28.4.2015 17:55 | Bleskovky MobilMania.sk

Pošta: Do Swanu možno investujeme dva milióny

Zdroj: dreamstime

Namiesto prepúšťania zamestnancov plánuje štátna firma rozbiehať mobilného operátora. Šéf pošty zdôrazňuje, že má ísť len o doplnkovú aktivitu.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Slovenská pošta chce do operátorského projektu vložiť svoje meno. Uvažuje sa aj nad finančnou injekciou vo výške do dvoch miliónov eur výmenou za majetkový podiel. Zámer štátnej firmy dnes šéf pošty Tomáš Drucker vysvetľoval poslancom parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti.

Pošta nebude budovať vlastnú mobilnú sieť, potrebovala si preto vybrať partnerského operátora. Oslovila vraj všetkých, do výberového konania sa zapojili Telekom a Swan. Komisia vybrala ako najlepšiu ponuku tú od štvrtého hráča.

So Swanom už poštári podpísali aj memorandum o spolupráci, ktoré nebolo zverejnené. „V súčasnosti nemáme okrem memoranda podpísané iné dokumenty,“ informoval T. Drucker.

Štát: Príkladom je O2

Zámer pošty podporuje aj ministerstvo dopravy, pod ktoré ako akciová spoločnosť spadá. „Pozrite sa na spoločnosť O2, ktorá je tu už niekoľko rokov,“ vraví štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček (Smer-SD) s tým, že národný roaming, o ktorý má záujem Swan, je bežnou záležitosťou.

Podľa zistení MobilManie získa Swan národný roaming od Telekomu, bližšie sa téme venujeme v samostatnom článku . Aktuálne sa podľa informácií nášho portálu počíta so sprístupnením konkurenčnej siete Telekomu pre štvrtého operátora ešte pred letom alebo začiatkom leta. Najpresnejším odhadom má byť predbežne polovica júna.

O investícii sa len rozhodne

Stromček priznáva, že aktuálne nie je isté, či Swan na trhu uspeje. Operátor získal licenciu v aukcii na začiatku minulého roka, aktuálne poskytuje iba mobilný internet v rámci úvodnej ponuky – 100 GB dát za 5 eur mesačne.

„Práve preto má dnes pošta len opciu,“ dodal štátny tajomník. Neskôr by Slovenská pošta majetkovo vstúpila do operátora. Hovorí sa o 20-percentnom podiele, štátna firma by výmenou zaň bola ochotná investovať 1,8 až 2 milióny eur. Ide o pätinu zo sumy, ktorú Swan zaplatil za frekvencie vydražené v aukcii.

Pošta by mala mať dvojročnú opciu – dovtedy by sa musela rozhodnúť, či do projektu operátora vstúpi aj priamo s vlastnými peniazmi.

Pošta chce budovať značku

„Uberáte sa správnym smerom,“ odkazuje pošte poslanec a predseda výboru Ján Hudacký (KDH). Dodal však, že spoločnosť by mala správne zvážiť možné riziká. „Trh je nasýtený, spotrebiteľ sa správa volatilne (prelietavo, pozn. red.), pre nás je dôležité budovať značku,“ ozrejmil T. Drucker.