28.4.2015 07:00 | MobilMania
Recenzia

Vyskúšali sme nábytok Ikea, ktorý nabije smartfón

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Dokáže Ikea postrčiť technológiu bezdrôtového nabíjania? Vyskúšali sme nabíjacie podložky Normärke a lampu Riggad.

Bezdrôtové nabíjanie je už na svete nejaký ten piatok. Prvýkrát sa vo väčšej miere skloňovalo s príchodom dvojice Nokia Lumia 820 a Lumia 920 .

Dobre však vieme, že smartfóny so systémom Windows Phone dieru na trhu neurobili a tak sa na túto funkciu na čas pozabudlo.

Čítajte aj Vyskúšali sme nábytok Ikea, ktorý nabije smartfón

Oživenia sme sa dočkali na tohtoročnom kongrese MWC v Barcelone. Prvým dôležitým impulzom bolo predstavenie noviniek Samsung Galaxy S6 a S6 Edge . Druhý „štuchanec“ udelila nabíjaniu, trochu netradične, švédska Ikea. A má to logiku.

fotogaléria
Ikea ponúka celý rad nábytku s podporou Zdroj: Ikea

Začať nábytkom dáva zmysel

Základnou ideou bezdrôtového nabíjania je, pochopiteľne, zbavenie sa káblov. Aby to v domácnosti mohlo aj reálne fungovať, je potrebné nabíjacie stanice integrovať do nábytku. A kto iný by bol na takúto úlohu vhodnejší než švédski nábytkári?

Nordmärke je bežná LED lampa. Má len jednu veľkú výhodu

Spoločnosť Ikea sa rozhodla chopiť príležitosti a do predaja vypustila niekoľko kusov nábytku, schopných nabiť akékoľvek zariadenie, spolupracujúce so štandardom Qi. Možno sa to nezdá, no takýchto smartfónov je na trhu už celkom slušný počet, veď nahliadnite do zoznamu .

Nabíjanie sa spustí ihneď po položení smartfónu na znak „+“. Pravdaže, za predpokladu, že je lampa pripojená k elektrickej sieti

Nie všetky zariadenia z tohto rozsiahleho zoznamu však majú potrebné schopnosti integrované vo svojom tele. Pre tie najpopulárnejšie pripravila Ikea dokúpiteľné kryty – konkrétne pre iPhone 4/4S/5(S)/5C/6/6 Plus a Samsung Galaxy S3/S4/S5.

Nie všetky telefóny majú schopnosť bezdrôtového nabíjania integrovanú v tele. Pre niektoré z nich pripravila Ikea špeciálne kryty

Problémom je, že kryty sú pomerne nemotorné a z moderných štíhlych a ľahkých mobilov robia oveľa menej praktické „tehly“. Priznáme sa, že po necelom dni sme sa bielej ochrany zbavili. Krytu nepomohol ani fakt, že Lightning konektor od Apple mení na univerzálne microUSB. Predsa len, čo je menej praktické? Nosiť celý deň podstatne väčší a ťažší smartfón alebo zniesť večer kus kábla navyše?

Kryty pridávajú na rozmeroch a hmotnosti, čo z nich robí nepraktický kus príslušenstva

Kam s toľkými bezdrôtmi?

Pred kúpou nového nábytku sa netreba zľaknúť povestných švédskych návodov. Ak je aj nejaké zloženie potrebné, je veľmi ľahké a dá sa zvládnuť za pár sekúnd. My sme sa pozreli na to, ako funguje štýlová LED lampa a jednoduchá, jednoúčelová nabíjacia podložka.

Mimochodom, Ikea predáva podložky Nordmärke v dvoch variantoch – pre jedno alebo tri zariadenia. V druhom prípade môže byť praktickejšia, pri nabíjaní troch zariadení naraz naozaj dokáže zbaviť drôtového chaosu.

fotogaléria
Nabíjacia podložka je dostupná vo verzii s jedným Zdroj: Ľubomír Vnuk

Oba kusy nábytku sú ozdobené veľkými gumenými znakmi „+“, ktoré naznačujú, kam položiť nabíjaný smartfón a zároveň zabraňujú jeho kĺzaniu. Proces sa začne takmer okamžite po položení na povrch. Nie je potrebné nič zapínať, stačí, ak je daný kus nábytku zapojený v elektrickej sieti. Káblom.

Aj bezdrôtovosť má teda svoje hranice. Najmä v prípade nabíjacích podložiek je zmysel zatiaľ otázny. Na pracovnom stole totiž zaberá kábel, smerujúci do elektrickej siete, podstatne viac miesta ako jednoduchá nabíjačka. V konečnom dôsledku sme tak zistili, že máme spočiatku s drôtmi oveľa viac starostí.

fotogaléria
Ikea spolu s bezdrôtovými nabíjačkami ponúka aj Zdroj: Ikea

Na odvykačke

Na jeseň minulého roka kolovala médiami zaujímavá štúdia, ktorá tvrdila, že v priemere sa na smartfón pozeráme viac než 1500-krát za týždeň. Ak je mobil zapojený do siete za pomoci klasickej nabíjačky, pravidelná kontrola mailov či surfovanie nie je problémom. S bezdrôtovou nabíjačkou áno.

Ak patríte medzi aktívnejších používateľov, časom si uvedomíte, že takéto riešenie je trochu nešťastné. Trojmiestnu podložku Nordmärke sme umiestnili do rohu pracovného stola. Časom sme sa pristihli, že si celú podložku presúvame pred seba, len aby sme nemuseli mobil kvôli každej notifikácii odtŕhať od zdroja energie.

fotogaléria
Nevyhovuje vám ponúkaný nábytok? Kúpte si Zdroj: Ikea

Celý proces nabíjania pritom nie je ani zďaleka bleskový. iPhone 6 sme nabili za zhruba 3 hodiny, pričom sme si všimli aj citeľné zahrievanie zadnej strany.

Pozitívna stránka? Najmä LED lampa je dobrou odvykačkou pred zlozvykom ťukania do telefónu v posteli pred spaním. Ak zistíte, že to predsa len nedokážete, výrobca pridal do nábytku aj USB konektory.

Dodatočný USB konektor je výborný nápad. My sme ho používali častejšie ako samotné bezdrôtové nabíjanie

Stále v plienkach

Ikea v jednom produktovom rade s LED lampou Riggad a podložkami Normärke predstavila tiež nočný stolík či dvojicu ďalších lámp. Zároveň ponúka špeciálnu predlžovačku a nabíjačku s USB vstupmi s nie príliš bezpečne znejúcim menom Koppla. Zdá sa teda, že sa do novej technológie Švédi skutočne obuli.

Napriek tomu je bezdrôtové nabíjanie ešte len v počiatkoch a má svoje muchy. Tie najväčšie z nich snáď dorieši iba príchod nových batérií, ktoré by sa dokázali bleskovo nabiť.

Aktuálne brzdí rozšírenie tiež vysoká cena. Najlacnejší nočný stolík Selje sa dá kúpiť za necelých 50 eur, za drahšiu stojacu lampu Varv zaplatíme až 99,90.Kúpiť je možné tiež samostatnú bezdrôtovú nabíjačku, ktorú si s trochou zručnosti vieme zabudovať do akéhokoľvek kusu nábytku. Jej cena je 30 eur. Dokúpiteľné kryty sa predávajú za ceny od 10 do 20 eur.