22.4.2015 09:00 | MobilMania

Mobilný Windows 10: Vyskúšali sme prehliadač Spartan i nový Outlook

Zdroj: archív

Nová verzia Windows 10 pre telefóny priniesla vyšší výkon, vylepšené aplikácie a podporu širokej škály modelov.

Microsoft zverejnil v poradí druhú náhľadovú zostavu svojej pripravovanej mobilnej platformy. Softvér je síce v ranom štádiu, no opäť nám o čosi viac priblížil smer, akým sa redmondský gigant plánuje vydať .

Na rozdiel od predchádzajúcej zostavy , tá súčasná prináša podporu väčšiny v súčasnosti dostupných telefónov zo série Lumia. Ak sa teda chcete pripojiť do Windows Insider programu aj vy, neprehliadnite náš podrobný návod .

Čítajte aj Mobilný Windows 10: Vyskúšali sme prehliadač Spartan i nový Outlook

Vopred vás upozorňujeme, že operačný systém v ranom štádiu nie je vhodný na bežné použitie a inštalovaný by mal byť výhradne na rezervné zariadenie. Navyše hrozí strata jeho prípadnej záruky.

Svižný ako vždy

Prvá verzia náhľadu bola vzhľadom na okolnosti veľmi spoľahlivá . V redakcii sme ju dokonca denne používali celé dva mesiace. Horšie to však bolo s výkonom a plynulosťou systému, pričom testovaná Lumia 830 patrí hardvérovo k tomu lepšiemu, čo Microsoft ponúka.

Fakt, že zostavenie sa plynulosťou ani náznakom nepodobalo na predchádzajúce verzie mobilnej platformy, vyvolával v niektorých ľuďoch obavy. Ako sa však podľa očakávaní ukázalo, stačila lepšia optimalizácia a Microsoft je opäť na ceste k plynulosti , ktorá bola doposiaľ jednou z najväčších devíz Windows Phone.

Nové zostavenie však prinieslo nestabilitu niektorých aplikácie, napríklad máp, ktoré mali priniesť vylepšenú hlasovú navigáciu . Problémom sa paradoxne nevyhla ani testerom venovaná aplikácia Insider Hub, ktorá v našom prípade nejde vôbec spustiť.

fotogaléria
V prípade technického náhľadu si treba uvedomiť, Zdroj: Martin Hodás

Podobné problémy sú však v tomto štádiu vývoja bežné a vo finálne verzii systému sa im zaiste vyhneme. Výrobca v snahe o vyladenie softvéru žiada používateľov, aby využili vstavanú aplikáciu Windows Feedback. Urobiť tak môžu v akomkoľvek jazyku, nie len v angličtine.

Rozlúčka s minulosťou

Microsoft pomaly, ale isto upúšťa od svojho doterajšieho dizajnového jazyka . Ten bol typický nie príliš efektívnym využitím priestoru na obrazovke.

Zmena dizajnu sa bude postupne týkať všetkých vstavaných aplikácií

V súčasnosti už redizajnom prešli viaceré bežné aplikácie, napríklad budík, kalkulačka či galéria fotografií. Microsoft sa v nich inšpiroval aj Androidom , no zároveň si naďalej ponecháva niektoré svoje charakteristické črty, ako napríklad ovládacie prvky.

Budúcnosť mobilného prehliadania

Azda najočakávanejšou funkciou nového náhľadu bol dlho pripravovaný projekt Spartan . Nový prehliadač zatiaľ v systéme nie je nastavený ako predvolený a funguje tak v tandeme so vstavaným prehliadačom Internet Explorer (IE).

Treba povedať, že každý z prehliadačov má svoje drobné prednosti . V prípade IE ide najmä o možnosť nastavenia skratky pre prepínanie kariet, respektíve listovanie záložiek či umiestnenie navigačného panelu v spodnej lište.

Naľavo Internet Explorer, napravo Project Spartan

No vzhľadom na to, že IE je už hotový a vyladený produkt, Spartan si viedol viac než dobre. Webstránky boli načítavané dostatočne rýchlo a základná funkcionalita predchodcu ostala zachovaná.

Chýbali snáď len navigačné tlačidlá, respektíve prechádzanie naspäť/vpred medzi navštívenými stránkami pomocou pohybu prsta do strán. Súčasná verzia prehliadača totiž spolieha výlučne na systémové tlačidlo späť , ktoré však v prostredí prehliadača nefungovalo spoľahlivo. Krok späť, prípadne návrat z nastavení tak niekedy nebol vôbec možný.

Prehliadač priniesol úplne nový vzhľad , ktorý sprehľadnil najmä správu záložiek. V danej sekcii je možné jednoducho vytvárať vlastné priečinky. Prístup k histórii zatiaľ tejto verzii chýba.

Naľavo Internet Explorer, v strede Project Spartan • Na jednom mieste nájdeme záložky, Reading list i históriu

Nový dizajn premiestnil panel vyhľadávania pod notifikačnú lištu. Microsoft však nevylúčil, že sa na základe odozvy od testerov vráti k pôvodnému riešeniu, kde mal používateľ navigačný panel doslova pod palcom.

Najzaujímavejšími funkciami nového prehliadača sú mód na čítanie (Reading view) a vlastný zoznam položiek na čítanie (Reading list) . Prvá menovaná funkcia je zameraná na stránky, na ktorých prevláda text. Prehliadač v tomto móde zobrazenia okliešti stránku na samotný text a obrázky. Vypustí tak všetky rušivé elementy webu, ktoré by mohli pri čítaní článkov odpútavať pozornosť používateľa či vizuálne zasahovať do textu.

Naľavo bežné zobrazenie, napravo Reading view

Režim zahŕňa aj možnosti prispôsobenia. Nastaviť sa dá pozadie stránky (svetlejšie či tmavšie) a veľkosť textu.

Pomocou „reading listu“ si môže používateľ vytvárať vlastný zoznam položiek na neskoršie čítanie . Prehliadač mu ich pritom zoradí do prehľadného zoznamu s ikonou stránky a jej titulkom.

Ak radi čítate, funkciu Reading list určite oceníte

Projekt Spartan spravil sľubný krok v snahe nahradiť pôvodný Internet Explorer. Ak Microsoft pridá ďalšie funkcie a svoj nový produkt optimalizuje, určite sa stane jeho plnohodnotným nástupcom.

Outlook konečne dospel

Spolu s novým prehliadačom je ťahákom tohto zostavenia Windows 10 aj úplne nový kancelársky nástroj Outlook . Ten zahŕňa samostatné univerzálne aplikácie pre správu e-mailu a kalendára.

Najmä o e-mailovom klientovi môžeme povedať, že sa konečne aj v mobilnej podobe stáva plnohodnotným kancelárskym pomocníkom. Okrem nového dizajnu a správy viacerých účtov z prostredia jednej aplikácie k tomu prispievajú aj celkom nové možnosti úpravy odoslaných správ .

Implementácia nástrojov z balíka Office napomáha lepšiemu formátovaniu e-mailov

Tie využívajú funkcie pripravovaného univerzálneho balíka Office aplikácií, ktoré sa v systéme predstavia v jednom z jeho neskorších zostavení. Nové možnosti úpravy e-mailovej komunikácie ponúkajú spôsob, akým odosielané správy naformátovať doslova na želanie.

Klient ponúka i nastaviteľné gestá . Pohybmi prstom do strán je tak možné jednotlivé správy odstrániť či napríklad označiť ako prečítané.

Gestá, ako ich poznáme napríklad z androidovej aplikácie od Googlu

Aplikácia pre kalendár ponúka jednoduché listovanie v kalendári a správu vlastných udalostí . Tie môžu byť doplnené o sviatky podľa nastavenej lokality a možné je i prepojenie s udalosťami uloženými v kalendári inej služby, ako napríklad tej od Googlu.

Spomínané prepojenie oboch aplikácií zabezpečuje tlačidlo v nastaveniach, pomocou ktorého sa dá medzi obomi nástrojmi ľahko prepnúť. Používateľ sa tak nemusí zbytočne vracať na štartovaciu obrazovku.

Samozrejmosťou je agenda a zobrazenie detailu konkrétneho dňa

Telefón a SMS

Aplikácie pre telefonovanie a odosielanie textových správ sú ďalšími, ktoré sa dočkali výraznejších úprav už na pohľad. Praktickým je najmä nové inteligentné vytáčanie . Systém pri ňom navrhuje potenciálne hľadané kontakty na základe stlačených kláves.

Obe aplikácie po novom ponúkajú možnosť pripnúť vybraný kontakt na štartovaciu obrazovku . Spolu s využitím funkcie priečinkov si tak môže používateľ ľahko nastaviť rýchly prístup k vybraným kontaktom priamo zo štartovacej obrazovky.

Dizajnové zmeny v aplikáciách sú badateľné už na prvý pohľad

Prepínanie aplikácií

Upravený bol aj takzvaný „app switcher“, teda nástroj na pohyb medzi naposledy spustenými aplikáciami. Ten sa okrem drobných grafických úprav dočkal i módu na šírku.

Jednotlivé aplikácie sa dajú zo zoznamu odstrániť aj jednoduchým potiahnutím prstom, tak ako sme na to zvyknutí napríklad z operačného systému Android. Pre väčšie uhlopriečky (viac ako päť palcov) je dostupné i zobrazenie v mriežke.

Noviniek je viac

Zmenou prešla i veľkosť klávesnice . Tá už na 5-palcovej uhlopriečke nezaberá celú šírku obrazovky. Spoločnosť tak podľa vlastných slov učinila na základe odozvy od používateľov. Osobne nám však táto zmena neprišla ako najpraktickejšia. Po kliknutí na priestor po bokoch sa totiž klávesnica opäť skryje.

Klávesnica je o čosi menšia • Skratky pre jednotlivé nastavenia ľahko pripnete na plochu

fotogaléria
. Zdroj: Martin Hodás

V jednotlivých nastaveniach systému sa odteraz nachádza aj ikona pripnutia na štartovaciu obrazovku. Používateľ tak môže ľahko zvoliť skratku pre ľubovoľné nastavenie , ku ktorému chce mať rýchly prístup.

Zbiera feedback

Americká spoločnosť kladie dôraz na odozvu od členov Windows Insider programu . Okrem už spomínanej aplikácie Windows Feedback sa Microsoft snaží aktívne získavať dáta aj priebežným oslovovaním používateľov počas používania systému.

Bežne sa tak stane, že po ukončení telefonátu sa v notifikačnom centre objaví výzva na ohodnotenie kvality hovoru. Pri manipulácii so skratkami v akčnom centra sa zas vynorí otázka, aké skratky by si používateľ prial do centra umiestniť. Všetky odpovede sú odosielané prostredníctvom nástroja Windows Feedback.

Sľubný krok vpred

Hoci sa zatiaľ pre nedoladenosť systému veľká časť novej funkcionality nemohla naplno prejaviť, Microsoft jasne ukázal, akým smerom sa Windows 10 pre telefóny uberie . Treba pritom uznať, že súčasný balík vylepšení v nás vzbudil veľmi dobrý dojem.

Vylepšený výkon naznačil, že aj v budúcnosti by sme sa mohli dočkať plynulého používateľského zážitku , akým sa doteraz platforma vyznačovala. Aj prvé univerzálne aplikácie sa pritom predviedli v dobrom svetle.

Čítajte aj Mobilný Windows 10: Vyskúšali sme prehliadač Spartan i nový Outlook

Podľa doterajších poznatkov môžeme očakávať, že Microsoft bude redizajnovať a dopĺňať funkcionalitu aj zvyšku vstavaných aplikácií, ktoré sa zatiaľ zmien nedočkali. Z univerzálnych aplikácií pritom budú najočakávanejšími tie z balíka Office, vyskúšať ich budeme môcť už koncom tohto mesiaca .

Ďalšieho vylepšeného náhľadu by sme sa mohli dočkať už čoskoro. Pred zverejnením druhého zostavenia síce ubehli dva mesiace, no v súčasnosti už Microsoft začína plniť sľuby o rýchlejšom vypúšťaní nových verzií systému. Len za dvanásť dní totiž stihol vydať tretie zostavenie, ktoré opravuje niektoré problémy, ako napríklad nemožnosť vypnúť mobilné dáta. Nových funkcií sme sa však tentoraz nedočkali.

Ak sa chcete o pripravovanom systéme dozvedieť viac, môžete sa nás pýtať aj na fóre Živé.sk , kde sa zároveň môžete podeliť o vlastné dojmy z novej platformy .