7.5.2015 07:00 | MobilMania

8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Zdroj: dreamstime

Osem podarených zariadení, ktoré v pomere ceny a ponúkaných vlastností vychádzajú ako najlepšia voľba.

Vybrali sme pre vás osem smartfónov, ktoré síce nevídať v reklamných kampaniach či v rukách celebrít, ale sú niečím výnimočné a v kontexte ceny a výkonu sa skutočne oplatia.

Sony Xperia E4: Použiteľný lacný Android

Hľadáte reálne fungujúci smartfón s Androidom v cene okolo sto eur? Výber je veľmi ťažký. V záplave neznačkových zariadení ale ako maják žiari Sony Xperia E4. Tento smartfón prichádza s použiteľným hardvérovým základom, zaujímavým dizajnom, plnohodnotnou softvérovou podporou vrátane kvalitnej grafickej nadstavby a cenou iba tesne nad stoeurovou hranicou.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Napriek tomu, že za dané peniaze ide o jeden z mála skutočne použiteľných smartfónov, počítať treba s mnohými obmedzeniami. Softvér nie je dostatočne rýchly pre beh náročnejších aplikácií, E4 tiež má zbytočne hrubé telo a pomalý fotoaparát. Na trhu je aj jej modifikovaná verzia E4g s podporou sietí LTE, tam už je ale cena podstatne vyššia a zariadenie tak stráca na atraktivite.

  • Na trhu od: marec 2015
  • Orientačná cena s DPH: 105 eur

Nokia Lumia 535: Poctivý Windows Phone

Pokiaľ ide o lacné smartfóny, trhu jednoznačne vládne Windows Phone. Kým Android sa so slabým hardvérom trápi a výrobca musí vynaložiť veľa úsilia na jeho optimalizáciu, systém od Microsoftu zväčša beží plynulo aj bez väčších zásahov.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Jedným z výborných príkladov využitia potenciálu mobilného Windows je model 535 z rodiny Lumia. Za sumu iba tesne nad sto eur ponúka všetky dôležité funkcie. Nedostatok hrubého výkonu sa prejavuje iba pri prehliadaní webu či práci s náročnejšími aplikáciami. A dokonca aj pre tento lacný telefónik bude dostupný nový Windows 10.

Samozrejme, výsledná cenovka naznačuje množstvo kompromisov. Zmieriť sa treba s rozmernejším telom, nie veľmi vydareným fotoaparátom a displejom slabšie čitateľným na priamom slnku. Majitelia by mali zabudnúť aj na podporu graficky sofistikovanejších hier. Dôležité ale je, že výrobca nešetril na ničom podstatnom, dobrý smartfón ako základ tak ostáva.

  • Na trhu od: január 2015
  • Orientačná cena s DPH: 106 eur

BlackBerry Z10: Veterán má čo ponúknuť

BlackBerry mnohí už pochovávajú, majitelia na tieto zariadenia ale často nedajú dopustiť. Najstarší smartfón v našom výbere pochádza práve z produkcie kanadskej firmy. BlackBerry Z10 bolo predstavené ešte v januári 2013 a znamenalo veľký reštart pre túto značku.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Svoj top model výrobca postupne rozmaznával množstvom softvérových aktualizácií, v súčasnosti tak už neplatí väčšina z toho, čo sa dočítate v dobových recenziách. Pokiaľ o Z10 uvažujete, určite bude lepšie zájsť na fanúšikovské fóra a poradiť sa s majiteľmi.

Zásadnou výhodou je cena – za zhruba 200 eur kúpite výborný pracovný telefón, ktorého najväčším problémom sú iba väčšie rozmery, resp. celkové fyzické proporcie vo vzťahu k veľkosti displeja.

  • Na trhu od: január 2013
  • Orientačná cena s DPH: 200 eur

Lenovo P70: Výdrž bez kompromisov

Lenovo prechádza trhom ako buldozér, mnoho zo smartfónov od tohto výrobcu by si zaslúžilo prítomnosť v tomto článku. Z hľadiska pomeru ceny a ponúkaných vlastností je ale aktuálne najatraktívnejšou voľbou model P70. V obchodoch ho kúpite za asi 235 eur.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Hardvér má dostatočne výkonný, aby uspokojil aj náročnejších používateľov, navyše k tomu pridáva akumulátor s nadštandardnou kapacitou až 4000 mAh. V spojení s rôznorodými šetriacimi režimami tak má výnimočnú výdrž na jedno nabitie. Bez energie vydrží aj dva dni intenzívneho používania, alebo týždeň pri sporadickom využívaní.

Nedostatkom Lenova P70 je predovšetkým softvér, ktorý síce výrobca pravidelne aktualizuje, ale graficky nepatrí k najatraktívnejším a aj jeho stabilita mohla byť lepšia. Problémom sú aj nedokonalé preklady a zbytočná prítomnosť mnohých aplikácií od tretích strán. Oproti uhladeným prostrediam iných výrobcov pôsobí akosi neohrabane.

  • Na trhu od: február 2015
  • Orientačná cena s DPH:  235 eur

Honor 6: Hrá prvú ligu

Aj keď je na trhu už viac než pol roka, Honor 6 stále ostáva jedným z najzaujímavejších smartfónov. Nejde pritom o žiadny no-name produkt, za značkou Honor stojí popredný čínsky výrobca Huawei.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Miesto v tomto článku si zaslúžil predovšetkým veľmi dobre vyváženým pomerom všetkých vlastností. Procesor a grafický čip ponúkajú dostatok výkonu pre všetky súčasné aplikácie vrátane tých najnáročnejších. Dobre je prepracovaný aj softvér, ktorý po januárovej aktualizácii na EMUI 3.0 (rovnaké, ako používajú zariadenia Huawei) prichádza s celým radom šikovných vylepšení.

Problémom pre niekoho môže byť až priveľmi nudný dizajn a lacno pôsobiace materiály. Vedzte ale, že Číňania použili kovový rám. Honor 6 rozhodne odporúčame kupovať iba v bielej verzii. Jeho zadný kryt je mimoriadne náchylný na poškriabanie, už po pár dňoch vyzerá, akoby ste s ním pravidelne prehadzovali štrk. V porovnaní s čiernym krytom však na bielom kryte škrabance nie sú až tak vidieť.

  • Na trhu od: november 2014
  • Orientačná cena s DPH: 290 eur

LG G3: Čaro minuloročného top modelu

Teraz sa vo svetle reflektorov síce vyhrieva úplne nový smartfón LG G4 , ale stále zaujímavý je aj jeho predchodca s označením LG G3. Aktuálne sa dá zohnať za asi 340 eur a je možné, že začiatkom júna, po príchode nástupcu, jeho cena ešte trošku poklesne.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

LG G3 sa pýši nádherným displejom s veľmi vysokým rozlíšením, výkonným hardvérom, podporou bezdrôtového nabíjania a zaujímavou grafickou nadstavbou s mnohými užitočnými vychytávkami. Špecialitou telefónov od LG je umiestnenie tlačidiel na zadnej strane. Toto riešenie síce vyzerá nevšedne a chvíľu sa s ním treba zžívať, je ale veľmi návykové a praktické.

Nedostatkom je rovnako ako pri Honor 6 zadná strana náchylná na poškriabanie či poškodenie a iba priemerná výdrž, ktorá kazí imidž inak mimoriadne podarenému zariadeniu.

  • Na trhu od: jún 2014
  • Orientačná cena s DPH: 340 eur

Sony Xperia Z3 Compact: Najmenší z najlepších

Sony už tradične vydáva svoj top model v dvoch verziách – veľkej a kompaktnej. Na rozdiel od iných výrobcov ale pri menšom z dvojice nerobí žiadne kompromisy vo výbave a dokáže uspokojiť aj najnáročnejších používateľov. To všetko v prekvapivo malom a ľahkom tele.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Keď sa k tomu pridá odolnosť voči vode a prachu a šikovné grafické prostredie od Sony, model Z3 Compact získava pre výrobcu druhú miestenku do nášho výberu. Jeho voľbu podčiarkuje aj fakt, že iný podobne výkonný smartfón v takomto malom tele na trhu proste nezoženiete. Ustrelená nie je ani cenovka, zohnať sa dá za zhruba 400 eur.

Xperiu Z3 Compact trápi iba nešťastne spracovaný zadný kryt. Má sklenený povrch a okrem toho, že sa ľahko poškriabe, majitelia na internete reportujú aj prasknutia. Preto je lepšie nosiť Z3 Compact v puzdre či aspoň gumovom obale.

  • Na trhu od: október 2014
  • Orientačná cena s DPH: 400 eur

Huawei Ascend Mate7: Výkonný obor

Alebo máte záujem o opačný extrém a chcete tabletofón? V tom prípade je výbornou voľbou Huawei Ascend Mate7. Tento obor má mimoriadne výkonné vnútornosti, kovové telo a predovšetkým podarený šesťpalcový displej, ktorý zaberá veľkú časť prednej strany. Vďaka tomu sa celkové rozmery zariadenia ešte držia v akceptovateľných rámcoch.

Čítajte aj 8 smartfónov, ktoré sa rozhodne oplatí zvážiť

Pýšiť sa môže aj čítačkou odtlačkov prstov na zadnej strane, plnou paletou komunikačných schopností a dobre odladeným softvérom. Veľkou výhodou je tiež 4100 mAh batéria, ktorá udrží zariadenie funkčné aj počas najnáročnejšieho pracovného dňa.

Oproti konkurencii od Samsungu má iba jeden nedostatok – nepodporuje ovládanie dotykovým perom. Pokiaľ ale toto nie je pre vás rozhodujúca vlastnosť, lepší tabletofón budete za dané peniaze hľadať iba ťažko.

  • Na trhu od: november 2014
  • Orientačná cena s DPH: 400 eur