2.5.2015 00:00 | MobilMania
Video

Modulárny iPhone 6 alebo Galaxy S6 Edge? Už čoskoro vďaka novému startupu

Zdroj: Kickstarter

Startup nexpaq už úspešne zbiera prostriedky cez Kickstarter. Vlajkové lode doplní o vylepšené funkcie.

S modulárnymi mobilnými zariadeniami, napríklad smartfónom od Googlu , sa za posledný rok roztrhlo vrece. Všetky sú však zatiaľ vo fáze vývoja a nemajú jasne stanovený dátum príchodu na trh.

To sa snaží zmeniť startup „nexpaq“, ktorý však na to ide trochu inak. Neplánuje totiž uviesť samostatné modulárne zariadenie. Naopak, bude upravovať už vydané smartfóny iných značiek a vylepšovať tak ich funkcionalitu.

Čítajte aj Modulárny iPhone 6 alebo Galaxy S6 Edge? Už čoskoro vďaka novému startupu

Veľké úložisko a predĺžená výdrž

Zariadenie bude predávané v podobe akéhosi obalu, do ktorého sa smartfón zasunie. Na zadnej strane obalu pritom bude šesť portov, do ktorých bude možné pripojiť rôzne moduly.

Pri spustení predaja bude dostupných 12 modulov, medzi ktoré patrí napríklad kvalitnejší reproduktor či LED blesk, dvojica dodatočných tlačidiel pre skratky alebo tester prítomnosti alkoholu.

Zaujímavými sú rôzne moduly spojené s úložným priestorom. Jedným z nich je čítačka pamäťových kariet, ďalším USB úložisko, ktoré po vytiahnutí zo smartfónu môže používateľ pripojiť k PC. K dispozícii bude však aj obyčajný modul, ktorý smartfónu doplní ďalších 64 GB priestoru. Celkovo tak nexpaq dokáže poskytnúť približne až 256GB externé úložisko.

Veľkým ťahákom je však aj vstavaná batéria s kapacitou 1 000 mAh. Tá sa dá zároveň doplniť ďalším modulom akumulátora, ktorého kapacitu však výrobca nespresnil.

Funkčný prototyp. Zatiaľ len pre Apple a Samsung

O tom, že to projekt myslí vážne, svedčí aj fakt, že sa na ňom pracuje už od januára 2013. Navyše, už pred spustením crowdfundingovej kampane mali tvorcovia pripravené dva funkčné prototypy.

Tie sú určené pre smartfóny iPhone 6 a Galaxy S6 Edge a čoskoro aj Galaxy S5 . Špeciálny modulárny obal však bude v budúcnosti podporovať viacero modelov. Pre každý z nich bude svojím tvarom prispôsobený, no samotné moduly ostanú navzájom kompatibilné, a to nehľadiac na používaný operačný systém.

fotogaléria
Moduly budú kompatibilné so všetkými Zdroj: Kickstarter

Tím tvorcov rozbehol podpornú kampaň prostredníctvom portálu Kickstarter, pričom už v priebehu druhého dňa vyzbieral viac ako 75 percent plánovanej sumy – 50 tisíc dolárov (45 tisíc eur).

Ovláda ho aplikácia

Vo finálovej verzii bude obal prepojený so zariadením cez Micro USB, respektíve Lightning konektor, no zatiaľ s ním komunikuje len cez Bluetooth.

Samotnú komunikáciu má na starosti mobilná aplikácia, prostredníctvom ktorej má používateľ prístup k niektorým funkciám, napríklad ku spomínanému alkohol testeru.

fotogaléria
Funkcie obalu spravuje aplikácia výrobcu (zdroj: Zdroj: Kickstarter

Trhová cena základnej verzie zariadenia by sa mala predbežne pohybovať na úrovni 150 amerických dolárov (136 eur). Zahŕňať bude samotný obal a štyri funkčné moduly. Rovnaký balík je už teraz možné získať práve pomocou Kickstarteru, a to za zvýhodnenú cenu 89 dolárov (81 eur).

Už začiatkom budúceho roka

Zariadenie by sa malo na trh dostať v januári 2016. Už v novembri tohto roka však tvorcovia plánujú rozposielať prvé beta verzie špeciálneho krytu pre iPhone 6. Záujemcovia ho získajú, ak výrobcovi prispejú sumou 99 dolárov (90 eur).

fotogaléria
Tvorcovia ponúknu 12 rôznych modulov. Neskôr Zdroj: Kickstarter

Finálny produkt je už takmer pripravený a čakajú ho posledné skúšky pred spustením samotnej produkcie, ktorá je najbližším cieľom spoločnosti. V budúcnosti chce na báze modulov vytvoriť celú otvorenú platformu a osloviť ňou aj vývojárov tretích strán.

Modulárnosť na vzostupe

Nexpaq však nemusí byť prvý (čiastočne) modulárny smartfón na trhu. Hoci konkrétne dátumy v prípade konkurencie zatiaľ nepadli, pôvodné plány hovoria o tom, že v druhej polovici tohto roka by sme sa mohli dočkať prvých telefónov od Google z jeho známeho projektu Ara . Rovnaké plány majú aj fínski tvorcovia takzvaného Puzzlephone .

Modulárnosť však neostáva len pri telefónoch. V budúcnosti by sme sa podľa posledných správ mohli dočkať i modulárneho tabletu , počítača či hodiniek .

Čítajte aj Modulárny iPhone 6 alebo Galaxy S6 Edge? Už čoskoro vďaka novému startupu

(1 EUR = 1,1002 USD)