2.5.2015 18:45 | MobilMania

5 dôvodov, prečo môže byť LG G4 najlepším fotomobilom

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kórejská novinka prekvapuje nielen netradičným koženým krytom, ale aj výborným fotoaparátom. Bude novým kráľom fotomobilov?

Honba za megapixelmi sa konečne zastavila a výrobcovia sa snažia do smartfónov priniesť funkcie, ktoré pri fotení skutočne pomáhajú.

Pozornosť sa tak upriamuje na snímanie v horších svetelných podmienkach či možnosti dodatočných úprav. LG G4 však ide ešte ďalej. Našli sme na ňom 5 funkcií, ktoré ho posúvajú o krok pred konkurenciu. Odštartuje nové preteky?

Čítajte aj 5 dôvodov, prečo môže byť LG G4 najlepším fotomobilom

Fotky vo formáte RAW

Fanúšikov Nokie isto pobúri, že sme nadšení z niečoho, čo už predtým priniesli modely Lumia 1520Lumia 1020 . Faktom však je, že tieto smartfóny sú už staršieho dátumu výroby a s dnešnými top modelmi priamo nesúperia. LG G4 má konkurenciu na iných frontoch a v podpore bezstratového formátu má navrch.

Čítajte aj 5 dôvodov, prečo môže byť LG G4 najlepším fotomobilom

Používateľ má na výber medzi tým, či bude mobil ukladať fotky vo formáte JPG (komprimovaný formát) alebo v kombinácii DNG (RAW formát) a JPG. Samostatný RAW formát na výber nie je, čo je logické, lebo pri prehliadaní fotografií v galérii by sa telefón riadne zapotil. Pozor na pamäťové nároky, kvalitnejšie fotky zaberajú podstatne viac miesta a pamäť pohltia jedna radosť. Našťastie G4 podporuje pamäťové karty...

fotogaléria
V galérii sa zobrazia iba JPG súbory, do pamäte Zdroj: Ľubomír Vnuk

Mobil ponúkne až tri režimy, pričom RAW (DNG) je dostupný iba v pokročilom manuálnom móde. Zručnejší fotograf sa v ňom dokáže slušne vyblázniť a dostať k výsledkom, ktoré by sme na smartfóne vôbec nečakali. Zvyšné dva režimy sú mimoriadne jednoduché a prácu s nimi zvládne naozaj každý. Ak menej skúsení používatelia ostanú len pri nich, nehrozí, že by ukladali RAW fotky omylom a zahlcovali tak pamäť.

fotogaléria
Manuálny režim na prvý pohľad odstraší hromadou Zdroj: Ľubomír Vnuk

Myslíme si, že nebude trvať dlho, kým sa v tomto smere konkurencia novej G4 vyrovná. Podpora RAW je totiž čerstvou softvérovou novinkou Androidu 5.0 Lollipop. S dodatočne doinštalovanou aplikáciou zatiaľ zvládajú fotografickú surovinu Nexus 5Nexus 6 , po update by to mal zvládnuť aj HTC One M9.

Režim manuálneho zaostrovania

Manuálne zaostrovanie je opäť niečo, čo nám už Nokia v smartfónoch dávno ukázala a za to jej patrí veľký rešpekt. Aktuálne vlajkové lode od konkurencie na to ale „kašlú“ a používateľovi tak ostáva len hľadať schopnú náhradu v Play Store. LG nabralo kus odvahy a vsunulo túto funkciu do natívnej aplikácie.

Princíp manuálneho zaostrovania dobre poznáme z klasických fotoaparátov. Tu je jeho funkčnosť premietnutá na dotykový displej, konkrétne jednoduchý posuvný panel. Pre kvalitný výsledok potrebujeme byť od objektu vzdialení minimálne 6 až 7 centimetrov.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk
fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Režim manuálneho zaostrovania je veľkým plusom. Chýba však náhľad, ktorý by umožnil ostriť s väčším citom

Jediná výčitka smeruje k tomu, že spolu s manuálnym zaostrovaním neponúka LG aj priblíženie zaostrovanej plochy, teda akúsi lupu. Túto užitočnú funkciu poznáme z klasických foťákov. Ak si raz na ňu používateľ zvykne, ťažko sám seba presvedčí, že je bez nej schopný dostatočne citlivo zaostriť.

Fotenie za horšieho svetla: ISO do 2700 a nastavenie rýchlosti uzávierky

Teší nás, že po viacmenej zbytočnej naháňačke po megapixeloch sa začali výrobcovia sústrediť aj na veľkosť senzora či svetelnosť. V prípade LG G4 hovoríme o veľkosti 1/2,6“, druhý menovaný údaj predstavuje hodnotu f/1.8. Veľmi slušné, aj sám výrobca sa chváli tým, že šošovka k sebe pustí až o 80 % viac svetla ako starší model G3.

fotogaléria
Takto si s horším svetlom poradí automatika Zdroj: Ľubomír Vnuk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Novinka nás príjemne prekvapila aj niečím iným. Manuálny režim ponúka dvojicu dôležitých nastavení, ktoré vedia posunúť nočné fotky o level vyššie. Citlivosť ISO sa dá nastaviť až po hodnotu 2 700, pričom začína už pri ISO 50. To je na telefón naozaj nevídaný rozsah.

fotogaléria
S rýchlosťou uzávierky sa dá skvele pohrať, je Zdroj: Ľubomír Vnuk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Samotná možnosť nastavenia citlivosti ale nie je nič, čo by sme v telefóne ešte nevideli, narozdiel od zmeny rýchlosti uzávierky. G4 ponúka rozsah od 30 až po 1/6000. S takouto funkciou sa dajú zhotoviť veľmi zaujímavé diela.

Bleskové zaostrovanie a optická stabilizácia druhej generácie

LG je stále jediným výrobcom, ktorý siaha po takzvanom laserovom zaostrovaní. Tento spôsob pomáha najmä pri fotení v horších svetelných podmienkach, keďže eliminuje potrebu prisvetľovania LED diódou kvôli presnému zaostreniu na objekt.

Treba povedať, že proces zaostrovania je naozaj rýchly, odhliadnuc od svetelných podmienok. Pri zhotovovaní momentky klávesovou skratkou (stačí dvakrát stlačiť kláves pre utlmenie hlasitosti) stačia zhruba dve sekundy. Nie je to rekord, ale poteší.

fotogaléria
Drobné čierne okienko vedľa šošovky foťáku má Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kvalite fotografií pomáha taktiež nová optická stabilizácia. LG ju nazýva OIS druhej generácie, keďže po novom pracuje s tromi osami namiesto dvoch. Optická stabilizácia stále nie je samozrejmosťou ani medzi najdrahšími smartfónmi. Fakt, že takúto bonusovú funkciu dokázali Kórejci posunúť ešte o úroveň vyššie, je obdivuhodný. V praxi optická stabilizácia v G4 skutočne funguje, počet rozmazaných obrázkov výrazne poklesol.

fotogaléria
Nová optická stabilizácia počíta s tromi osami Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lepšie vyváženie bielej: Color Spectrum Sensor

Ďalším hardvérovým vylepšením je Color Spectrum Sensor, teda snímač farebného spektra. G4 sníma okolité svetlo a na základe toho dokáže nastaviť vhodnejšie vyváženie bielej či farebný tón prisvetľovacej LED diódy.

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor) - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor) - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

S vyvážením bielej si LG poradí veľmi dobre. Svoju zásluhu má na tom takzvaný Color Spectrum Sensor

fotogaléria
Panoramatické snímky dosahujú maximálne Zdroj: Ľubomír Vnuk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Musíme uznať, že je na tom kus pravdy. Farebné podanie fotografií je verné, nové LG sa veľmi dobre drží reality.

Určite v prvej trojke

LG G4 sa radí na vrchol aktuálneho rebríčka fotomobilov. Ťažko po krátkych skúsenostiach hodnotiť, či priamo na prvé miesto, do prvej trojky ale určite. A keďže kľúčoví hráči na trhu už svoje top modely predstavili, dá sa predpokladať, že v spomenutých bodoch bude novinka od LG hrať prvú ligu pomerne dlhý čas. Svoj top model zatiaľ neukázal iba Microsoft, ktorý by mohol zamiešať kartami.