31.8.2015 02:00 | MobilMania
Video

Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Zdroj: Apple

S blížiacim sa príchodom nového iPhonu sa množia i uniknuté informácie o ňom.

Pôvodný článok bol aktualizovaný o nové informácie

Apple zvykne predstavovať nové telefóny až na jeseň, no v kuloároch sa o nich šušká už niekoľko mesiacov.

Niečo sú informácie od zdrojov, ktoré nechceli byť menované, a niečo úvahy vychádzajúce zo skúseností z predchádzajúcich rokov. Prečítajte si, čo všetko už o novom iPhone vieme.

Rovnaký dizajn, nové vnútornosti

Cyklus predstavovania nových telefónov s logom nahryznutého jablka sa vyznačuje železnou pravidelnosťou. Nové modely sú predstavované každoročne v septembri, aby Apple pohodlne stihol zásobovať novinkami svoje obchody po celom svete v dostatočnom množstve pred Vianocami.

Apple oficiálne oznámil , že nové modely predstaví 9. septembra v Bill Graham Civic Auditorium (San Francisco) o 10. hodine miestneho času.

Podľa uniknutej internej komunikácie britského operátora Vodafone by mala kalifornská firma zahájiť predaj 25. septembra a jeho výroba údajne už začala.

fotogaléria
Vzhľad nových iPhonov by sa tento rok meniť nemal Zdroj: Apple
Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Druhou pravidelnou črtou je striedanie „veľkých“ a „malých“ aktualizácií, kedy pod veľkými sa myslí predovšetkým celkom nový dizajn. „Veľká“ aktualizácia prichádza od čias iPhonu 4 každý druhý rok a po nej príde vždy nasledujúci rok „menšia“. Vtedy sa vonkajší vzhľad nemení, no telefón dostane novú generáciu vnútorností.

V septembri sa s pravdepodobne dočkáme modelu iPhone 6s s rovnakým dizajnom, aký ponúka aktuálna „Šestka“. Keďže minulý rok Apple popri iPhone 6 predstavil i jeho väčšieho brata – iPhone 6 Plus, zrejme sa nástupcu s „eskom“ v mene dočká aj on.

fotogaléria
zdroj: 9to5mac.com Zdroj: 9to5mac.com

Na základe skúseností z minulých rokov bolo možné očakávať, že krátko po spustení sériovej výroby sa objavia i prv é uniknut é fotografie . Tak sa i stalo a začiatkom júla ich zverejnil portál 9to5Mac.

Na pravosti im pridávajú drobné zmeny v uchytení vnútorných komponentov, ktoré sú z nich zjavné. Podobne tomu bolo i v minulých rokoch, kedy Apple nemenil vonkajší vzhľad, avšak vnútorná organizácia komponentov sa kvôli novým súčiastkam vo vnútri aspoň menším zmenám nevyhla.

fotogaléria
zdroj: 9to5mac.com Zdroj: 9to5mac.com

Lepší procesor a viac RAM

fotogaléria
ikona A9 Zdroj: archív

Nové iPhony každoročne dostávajú i novú generáciu čipov, ktorých dizajn si už roky kalifornská firma navrhuje sama. Budúci čip v iPhone 6s a 6s Plus by mal niesť ozna č enie A9 a zatiaľ sa zdá, že ho bude vyrábať prevažne Samsung.

V auguste sa na oficiálnych stránkach Geekbench objavilo zariadenie s označeným iPhone 8.2. Keďže súčasné modely majú kód 7.1 a 7.2, malo by ísť o iPhone 6s alebo 6s Plus.

Dosiahnuté skóre bolo pri jednovláknových operáciách 1811 bodov a pri multivláknových 4577 bodov, pokým iPhone 6 dosiahol 1622 a 2911 bodov.

fotogaléria
Výsledky zariadenia iPhone8,2 v Geekbench 3.3 Zdroj: primatelabs

Malý posun vo výkone pri využití jedného jadra v porovnaný s výrazným nárastom pri využití viacerých jadier naznačuje, že A9 by mal mať viac jadier . Procesor A8 v iPhone 6 má dve, takže A9 by mohol mať tri.

A9 by mal byť vyrábaný novým 14-nanometrovým výrobným procesom typu FinFET a mal by priniesť ďalšie zvýšenie výkonu a zníženie spotreby. Vo všeobecnosti možno v rámci optimalizácie očakávať zmenšenie a redukciu viacerých komponentov, čo je vidieť i na uniknutej fotografii základnej dosky.

fotogaléria
Porovnanie základných dosiek iPhonu 6 a iPhonu 6s Zdroj: 9to5Mac

Analytik Ming-Chi Kuo z agentúry KGI Securities, známy svojimi spoľahlivými predikciami, potvrdil i predošlé špekulácie o zvý š en í opera č nej pamäte z 1 na 2 GB .

Potvrdil aj to, že Apple údajne zvažuje prechod na nový druh pamäťových čipov LPDDR4, ktoré umožňujú v porovnaní so súčasnými LPDDR3 až dvojnásobnú priepustnosť dát.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Pamäť sa nezävčší, no možno zrýchli

Napriek kritike zo strany používateľov bude najmenšia ponúkaná pamäť naďalej iba 16 GB . Bez zmeny zostanú i ďalšie veľkosti, drahšie iPhony tak budú mať 64 a 128 GB.

Zrýchlenia by sa mohli dočkať aj prinajmenšom niektoré kapacity vnútornej pamäte. Samsung má údajne záujem dodávať pre Apple vlastné pamäťové čipy, ktoré už používa v telefónoch Galaxy S6 a S6 Edge . Pamäťové čipy UFS 2.0 sú údajne skoro tak rýchle ako SSD disky pri spotrebe rovnajúcej sa Flash pamäťovým riešeniam, ktoré Apple vo svojich iOS zariadeniach využíva dnes.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Samsung by sa chcel údajne zamerať konkrétne na 64GB čipy, a tak, i pokiaľ by nakoniec došlo k dohode s kalifornskou firmou, zrýchlili by sa len pre iPhony s väčšou pamäťou. Tým by ich však Apple zároveň urobil ešte atraktívnejšími a motivoval by ešte viac ľudí, aby si za drahšiu verziu priplatili.

Lepší fotoaparát

Podľa Ming-Chi Kua by mal nový iPhone disponovať 12 megapixelmi . Pokým prakticky každá nová generácia smarfónu s nahryznutým jablkom priniesla isté zlepšenie fotoaparátu, počet megapixelov sa naposledy menil v roku 2011 s príchodom iPhone 4S, ktorý ako prvý iPhone ponúkol 8 megapixelov.

To potvrdili aj informácie portálu 9to5Mac, podľa ktorých by mal nový iPhone zvládnuť i natáčanie 4K videa.

V zdrojom kóde testovacej verzie operačného systému iOS 9 sa navyše našli zmienky o výraznom zlepšení predného fotoaparátu . Ten by mal podľa ponúknuť väčšie rozlíšenie, zvládnuť záznam videa v rozlíšení 1080p, podporovať panoramatický režim či záznam spomaleného videa pri až 240 fps (snímkach za sekundu).

Pribudnúť by mohla dokonca i obdoba blesku. Svetlo by mal zabezpečiť samotný displej, ktorý pri stlačení spúšte blikne na bielo.

fotogaléria
Súbor, v ktorom sa podarilo tieto informácie Zdroj: MacRumors

Apple vylepšil predný fotoaparát aj v iPhone 6 a 6 Plus. Oproti svojmu predchodcovi dostal nový senzor, ktorý údajne dokáže zachytiť až o 81 % viac svetla a zlepšná bola i detekcia tváre. Vzhľadom na stále populárnejšie fotenie selfie by tak jeho ďalšie vylepšenie nebolo ničím prekvapujúcim.

Dve šošovky až o rok

Na konci júna generálny riaditeľ spoločnosti Altek prehlásil, že Apple experimentuje s nasadením takzvaného duálneho fotoaparátu , teda takého, ktorý pre zvýšenie kvality využíva dve šošovky.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

O tom, že nový iPhone by mal priniesť doposia ľ najvä čš ie zlep š enie fotoapar á tu , sa už koncom novembra 2014 zmienil bloger John Gruber, známy svojimi dobrými kontaktami vnútri Apple. V jednej z častí podcastu The Talk Show spomenul , že Apple chystá akýsi systém dvoch šošoviek, ktorý by mal ich obraz kombinovať s výstupom na úrovni DSLR fotoaparátov.

K téme sa vrátil opäť na konci júna na blogu Daring Fireball a doplnil, že ak Apple uvedie nový iPhone 6s a 6s Plus v septembri, duálny fotoaparát zrejme dostane až budúci iPhone 7. Že fotoaparát v iPhone 6s dve šošovky nemá, potvrdzujú i vyššie uvedené uniknuté fotografie.

fotogaléria
zdroj: 9to5mac.com Zdroj: 9to5mac.com

Pribudne Force Touch displej

Apple so svojimi inteligentnými hodinkami Apple Watch predstavil i displej s technológiou Force Touch, ktorá rozoznáva, akou silou používateľ na obrazovku pritlačí a zároveň ponúka spätnú väzbu pripomínajúcu klik.

fotogaléria
Využije Apple v displeji pre iPhone 6s Plus Zdroj: Apple

Následné správy o tom, že kalifornská firma túto technológiu zahrnie i v novej verzii svojho populárneho smartfónu, neboli ničím prekvapivým. Displej by mohol Applu umožniť implementovať nov é ovl á dacie prvky , ako napríklad vyvolanie kontextovej ponuky silnejším pritlačením.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

V polovici mája predpovedal Force Touch displej v novom iPhone aj Ming-Chi Kuo, no podľa jedného zo zdrojov by mohol byť súčasťou iba najväčšieho iPhonu 6s Plus. Technológiu Force Touch opätovne potvrdila na konci júna agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informácie z anonymných zdrojov.

Na konci augusta sa v kóde nového iOS objavila funkcia s názvom DeepPress (hlboký dotyk). Podľa vývojárov ide o pozostatok kódu po internom testovaní Force Touch technológie v Apple.

Some force touch code in iOS. Looks like they’ve tested kb trackpad gestures on the 6s, activated via force touch pic.twitter.com/FWk2N1qgLg — Hamza Sood (@hamzasood) August 26, 2015

Nový displej by mal spôsobiť, že telefón bude mierne väčší vo všetkých smeroch. Rozdiel bude voľným okom sotva postihnuteľný, avšak môže spôsobiť problémy s kompatibilitou súčasného príslušenstva k iPhonu 6 a 6 Plus.

Začiatkom augusta sme sa dočkali i prvých informácií o tom , ako by mal Force Touch na novom iPhone fungovať.

Mal by slúžiť najmä na preskočenie niektorých ponúk a rýchlejšiu navigáciu. Príkladom je aplikácia Mapy, v ktorej silnejšie stlačenie na nájdené miesto automaticky spustí navigáciu.

V hudobnom prehrávači silnejšie stlačenie vyvolá menu na pridanie skladby do playlistu a napríklad na domovskej stránke sa po silnejšom stlačení ikony zobrazia rýchle skratky súvisiace s danou aplikáciou. K novej funkcii budú mať už od začiatku údajne prístup i vývojári.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Odolnejšie materiály

iPhone 6s a 6s Plus by si podľa analytika z KGI Securities, ako aj podľa taiwanského portálu Economic Daily News, mali síce zachovať dizajn predošlej generácie, no je možné, že Apple ich plánuje vyrobi ť z odolnej š ieho materi á lu , ktorý spoločnosť nazvala hliník 7000 Series. Ten bol prvýkrát požitý v hodinkách Apple Watch Sport.

Použitie odolnejšieho materiálu neskôr potvrdil i portál Future Supplier. V júli zverejnil fotografie vnútornej strany zadného krytu nového iPhonu. Jeho vzhľad je síce takmer identický s predošlou generáciou, avšak podľa informátorov portálu je povrch krytu v porovnaní s predošlou generáciou menej hladký, avšak pevnejší.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Koncom augusta sa na internete objavilo i video testu pevnosti nového, odolnejšieho tela. Pokiaľ je šasi na videu pravé, malo by vydržať približne dvakrát väčší tlak, ako jeho predchodca.

Pevnejší materiál má byť odpoveďou na kauzu bendgate , pri ktorej si verejnosť uťahovala z toho, že sa väčšie iPhony mohli ohnúť, ak si na ne niekto sadol.

Znovu ožili i špekulácie o nahradení chemicky tvrdeného Gorilla Glass zafírom. Niektoré zdroje hovoria, že pevnejší materiál by mali dostať iba nástupcovia iPhonov 6 Plus a iné dokonca, že Apple predstaví limitovanú luxusnú edíciu svojho smarfónu so zafírovým sklom a telom z drahších materiálov, pričom niektoré zdroje hovoria dokonca o pozlátenom iPhone. Ten by nadviazal na zlaté Apple Watch Edition a mohol by stáť až deväť tisíc eur.

fotogaléria
Aktuálny iPhone 6 by bol bez pásov na zadnej Zdroj: iClarified

Apple si patentoval i nové materiály zachovávajúce hliníkový vzhľad, ktoré však nespôsobujú rušenie rádiových vĺn. Budúce iPhony by sa vďaka tomu mohli konečne zbaviť pásikov na zadnej strane, ktoré rušeniu bránia, no kazia celistvý, minimalistický vzhľad.

iPhone 6s a 6s Plus bude ešte nasledovať súčasnú generáciu, čo potvrdzujú i prvé uniknuté fotografie uvedené vyššie. Patent by však mohol byť využitý pri niektorej z budúcich generácií.

Nový 4-palcový model nebude

Už koncom minulého roka priniesla japonská stránka Feng nepodloženú správu o tom, že Apple zvažuje vývoj nového 4-palcového modelu, ktorý by mal byť určený najmä pre ženské publikum.

Samotná správa nepôsobila veľmi dôveryhodne, pokým sa v marci tohto roku neobjavila ďalšia, prakticky rovnaká predpoveď od DigiTimes. Štvorpalcový model by mal niesť označenie iPhone 6c a zaujať miesto dnes predávaného iPhonu 5c. Už skôr sa hovorilo o tom , že práve iPhone 5c má kalifornská firma zo svojej ponuky celkom vyradiť.

fotogaléria
4-palcový iPhone 6c by doplnil 4,7-palcový iPhone Zdroj: archív

Na konci apríla však očakávania schladil analytik Ming-Chi Kuo, podľa ktorého 4-palcový iPhone 6c Apple uvedie až v roku 2016.

V priebehu júla do zdanlivo protichodných informácií vniesol trochu svetla analytik americkej investičnej spoločnosti Cowen and Company Timothy Arcuri. Business Insider vtedy získal správu , ktorú Arcuri odvolávajúc sa na prieskum medzi dodávateľmi, ako i na vlastných informátorov, adresoval investorom.

Apple údajne približne do marca skutočne zvažoval uvedenie menšieho modelu na jeseň tohto roku. Mal mať výkon a dizajn iPhonu 6 a rozmery iPhonu 5s. Od marca však Arcuri o menšom modeli medzi dodávateľmi nepočul, z čoho vyvodil, že kalifornská firma neskôr od plánu upustila, alebo ho odložila na ďalší rok.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

Podľa Arcuriho mal mať výkon a dizajn iPhonu 6 a rozmery iPhonu 5s. Neskôr pre zmenu iný zdroj z Foxconnu uviedol , že by si mal naopak zachovať plastový dizajn iPhonu 5c a meniť by sa mali iba vnútornosti.

Nepriamym potvrdením toho, že tretí model spolu s iPhonom 6s a 6s Plus predstavený nebude, sú i nedávne nálezy v internetových logoch reklamnej platformy Fiksu. Tá od júla zaznamenáva prístupy z nových, zatiaľ nepredávaných modelov označených iPhone 8.1 a iPhone 8.2, po treťom modeli však niet ani stopy.

Čítajte aj Budúci iPhone: Prehľad všetkého, čo doteraz vieme

3D obrazovka? Skôr nie

Len dva mesiace po predstavení aktuálnej generácie iPhonov sa objavila zatiaľ snáď najodvážnejšia predpoveď, podľa ktorej Apple zvažuje v nových telefónoch prechod na 3D displej. Uvádzať to majú zdroje z prostredia čínskych dodávateľov a malo by ísť o technológiu použiteľnú bez 3D okuliarov.

Keďže však išlo o pomerne skorú predpoveď a s blížiacim sa uvedením nových iPhonov nezaznela o podobnej technológii už ani zmienka, jej uvedenie sa zdá byť len málo pravdepodobné.