5.5.2015 07:20 | MobilMania

Test Huawei P8: Najkrajší tiger

Zdroj: Ján Trangel

Špičkovo remeselne vyhotovený aj solídne vybavený smartfón, ktorý rozhodne nechce byť lacnou alternatívou.

Experimenty s kovom dráždia každého výrobcu, bez ohľadu na krajinu, v ktorej má sídlo. Huawei to zobral komplexne a technológiu práce s kovom zvládol na výbornú. Výsledkom je smartfón s označením P8.

Test Huawei P8: Kovový dizajn

Huawei P8 je najlepšie remeselne vyhotoveným smartfónom z Číny, čo sme doteraz mali možnosť vidieť, a smelo sa môže rovnať s tým najlepším, čo vo svete smartfónov vzniklo. Spracovanie kovových častí na bokoch je precízne a atraktívne. Výhradu nemožno mať ani ku kovovému, hladkému a predovšetkým úplne rovnému povrchu zadnej časti.

fotogaléria
Celkové rozmery P8 sú primerané 5,2-palcovej Zdroj: Ján Trangel

Akási fádna, nezaujímavá je len predná strana . Jedinečná identita evidentne nebola prioritou dizajnérov, nápadmi sa šetrilo. Pri pohľade spredu je P8 úplne obyčajným, anonymným zariadením z Číny, ktoré každý deň vo veľkých vlnách obmývajú brehy Európy.

Hrany už nie sú ostré, ako to bolo pri P6 a P7, výrobca ich efektne zabrúsil. Prospieva to držaniu v ruke, hrany zbytočne nerežú do dlaní. Hrúbku tiež Huawei dokázal udržať na uzde, hmotnosť 144 gramov je priaznivá... na 5,2-palcový, celokovový smartfón. Povrch zariadenia je pokrytý jemným filmom z nanočastíc . Zariadeniu síce nezaručuje prežitie pri ponorení do vody či vyššiu odolnosť voči prachu, striekajúca voda by však pre neho nemala byť problém.

fotogaléria
Všetky dôležité systémové a funkčné prvky Zdroj: Ján Trangel

Test Huawei P8: Výdrž batérie

V tele zariadenia je integrovaný akumulátor s kapacitou 2680 mAh. Počas testovania sa nám nestalo, že by zariadenie nedokázal napájať menej než jeden celý deň – a to sme P8 rozhodne nešetrili. Problémom nebol ani celý víkend pri menšej záťaži.

Zásluhu na tom majú aj prepracované režimy šetrenia energie vrátane pravidelných softvérových upozornení na aplikácie, ktoré zbytočne batériu zaťažujú. Tieto sú už známe z minulosti, novinkou je prítomnosť akéhosi antivírusu, ktorý sa okrem škodlivých kódov zameriava aj na aplikácie nadmerne spotrebúvajúce energiu a dáva používateľovi odporúčania.

Test Huawei P8: Displej

Displej P8 meria po uhlopriečke 5,2 palca a pracuje vo FullHD rozlíšení. Je to menej než majú napríklad Samsung Galaxy S6 či LG G4, pri hodnotení to ale nevnímame ako nedostatok. Zobrazenie je stále dostatočne jemné , jednotlivé obrazové body nie sú pozorovateľné voľným okom. Nižšie rozlíšenie má navyše priaznivý vplyv na výdrž batérie.

fotogaléria
Pri výraznejšom náklone displej badateľne zbledne Zdroj: Ján Trangel

Výrobca sa rozhodol pre použitie IPS panelu, ktorý je bohužiaľ najslabším článkom tohto inak mimoriadne podareného smartfónu . Pri priamom pohľade farby interpretuje verne, problém mu robí iba čierna, ktorá je akoby zahalená v hmle. Čiastočne je to dané samotnou technológiou displeja – IPS panel na rozdiel od AMOLED displejov čierne body nezhasína, ale iba tieni.

Druhým problémom je farebná deformácia pri pohľade zboku . Najmä tmavé farby vtedy výrazne blednú. Tento problém je opäť typický pre IPS displeje, vidieť sme už ale mohli mnoho zariadení, kde sa s ním dokázal výrobca popasovať lepšie. Je to škoda, lebo Huawei už v minulosti dokázal, že displeje robiť vie. Napríklad aj starší a lacnejší Honor 6 má displej s lepšími pozorovacími uhlami, aj keď je pravda, že pri trošku menšej uhlopriečke.

fotogaléria
Displej Huawei P8 je chránený značkovým sklíčkom Zdroj: Ján Trangel

Test Huawei P8: Hardvérové parametre a výkon

Hardvérový základ už tradične tvorí procesor z rodiny Kirin, v tomto prípade s číselným označením 930. Ide o najnovšiu verziu procesora , napríklad tabletofón Mate7 používal Kirin 925. O grafiku sa stará čip Mali T628, samozrejmosťou v tejto triede sú 3 GB RAM.

Výkonom sa P8 radí medzi to najlepšie, čo medzi súčasnými smartfónmi môžete nájsť. Nemá problém spúšťať aj tie najnáročnejšie aplikácie či hry. Trošku nemilo nás prekvapilo vyššie zahrievanie pri záťaži. Najmä využívanie LTE sietí vie P8 rozpáliť. Kovový kryt našťastie dokáže teplo rozumne rozviesť, takže držanie telefónu stále nie je nepríjemné. Problém sa teda neobjavuje v takom meradle ako pri staršom P6.

fotogaléria
P8 prichádza na trh v dvoch verziách – so 16 GB Zdroj: Ján Trangel

Test Huawei P8: Systém

Huawei P8 už tradične stavia na operačnom systéme Android, tentokrát v jeho najnovšej reinkarnácii s označením 5.0.1 Lollipop. Výrobca prostredie modifikoval grafickou nadstavbou EMUI vo verzii 3.1. Túto nadstavbu už dobre poznáme napríklad z Honor 6 či Huawei Mate7 po aktualizácii, v prípade P8 ale prichádza ešte niekoľko vylepšení.

Za celkové spracovanie a plynulosť systému si Huawei zaslúži veľkú pochvalu. Podstatne jemnejšie než v minulosti už Huawei robí aj s aplikáciami od tretích strán. Z prostredia úplne zmizla hlavná ponuka, všetky ikony sa sústreďujú na ploche. Samozrejmosťou je priehrštie widgetov a rôznorodé motívy.

Páčia sa nám aj niektoré drobné vychytávky. Napríklad je možné nastaviť špeciálny profil, ktorý vždy pri prebudení telefónu na obrazovke so zámkom zobrazí nový obrázok z veľkej databázy. Alebo možnosť minimalizovania celej plochy do jedného z dolných rohov. Telefón potom možno ľahko ovládať jednou rukou.

fotogaléria
Je pre vás 5,2-palcový displej priveľký Zdroj: Ján Trangel

Pokiaľ často robíte screenshoty, isto oceníte funkciu Knuckles . Skrčíte ukazovák a zohnutou časťou urobíte kruh po displeji. Systém ho následne vyhodnotí, spraví screenshot a zobrazí vo výbere. Následne sa dá ešte rýchlo spraviť orez a jedným dotykom odoslať. Toto riešenie je jednoduché a efektné. Pri používaní sa režim Knuckles niekedy aktivuje aj samovoľne, pokiaľ ale nedorobíte kruh, screenshot sa nezaznamená.

V systéme je prítomný antivírus, za pravidelné aktualizácie databázy so škodlivými kódmi ale treba platiť

Z pohľadu komunikačných schopností sa P8 tiež nemá za čo hanbiť. Samozrejmosťou je LTE a Huawei pridal aj podporu pre NFC a bezdrôtové platby. Huawei P8 sa bude predávať v dvoch verziách s podporou jednej alebo aj dvojice SIM kariet, pričom druhú kartu možno vložiť do slotu pre pamäťovú kartu. Pre náš trh je ale určená single-SIM verzia.

Test Huawei P8: Fotoaparát

Čínski inžinieri sú najviac hrdí na fotoaparát v P8. Pracuje v rozlíšení 13 Mpx a disponuje optickou stabilizáciou . Napriek tomu optika nevystupuje nad pôdorys tenkého tela, foťák je celý integrovaný.

fotogaléria
Na rozdiel od iPhonu 6 či Samsungu Galaxy S6 nemá Zdroj: Ján Trangel

Stabilizácia pomáha minimalizovať počet rozmazaných záberov, prítomný je aj špeciálny nočný režim pre zábery s extrémne dlhou expozíciou. Tie už ale z ruky neudržíte, telefón je potrebné niekde položiť či zafixovať.

Samozrejmosťou je automatické HDR, potešila nás aj možnosť veľmi rýchleho zaznamenania prvého záberu – stačí dvakrát stlačiť kláves pre reguláciu hlasitosti smerom nadol a telefón hneď spraví obrázok. Video vie nahrávať vo FullHD rozlíšení pri 30 fps.

Celkové fotografické výsledky P8 sú veľmi dobré , toto je ďalší dôkaz, že rozdiel medzi čínskymi producentmi a zvyškom trhu už je zmazaný. Huawei skrátka hrá prvú ligu...

fotogaléria
Huawei P8: Testovacia fotografia Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Test Huawei P8: Cena a hodnotenie

Huawei naskakuje na vlak pomerného zvyšovania ceny nového top modelu. Základná cena za 16GB verziu sa zastavila na hodnote 499 eur. Je to viac než v minulosti, pri porovnaní so Samsungom Galaxy S6 alebo HTC One M9 dokonca medzigeneračne zdražel najviac . Jeho predchodca Huawei P7 prichádzal na trh s cenovkou 370 eur.

Kým Huawei Ascend Mate7 prišiel s možnosťou pripojenia slúchadiel schopných potláčať okolitý hluk, P8 ich už napájať nedokáže. Je to škoda, táto funkcia by mohla byť jednou z kľúčových konkurenčných výhod

Na lacnotu sa teda teraz nehrá. Aj tak ale môžeme konštatovať, že Huawei pripravil jeden z najatraktívnejších smartfónov súčasnosti. Má výkonný hardvér, dobre odladený softvér a pochvalu si jednoznačne zaslúži aj špičkovo remeselne vypracované telo a fotoaparát schopný robiť solídne zábery aj pri slabom svetle.

Naopak, čínsky výrobca nepochopiteľne použil IPS displej s horšími pozorovacími uhlami – pritom v minulosti Huawei opakovane dokázal, že vie pripraviť aj lepšie zobrazovacie jednotky, dokonca aj pri lacnejších zariadeniach. Neslávny návrat, aj keď v menšom meradle ako pri P6 , zaznamenáva zvyšovanie teploty zadného krytu pri záťaži.

Pokiaľ ste dostali chuť na Čínu, ale P8 je mimo váš rozpočet, za zváženie isto stojí aj minuloročný model P7 – obchodníci si za neho pýtajú asi 280 eur.

Názov zariadenia Huawei P8
Kódové a iné označenia Huawei GRA-L09
Rozmery 144,9 × 72,1 × 6,4 mm
Hmotnosť 144 g
Uhlopriečka displeja 5,2 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1080 × 1920 bodov
Čipset Kirin 930
Procesor 8-jadrový: štyri jadrá 1,5 GHz a štyri jadrá 2 GHz
Grafické jadro Mali T628
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 16 GB, MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 5.0
Cena s DPH 499 eur