13.5.2015 07:00 | MobilMania

Test NFC platieb od VÚB: Niekedy mobil čas neušetrí

Zdroj: Zive.sk

VÚB spustila na Slovensku platby smartfónom cez ktoréhokoľvek operátora. Službu sme otestovali.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Platbám mobilom sa predpovedá veľká budúcnosť a banky ich postupne začínajú ponúkať. Pozreli sme sa na riešenie od VÚB banky, ktoré nie je viazané na mobilného operátora.

NFC platby od tejto banky môžu využiť všetci zákazníci, ktorí majú prístroje so systémom Android aspoň vo verzii 4.4 KitKat . Mobilné zariadenie musí podporovať NFC. Služba zatiaľ nie je z technologických dôvodov dostupná pre iOS a Windows Phone.

Apple má pre iOS vlastné riešenie Apple Pay, telefóny s Windows Phone zatiaľ bezkontaktné platby nepodporujú.

Najskôr na pobočku

Predtým, ako budete môcť službu využiť, musíte navštíviť pobočku VÚB banky, kde požiadate o sprístupnenie NFC platieb a podpíšete zmluvu na vydanie „virtuálnej“ karty.

Využívanie služby nie je bezplatné – za vydanie spomínanej karty zaplatíte päť eur . Rovnakú sumu zaplatíte každý rok za využívanie. Na pobočke dostanete aktivačný kľúč a pracovník zároveň požiada o vydanie hesla, ktoré zadáte pri aktivácii. To vám bude doručené formou SMSky do 24 hodín. Nám prišla správa približne po troch hodinách.

Pred prvým prihlásením aplikácia požiada o prístup o polohe. Okrem toho sa môžete podieľať aj na vylepšovaní služby zasielaním chýb

Stiahnuť si musíte aplikáciu VÚB Wave 2 Pay – ide o aplikáciu, ktorá je dostupná aj pre majiteľov nálepky na bezkontaktné platby. Dostupná je zadarmo v obchode Google Play .

Po jej stiahnutí zadáte kľúč zo zmluvy a heslo z SMS, ktoré platí 24 hodín od doručenia. Ak nestihnete aktiváciu do jedného dňa, môžete zavolať na linku banky 0850 123 000 a pracovníci vám heslo znova vygenerujú.

Bez bezpečnostných kódov od banky aplikáciu neaktivujete

Na začiatku si vyberiete aj štvormiestny PIN na prihlásenie do aplikácie. Môžete si navyše zvoliť, či sa má vždy zmeniť rozloženie čísel pri prihlasovaní – čísla budú porozhadzované a potenciálny zlodej tak bude mať menšiu šancu na odcudzenie prostriedkov.

Klávesnica vždy zmení umiestnenie čísel pri prihlasovaní, čo vás môže ochrániť pred prípadným zlodejom, ktorí nezistí, aký kód ste zadali

Ako platba funguje?

Vždy pred platbou sa musíte do aplikácie prihlásiť prostredníctvom svojho PIN kódu a zvoliť „Klikni a zaplať“. Po tomto úkone máte tri minúty na to, aby ste zaplatili bezkontaktne. Ak to nestihnete, treba proces opakovať.

8 Po prihlásení do aplikácie môžete zobraziť históriu platieb, zostatok na vašom účte alebo zobraziť zoznam vašich kariet. Nechýba tu ani spustenie platby cez NFC.

Na bezkontaktné platenie sa môžete pripraviť napríklad počas čakania v rade. Následne stačí, aby ste telefón priložili k bezkontaktnému terminálu a platba sa zrealizuje. Počas jedného dňa môžete zaplatiť spolu 15 krát , a to maximálne do výšky tisíc eur. Výšku limitu si ale môžete aj znížiť v internet bankingu alebo na zákazníckej linke banky.

Do aplikácie sa je pred každým použitím prihlásiť, čo samo o sebe nepovažujeme za nedostatok. Z bezpečnostného hľadiska je to viac než vítané. Škoda len, že si aplikácia nerozumie s čítačkami odtlačkov prstov - ak by ste chceli namiesto hesla využívať takéto zabezpečenie, nepochodíte. Za to už ale služba platenia mobilom nemôže, je to nedostatok mobilnej aplikácie.

Prehľad transakcií, ktoré ste urobili počas dňa. Zobrazuje sa tu aj stav účtu, denný limit a počítadlo platieb za deň - Aj keď aplikácia v pozadí beží, vždy sa do nej musíte prihlásiť PINom

Doplnené 13. mája o 14:00: Aplikácia VÚB si pri inštalácii vyžaduje povolenie na zber informácií o polohe. Jeden z čitateľov v diskusii vyjadril obavy z možného zneužitia. Reakciu predstaviteľov banky na túto tému prinášame nižšie:

„Jediný dôvod, prečo VÚB informáciu o polohe (pričom je to voľba klienta, či to bude mať zapnuté alebo vypnuté) je ten, že klientovi sa v aplikácii zobrazuje mapka, kde všade platil. Čiže získava dodatočný prehľad o lokácii jeho transakcií. Bez zapnutia GPS by takúto mapku transakcií nebolo možné spraviť, keďže klient môže platiť u rôznych obchodníkov (a iných bánk) a tým pádom nie je k dispozícii ich presná lokácia.“

Bez internetu to nepôjde

Pri platení cez NFC je potrebné pripojenie na internet – cez operátorské dáta, alebo Wi-Fi. Vzhľadom k tomu, že sú údaje v cloude a nie v mobilnom telefóne, aplikácia ich počas platenia musí získať.

Podľa informácií od banky spotrebuje jedna platba mobilom iba 2 Kb. Aj podľa našich skúseností je spotreba dát minimálna. Problém sme nemali pri platení cez EDGE, 3G alebo LTE sieť. Pripojenie na internet prebieha kvôli ochrane dát, ktoré nie sú v mobile uložené a vždy sa stiahnu iba počas platby.

Štandardné bezkontaktné platby kartou sú realizované off-line, čo znamená, že aj informácia o platení a strhnutie peňazí z účtu prichádza až po niekoľkých hodinách až dňoch. NFC platby sú zaúčtované hneď , o transakcii vám hneď príde SMS či e-mail – v prípade, že sa takúto službu máte aktívnu.