatiaľ čo nakreslením kruhu na displej používateľ rýchlo zosníma zobrazený obsah.

Čítajte aj Huawei P8: Kovové unibody telo aj nevšedný fotoaparát

Zariadenie ponúka aj funkciu „hľadať telefón hlasom“, ktorá umožňuje používateľom zavolať svoj stratený telefón – ten sa ozve prostredníctvom svojho reproduktora a identifikuje sa.

V útrobách novinky nájdeme nový 64-bitový čip HiSilicon Kirin 930 s osmičkou procesorových jadier Cortex-A53 (2 GHz), ktorý podľa tvrdenia výrobcu výrazne prekonáva doterajšie modely výrobcu a tiež o zhruba pätinu porovnateľné konkurenčné telefóny na trhu. Použitie čipu Kirin zároveň znamená, že aj pri smartfóne P8 použil výrobca riešenie z vlastnej dielne.

fotogaléria
Huawei P8 Zdroj: redakcia

K čipu sa pridávajú 3 GB operačnej pamäte RAM  a 16 GB vnútorného flash priestoru pre naše dáta. Výhodou je možnosť ďalšieho rozširovania flash priestoru pomocou pamäťových kariet microSD.

Štvorfarebný RGBW snímač

Nový Huawei P8 chce pútať pozornosť aj svojou fotografickou výbavou. Na zadnej strane nájdeme hlavný 13-megapixelový fotoaparát, ktorý je doplnený o prednú 8-megapixelovú kameru, napríklad na zachytávanie „selfie“. Priaznivcov selfie fotografií pritom poteší automatické rozoznávanie tvárí prednou kamerou do 10 milisekúnd. 

Čínsky výrobca pritom uvádza, že hlavný fotoaparát je optimalizovaný na zachytávanie scén s nízkou hladinou osvetlenia či vysokým kontrastom. Za pozornosť tu stojí progresívny štvorfarebný senzor RGBW, prezentovaný ako svetová novinka. Procesor signálu (ISP) má byť na úrovni moderných zrkadloviek.

Pri svetelných podmienkach s vysokým kontrastom zvyšuje jas o 32 percent, v prostredí s nízkou hladinou osvetlenia ho znižuje o 78 percent. Nezávislé spracovanie obrazu na úrovni SLR aktivuje redukciu šumu pri fotografovaní a inteligentnú detekciu prostredia s vysokým kontrastom osvetlenia.

fotogaléria
Huawei P8 naživo, foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Zadný fotoaparát pritom netrčí do priestoru, čiže zadná strana je plochá. Oceniť budeme môcť aj celú škálu režimov a efektov.

Napríklad takzvaný režim kreslenia svetlom využíva manuálnu clonu fotoaparátu modelu Huawei P8 na zachytenie širokých pásov svetla. Režim kreslenia svetlom umožňuje povedzme nasnímať pohybujúce sa ruské kolo v noci a vytvoriť tak umeleckú fotografiu s kruhovými prúdmi svetla. Používatelia si môžu „nakresliť svetlom“ aj vlastné kresby voľnou rukou pomocou malej baterky za tmy.

Ďalšie živé fotografie nájdete v galérii  >>>

Ďalšou technologickou novinkou v oblasti snímania pri slabom osvetlení je stlmenie svetla a režim náhľadu pred snímaním.

Režim „režisér“ umožní ovládať tri ďalšie telefóny s operačným systémom Android a pomocou nich nakrúcať video scénu zo štyroch uhlov súčasne a tiež synchronizovať úpravu videoklipu.

Výhodou bude aj existencia verzie s podporou dvoch SIM kariet, pričom na slovenskom trhu by sa však mala oficiálne ponúkať verzia pre jednu SIM kartu. Samozrejmosťou je tiež podpora 4G sietí, pričom LTE je podporované na oboch SIM kartách.

Signál len tak nepadne, zaujímavé E-Ink puzdro

Huawei ukázal aj technológiu na potláčanie okolitého hluku. Tá príde vhod pri konferenčných hovoroch alebo pri telefonátoch vo veternom počasí.

Špecialitou je tiež patentovaná technológia Signal+ priamo od spoločnosti Huawei. Pozostáva z dvoch antén (jedna v hornej a druhá v dolnej časti), medzi ktorými sa následne technológia prepína (33,5 µs) podľa aktuálnych potrieb, respektíve sily signálu. Funkcia by tak mala výrazne znížiť počet prerušených hovorov. Okrem toho technológia Signal+ v zariadení P8 zvyšuje rýchlosť spojenia telefonického hovoru aj v prípade, že používateľ cestuje vysokou rýchlosťou.

fotogaléria
Huawei P8 Zdroj: redakcia

Batéria má kapacitu 2 600 mAh, pričom výrobca sľubuje dlhú výdrž v pohotovostnom režime. Operačným systémom je Google Android 5.0 Lollipop vrátane nadstavby EMUI 3.1.

Telefón s celkovými rozmermi 144,9 × 72,1 × 6,4 mm a hmotnosťou 144 g sa bude ponúkať v celkovo štyroch farebných verziách: mystic champagne, prestige gold, titanium gray a carbon black.

Huawei plánuje svoju novinku ponúkať s celou škálou puzdier aj ďalšieho príslušenstva. Špeciálnu pozornosť si zaslúži puzdro, ktorého súčasťou je 4,3-palcový E-Ink displej (elektronický atrament) – podobný displej je vhodný napríklad na čítanie textov (elektronických kníh) aj na priamom slnku.

Známa je aj cena nového smartfónu – 499 eur (základná verzia), predaj štartuje v máji.

fotogaléria
Huawei P8 Zdroj: redakcia

Huawei zároveň predstavil aj väčšiu verziu P8 Max, ktorá už spadá medzi tabletofóny. Okrem iného ponúkne 6,8-palcový displej.

Čítajte aj Huawei P8: Kovové unibody telo aj nevšedný fotoaparát