6.5.2015 10:26 | MobilMania

O2 začína masívne budovať LTE. Bez Orangeu

Zdroj: archív

Operátor sa nedohodol na zdieľaní sietí s Orangeom. Zákazníkom prinesie vlastnú 4G sieť, do konca roka by chcel pokryť viaceré veľké mestá.

Ilustračná snímka Zdroj: archív

Technologické prekážky zabránili Orangeu a O2, aby sa dohodli na zdieľaní mobilných sietí.

Rokovania boli podľa informácií MobilManie z februára vo finálnej fáze, nakoniec však k dohode nedošlo.

„Definitívne sme sa nedohodli s Orangeom na zdieľaní. Dôvod bol technický. Nepodarilo sa nám nájsť premostenie medzi našou technológiou s tou od Orangeu,“ oznámil dnes na stretnutí s novinármi šéf O2 Martin Vlček.

Vzniknutú situáciu potvrdil aj Orange. „Rokovania o zdieľaní sietí sa ukončili s negatívnym výsledkom," uviedol operátor.

Čítajte aj O2 začína masívne budovať LTE. Bez Orangeu

O2 ešte minulý rok v decembri spustilo LTE pre zhruba 165 tisíc zákazníkov, pokrylo však iba vybrané časti Bratislavy a Košíc. „Otvorene hovorím, že sme urobili časť práce a teraz musíme urýchlene dokončiť druhú časť,“ ozrejmil Vlček.

Šéf O2 nevylúčil, že riešenie formou zdieľania sietí sa stane témou do budúcna a zdôraznil, že v zahraničí je spájanie sietí operátorov už bežná záležitosť, napríklad aj v susednom Česku. „Myslím si, že toto sa stane aj na Slovensku. Dnes je to skôr veštecká vízia,“ podotkol.

„Vážim si prístup Orangeu,“ vraví Vlček. Operátori využívajú rozdielne 4G technológie – dodávateľom LTE pre Orange je Alcatel a v prípade O2 ide o Nokiu.

Technologické plány O2:

  • cieľ O2 so 4G na tento rok – viac než 25 percent populácie
  • operátor posilní a rozšíri 2G sieť vo viac ako 131 lokalitách
  • plánom je pokryť 4G sieťou 60 percent populácie do decembra 2016
  • do roku 2019 je zámerom pokryť 4G sieťou 90 percent populácie
  • v lete chce operátor spustiť LTE roaming v ČR a následne postupne v celej EÚ
  • do konca roka 2015 sa O2 chystá spustiť VoLTE
  • momentálne mobilný poskytovateľ skúša LTE advanced v ČR a čoskoro bude rýchlejšie 4G testovať aj u nás

Pokryjú krajské mestá

Do konca roku 2015 chce mať O2 pokryté 4G sieťou všetky krajské mestá a niekoľko ďalších – Poprad, Zvolen, Považskú Bystricu, Martin a Prievidzu. Dosiahne tak pokrytie prevyšujúce 25 percent populácie Slovenska.

Pôvodne pritom O2 minulý rok avizovalo vyšší cieľ – do konca tohto roku chcel provider pokryť viac než polovicu obyvateľov krajiny.

Čítajte aj O2 začína masívne budovať LTE. Bez Orangeu

LTE u konkurencie:

  • Orange včera oznámil, že 4G s rýchlosťami 150/50 Mbit/s je dostupné už aj v mestách Dunajská Streda, Lučenec a Michalovce. Spolu je LTE od tohto operátora dostupné v 28 mestách a šiestich obciach. Provider pokrýva sieťou štvrtej generácie 32 percent populácie.
  • Telekom: V minulých dňoch rozšíril Telekom LTE aj do oravských miest Námestovo a Tvrdošín. Okrem toho pokryl napríklad aj ďalšie mesto v tejto oblasti - Trstenú. Operátor je lídrom v pokrytí LTE sieťou – ešte v januári oznámil, že pokrýva už 52 percent populácie. Aktuálne je to už vyššie číslo, keďže odvtedy sprístupnil pripojenie aj v ďalších lokalitách.
  • Swan má LTE pokrytie v 50 mestách, niektoré však provider „vysvietil“ iba čiastočne.