28.4.2015 14:12 | MobilMania

Swan: Operátori nás nepustili do siete. Chceme odškodné

Zdroj: redakcia

Štvrtý hráč má po novom zakázané hovoriť o plánovaných termínoch spúšťania noviniek.

Súdy vydali ďalšie rozhodnutie týkajúce sa štvrtého operátora, pre ktoré Swan nemôže zverejňovať svoje plány a presné termíny spustenia služieb. Ide o predbežné opatrenie . Dosiahol ho Orange, ktorý sa obrátil na súd.

Swan avizuje, že bude žiadať od ostatných hráčov náhradu škody za neposkytnutie prístupu do svojich sietí , teda národného roamingu.

Stop pre komunikáciu

„Dostali sme predbežné opatrenie zo súdu, že nemôžeme zverejňovať presné termíny spustenia služieb,“ popisuje pre MobilManiu generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský. Plány tak môže firma komentovať len všeobecne.

Orange súdu argumentuje tým, že Swan sa mohol dopustiť nekalosúťažného konania . Pre MobilManiu zdôrazňuje, že zo strany Swanu zaznamenal „niekoľko široko medializovaných oznámení o spustení služieb, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.“

Po získaní licencie Swan tvrdil, že spustí služby na jeseň, neskôr sa očakával štart v decembri, ktorý avizovali aj priamo predajcovia Swanu vrátanej konkrétnej ponuky mobilného internetu.

Napokon prišiel nováčik s prvou masovou ponukou až v marci – zákazníkov láka na 100 GB dát za 5 eur mesačne v rámci služby 4G internet v1.0. Kým súd nevydá finálny verdikt, Swan nemôže hovoriť o tom, kedy príde s novou ponukou.

Orange si podľa podania na súd myslí, že ide o klamlivú reklamu , ktorá môže ovplyvniť ekonomické správanie zákazníkov. Tí v očakávaní ponuky mobilných služieb „odkladajú uzavretie zmlúv “. Z praxe podľa Orangeu nie je potrebné dokázať, že k oklamaniu došlo. „Stačí možnosť, že k nemu mohlo dôjsť“.

Orange už skôr dosiahol iné dočasné rozhodnutie, podľa ktorého nováčik nemôže získať prístup do jeho siete, teda národný roaming. Obával sa totiž, že by prístup pre Swan ohrozil mobilnú sieť. Zároveň deklaroval, že národný roaming pre Swan by si vyžadoval investície a nechce, aby boli zbytočné.

Bližšie sme sa argumentom Orangeu venovali v samostatnom článku . „Existuje podozrenie, rovnako potvrdené súdom, že Swan nemá vybudovanú infraštruktúru ani v takom rozsahu, aby mohol požadovať národný roaming,“ tvrdí naďalej operátor vo vyjadrení hovorkyne Alexandry Piskunovej.

Swan: Chceme náhradu škody

Ostatní operátori nás poškodili , myslí si Swan. Dôvodom je fakt, že mu nesprístupnili národný roaming odo dňa, kedy mal naň nováčik podľa svojich slov nárok. „Budeme sa domáhať náhrady škody, “ uviedol šéf operátora Miroslav Strečanský.

fotogaléria
SWAN Zdroj: SWAN

Škodu si chce štvrtý operátor vymáhať za celé obdobie, počas ktorého mal mať podľa Strečanského prístup do siete konkurentov, no nedostal ho. Teda od decembra. „Vtedy sme operátorov informovali o splnení podmienok listom.“ Podľa neho neobstojí ani argument, že operátori dosiahnutiu pokrytia neverili. „Mohli nám to sprístupniť a potom namietať v rozporovom konaní.“

O akú sumu má ísť, zatiaľ nevedno. „Výšku škody ešte nemáme vyčíslenú . Stav naďalej trvá a my stále prichádzame o peniaze,“ spresnil.

Či pôjde o žalobu na súde, Strečanský nekomentoval. „Určite budeme tvrdšie postupovať voči tým, ktorí nemajú záujem sa dohodnúť. To je normálne,“ dodal. Podľa zdrojov MobilManie je Swan blízko k dohode o poskytnutí roamingu s Telekomom, ako píšeme v samostatnom článku >>>

„Už nás zo strany Swanu nič neprekvapuje, je to totiž konzistentné so stratégiou obviňovania všetkých z vlastného neúspechu,“ myslí si šéf komunikácie O2 René Parák. Tieto najnovšie plány Swanu nekomentoval Orange ani Telekom .