27.4.2015 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia vyvracia fámy: Smartfóny s Androidom nechystáme

Zdroj: archív

Fínska spoločnosť popiera správy, podľa ktorých chystá smartfóny s Androidom. Predošlé vyjadrenia vraj neboli pravdivé.

Bývalý výrobca mobilných telefónov údajne potvrdil , že sa plánuje vrátiť na pole smartfónov. Ako sa však ukázalo, zrejme tomu tak nie je.

Nokia totiž v oficiálnom prehlásení informovala, že podobný krok v súčasnosti nechystá a zatiaľ nemá žiadne plány, týkajúce sa výroby ďalších smartfónov. Téme sa venoval portál TechCrunch.

Čítajte aj Nokia vyvracia fámy: Smartfóny s Androidom nechystáme

Falošná nádej

Mnoho fanúšikov fínskej spoločnosti, ktorá svoju mobilnú divíziu predala Microsoftu , si už dlhé roky praje jej kombináciu s Androidom. Na poli smartfónov sme sa však zatiaľ dočkali len série Nokia X, ktorá sa dá označiť aj za akúsi „reklamu“ na Windows Phone. Použitý systém Android v nej bol totiž výrazne oklieštený.

Údajné slová prezidenta pobočky Nokia China tak boli len tým, čo veľa ľudí chcelo počuť. Nie však skutočnosťou, ako sa krátko na to ukázalo.

Čítajte aj Nokia vyvracia fámy: Smartfóny s Androidom nechystáme

Nič podobné sme nepovedali

Podľa pôvodných správ mala Nokia natrvalo premiestniť svoje vývojové a výskumné centrum práve do Číny. „Tieto správy sú nepravdivé a zahŕňajú vyjadrenia nesprávne priradené predstaviteľovi Nokia Networks,“ uvádza spoločnosť v oficiálnom prehlásení.

Nokia sa momentálne zameriava práve na svoju divíziu sieťových zariadení Nokia Networks. V súvislosti s týmto rozhodnutím už chystá kúpu svojho francúzskeho konkurenta Alcatel-Lucent. Vďaka tomu by sa mala stať najväčším hráčom na trhu s telekomunikačným vybavením.

Čítajte aj Nokia vyvracia fámy: Smartfóny s Androidom nechystáme

Čo ak predsa?

Originálne logo a slogan ostali aj po akvizícii Zdroj: Nokia

Stále početnejšie dohady o návrate slávnej značky na mobilný trh súvisia aj s podmienkami, ktoré vyplývajú z dohody medzi Nokiou a Microsoftom.

Microsoft môže vyrábať „hlúpe“ telefóny pod fínskou značkou až do 25. apríla 2024, no lehota na používanie značky na smartfónoch končí už 25. novembra tohto roka (v prípade Nokia X až na konci roka 2015).

Fínska spoločnosť tak bude mať od 1. januára 2016 voľnú ruku a na trh sa môže marketingovo vrátiť v rovnakej podobe, v akej sme ju videli pred aprílom 2014. Microsoft totiž v rámci akvizície nezískal licenciu na používanie ikonického zvonenia „Nokia Tune“, slogan „Connecting People“ ani známe logo dvoch rúk.