20.4.2015 07:10 | MobilMania

O2: Pošta nevysvetlila Swan, firma sa bráni

Zdroj: dreamstime

Mobilnému poskytovateľovi nestačí vysvetlenie pošty. Poštári tvrdia, že verejné obstarávanie použiť nemohli.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Slovenská pošta pri výbere Swanu do operátorského projektu nevyužila inštitút verejného obstarávania . V stanovisku pre MobilManiu ozrejmuje, prečo takúto súťaž vypísať nemohla. O2 sa nepozdáva , že štátna firma zrealizovala iba ponukové konanie.

Poštári vraj oslovili všetkých operátorov a vyzvali ich, aby predložili ponuky. Napokon si spoločnosť vybrala nováčika Swan, s ktorým už aj podpísala memorandum.

Ak niekto označuje „ponukové konanie v zmysle obchodného zákonníka“ za nedostatočný typ súťaže, vnímame to ako zavádzanie, avizuje hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Spoločnosť zdôrazňuje, že obstarávanie slúži na zabezpečenie tovarov a služieb, nie na zadováženie výnosov.

Čítajte aj O2: Pošta nevysvetlila Swan, firma sa bráni

O2: Swan nevie garantovať ceny

Mobilný poskytovateľ O2 odkazuje pošte, že je verejným obstarávateľom . „Majú to na vlastnej stránke,“ vraví šéf komunikácie O2 René Parák s tým, že „odpoveď ohľadom údajného ponukového konania nie je dostačujúca“.

Operátor zároveň zopakoval, že „žiadne obstarávanie pošty nezaregistroval“.

„Navyše nám nie je jasné, ako mohol adept na štvrtého operátora dať pošte relevantnú ponuku bez národného roamingu a bez akejkoľvek možnosti garantovať ceny za minúty ,“ poukazuje Parák.

Orange: Teraz by sme to nestíhali

Orange neposkytol oficiálnu aktualizáciu stanoviska ohľadom argumentácie poštárov o tom, ako si vybrali Swan.

Na piatkovom stretnutí s novinármi však šéf Orangeu Pavol Lančarič informoval, že ponuku nepodali z dôvodu, keďže by sa nestíhali naplno venovať t é m e potenciálneho virtuálneho operátora. Do budúcna však záujem o nového virtuálneho hráča nevylúčil.

Ešte minulý týždeň operátor priznal, že s poštou o operátorskom projekte jednal. „Nevieme, či išlo o súčasť nejakého výberového konania,“ zhodnotila hovorkyňa Alexandra Piskunová.

„Rokovania zatiaľ nedospeli do štádia, že by sme mohli podať konkrétnu ponuku, keďže nevieme, či nejaké výberové konanie bolo ,“ dodala A. Piskunová.

Do budúcna Orange záujem o spoluprácu so Slovenskou poštou nevylučuje. „Tak ako všetky príležitosti na rozšírenie našich služieb, zvážili by sme aj túto príležitosť,“ uviedol mobilný poskytovateľ. Priamy záujem o operátorský projekt deklarovalo O2.

Telekom sa k chystanému značkovému operátorovi pošty nevyjadruje.

Virtuálni hráči na Slovensku:

  • mobilným poskytovateľom využívajúcim sieť partnerského operátora je u nás Tesco mobile, ktoré sa dohodlo s O2
  • ide však skôr o značkového operátora, keďže obchodný reťazec Tesco manažuje projekt spolu s O2
  • pôsobiť u nás skúšal aj Swan Mobile, ktorý aktívnu činnosť ukončil – Swan vstúpil na trh ako štvrtý mobilný operátor
  • FunFón je po vystúpení Fun rádia už len v réžii Orangeu ako bežná predplatená karta
  • šťastie u nás skúšali Mphone (Metro a Telekom) či Naymobile (Nay Elektrodom a O2) . Oba projekty už skončili

Právnik operátorom: Môžete sa brániť

Operátori môžu v prípade pochybností podať podnet úradom . Konkrétne by sa na postup pošty mohli sťažovať na Úrade pre verejné obstarávanie, vraví advokát Ján Lazur spolupracujúci s advokátskou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c.

Lazur menuje aj okolnosti, za ktorých by mohlo stačiť ponukové konanie . „Ak by sa potvrdilo, že Slovenská pošta v tomto prípade neobjednáva žiadne konkrétne tovary ani služby, za ktoré by oslovenému operátorovi mala uhrádzať odmenu, ale hľadá partnera pre svoje budúce aktivity,” popisuje advokát.

„V tomto konkrétnom prípade Slovenskej pošty by bolo potrebné bližšie poznať obsah toho, akú formu zmluvnej spolupráce hľadá Slovenská pošta,” myslí si Lazur.

Vyjadrili sa všetci

„Ponukové konanie nebolo zverejnené, ale bolo adresne doručené všetkým mobilným operátorom pôsobiacim na slovenskom trhu,” uvádza Pondelová z pošty.

Od všetkých operátorov sme dostali stanoviská , a to buď predložením ponuky alebo oznámením o nepredložení ponuky,” uzavrela hovorkyňa štátnej firmy.

Ak nebude roaming, dohoda padne

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Štvrtý operátor deklaroval záujem o spoluprácu s poštármi už v októbri minulého roka na tlačovej konferencii v Trnave. Podmienkou je však národný roaming, teda prístup do siete konkurencie, ktorý musí nováčik mať k dispozícii, aby dokázal ponúknuť celonárodné služby.

Až po získaní národného roamingu sa Swan stane pre poštu zaujímavým partnerom. Štátna firma už skôr verejne deklarovala, že je ochotná počkať do apríla.

Komplikáciám v súvislosti so získaním národného roamingu sme sa venovali v samostatnom článku . Najnovšie platí predbežné opatrenie regulačného úradu. Píše sa v ňom, že konkurenční hráči musia Swanu sprístupniť mobilnú sieť. Takisto platí predbežné opatrenie súdu o tom, že Swan dočasne nemôže využívať prístup do siete Orangeu.