23.4.2015 10:00 | MobilMania

Nokia si brúsi zuby na smartfóny. Možno už budúci rok

Zdroj: Microsoft

Hoci fínska spoločnosť predala svoj mobilný biznis Microsoftu, chystá veľký návrat.

Nokia už krátko po uzatvorení transakcie s firmou Microsoft, ktorá odkúpila jej divíziu výroby mobilných telefónov , naznačila možnosť návratu medzi výrobcov zariadení. Smartfónov nevynímajúc.

Akousi lastovičkou bolo predstavenie a spustenie predaja (úspešného) tabletu Nokia N1, ako aj špeciálneho softvérového riešenia Z Launcher pre zariadenia s operačným systémom Android.

Od tabletov k smartfónom nie je ďaleká cesta, hoci Nokia musí dodržiavať podmienky dohody podpísané s Microsoftom. Na základe medializovaných informácií má smartfóny so značkou Nokia podchytené Microsoft do štvrtého kvartálu 2016.

Čítajte aj Nokia si brúsi zuby na smartfóny. Možno už budúci rok

Návrat v budúcom roku? Možno

Práve v priebehu, respektíve koncom budúceho roka by sa Nokia mohla – vo veľkom štýle – vrátiť na trh s vlastnými smartfónmi alebo aj ďalšími mobilnými zariadeniami. Keďže jej tablet sa veľmi rýchlo rozchytal , potenciálne môže dúfať aj v úspech svojich mobilných telefónov. Najmä keď navarí tie správne ingrediencie.

Nokia N1 naživo, foto: Lukáš Koškár Zdroj: Lukáš Koškár

Na vlne popularity systému Android sa Nokia neniesla, keďže ju podľa kuloárnych správ mal Microsoft preplatiť, aby produkovala smartfóny s Windows Phone. Tie ale nie sú na trhu ani zďaleka tak populárne, ako Microsoft a jeho partneri čakali. Viac-menej sa už len čaká, či bude tým pravým impulzom na vylepšenie postavenia mobilného Windows príchod nového Windows 10 .

Čítajte aj Nokia si brúsi zuby na smartfóny. Možno už budúci rok

Nové smartfóny od Nokie však už môžu využívať oveľa populárnejší Android, podobne ako systém od Google využíva aj tablet Nokia N1. Z prostredia Nokie navyše prichádzajú správy, že jej smartfóny by mohli ponúknuť špecifické funkcie a technológie, ktorými by sa mohla odlíšiť od súčasnej konkurencie.

Web Re/code v tejto súvislosti uvádza, že podľa ich zdrojov by mohlo ísť napríklad o technológie z oblasti virtuálnej reality. Napokon, aj spúšťač Z Launcher nie je nezaujímavým projektom, dá sa vyskúšať na vlastnej koži .

Čítajte aj Nokia si brúsi zuby na smartfóny. Možno už budúci rok

Technické vychytávky na softvérovej či hardvérovej úrovni zrejme aj budú potrebné, keďže ľudia už majú k dispozícii veľmi širokú ponuku zariadení. Či už značiek ako Samsung, LG, Apple alebo dynamických a dravých konkurentov predovšetkým z Ázie – Xiaomi, Huawei, Lenovo a podobne.

Bez vlastnej výroby

Web Re/code citoval hneď dva zdroje oboznámené s plánmi firmy Nokia ohľadne smartfónov. Z nich okrem iného má vyplývať, že samotné mobilné zariadenia (smartfóny) má vyvíjať Nokia Technologies. Čiže najmenší z troch biznisov, ktoré firme Nokia zostali po transakcii s Microsoftom. Nokia Technologies má momentálne štyri hlavné centrá: v americkom Sunnyvale, anglickom Cambridge a vo fínskych Espoo a Tampere.

Zároveň táto divízia disponuje portfóliom tisícok patentov, ktoré môže potenciálne využiť. Divízia sa navyše posilňuje aj personálne. Či už ide o bývalého popredného predstaviteľa Dolby Labs Ramziho Haidamusa (ktorý sa stal prezidentom) a na pozíciu Chief Technology Officera zase prišiel Guido Jouret z firmy Cisco.

Čítajte aj Nokia si brúsi zuby na smartfóny. Možno už budúci rok

Aký bude mať návrat Nokie presnú podobu, predbežne nie je jasné. No faktom zostáva, že Nokia už v podstate nedisponuje vlastnými výrobnými kapacitami na produkciu smartfónov. Efektné aj efektívne riešenie sa však ponúka a využívajú ho aj ďalšie firmy pri prinášaní smartfónov s vlastnou značkou na trhu: môže licencovať svoje dizajny tretím stranám, respektíve výrobu (a distribúciu) produktov preberie na svoje plecia partner.

Tablet Nokia N1 produkuje pre Nokiu firma Foxconn. Nie je vylúčené ani použitie zhodného partnera pri smartfónoch.

Čítajte aj Nokia si brúsi zuby na smartfóny. Možno už budúci rok