14.5.2015 07:10 | MobilMania

8 bezplatných widgetov pre iPhone: Tieto sa oplatí vyskúšať

Zdroj: redakcia

Widgety zefektívnia používanie a pridajú nové funkcie. Prečítajte si, na čo všetko sa dá využiť centrum notifikácií v novom iOS.

Posledná verzia mobilného operačného systému od Apple, iOS 8, priniesla dlho očakávanú novinku. Pribudla možnosť pridávať do centra notifikácií vlastné miniaplikácie (widgety) od vývojárov tretích strán.

Chcete ich vyskúšať, no neviete, kde začať? Pripravili sme pre vás prehľad tých najzaujímavejších, aké dnes nájdete v ponuke, pričom sú (aspoň v základnej verzii) zadarmo.

Prečo widgety?

Widgety tretích strán boli v prípade iOS netrpezlivo očakávané najmä preto, že systém na rozdiel od Androidu či Windows Phone nikdy neumožňoval zobrazovať priamo na ploche miniaplikácie či aspoň jednoduché údaje z nich.

Apple zakomponoval widgety do centra notifikácií, ktoré sa otvára potiahnutím prsta z horného okraja obrazovky smerom nadol. Čo je však dôležitejšie, je možné ho vyvolať nielen na ploche, ale v akejkoľvek aplikácii a dokonca aj na zamknutej obrazovke. Vďaka tomu sú widgety v porovnaní s konkurenciou ľahšie dostupné.

Počasie na všetky spôsoby

Predpoveď počasia je samozrejme prítomná vo forme denného súhrnu v centre notifikácií, no systémový widget nemusí vyhovovať každému. V ponuke je našťastie celý rad alternatív, z ktorých mnohé sú k dispozícii zadarmo.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Yahoo Weather

Ak sa vám zdá denný súhrn príliš obyčajný, rozhodne vyskúšajte Yahoo weather . Ide o bezplatnú aplikáciu, ktorej widget síce neponúka oveľa viac funkcionality, no vyzerá podstatne lepšie. Na pozadí zobrazí Flickr obrázok z oblasti, kde sa práve nachádzate.

Yahoo Weather zobrazí za údajmi obrázok z Flickru z okolia miesta, ku ktorému sa predpoveď vzťahuje

Weather Underground

Pokiaľ vás nezaujíma štýlový vzhľad, ale chcete čo najviac informácií, siahnite po Weather Underground . Aplikácia sa snaží ponúknuť najpresnejšiu možnú predpoveď kombinovaním údajov z rôznych monitorovacích staníc.

Dokonca obsahuje aj akýsi sociálny prvok. Používateľ môže odpovedať, či udávaná predpoveď zodpovedá skutočnosti. Takto zozbierané údaje následne spresnia predpoveď pre ostatných.

Widgety má aplikácia hneď dva. Prvý zobrazí aktuálne počasie a graf s predpoveďou na nasledujúce hodiny. V druhom je mapa vašej polohy s grafickým znázornením počasia.

Aplikácia je síce bezplatná, no s reklamami. Tie sa dajú skryť za 1,99 eura na rok. Našťastie sa zobrazujú len v samotnej aplikácii, vo widgetoch ich neuvidíte.

Weather Underground zobrazuje podrobné údaje o počasí

Balíky widgetov pre každú príležitosť

WDGTS

WDGTS je kolekciou niekoľkých widgetov. Vo verzii zadarmo obsahuje kalkulačku, prevod mien, časové pásma, kalendár s mesačným náhľadom a widget, ktorý ukáže obľúbený obrázok.

Za ďalšie si už treba priplatiť 0,99 eura, Získate tak detailné zobrazenie zostávajúcej výdrže batérie, využitie voľného priestoru a operačnej pamäte či prehľad sieťovej aktivity.

WDGTS zadarmo ponúka kalkulačku, kalendár či prevod mien. Za 0,99 eura možno zobraziť údaje o batérii, pamäti a sieťovej aktivite

Vidgets

Podobne ako WDGTS, aj Vidgets ponúka viacero rôznych miniaplikácií, spolu až 30. Nie sú tak úhľadne graficky spracované, no zaberajú menej miesta a majú jednotnú veľkosť. Do jedného riadku sa zmestia štyri a závisí len od vás, koľko riadkov chcete nimi zaplniť.

V ponuke je viacero druhov hodín, ukazovatele využitia CPU, pamäte a vybitia batérie, sieťová aktivita, kompas či rôzne spôsoby zobrazenia počasia. V nastaveniach možno meniť farby widgetov, niekoľko ďalších nastavení je dostupných v PRO verzii za 2,99 eura.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

TimerWidget

Ďalším švajčiarskym nožíkom medzi aplikáciami je TimerWidget. Obsahuje štyri widgety – kalendár, zobrazujúci celý mesiac, widget pre zadávanie nových položiek do kalendára, stopky a svetové hodiny. Na rozdiel od WDGTS ponúka sprievodná aplikácia isté možnosti konfigurácie widgetov, ako zmenu vzhľadu a farby.

Widget ponúka kalendár na celý mesiac, zadávanie nových udalostí, stopky a svetové hodiny

Widgety s doplnkovými funkciami

Keď Apple umožnil vývojárom tretích strán vytvárať pre iOS vlastné widgety, upozorňoval, že ich zmyslom je skôr základná funkcionalita a jednoduché prezentovanie základných informácií. Vynaliezavosť vývojárov však prekročila očakávania samotných inžinierov v Cupertine. Dnes tak možno nájsť príklady využitia centra notifikácií, na aké asi ani nepomysleli.

Clips

Clips je kombináciou aplikácie, widgetu, špeciálnej klávesnice a systémového rozšírenia. Má riešiť predovšetkým problém s kopírovaním a vkladaním väčšieho množstva textu. Eliminuje totiž neustále prepínanie medzi aplikáciami. Taktiež zvláda rýchlo ukladať zaujímavé časti textu.

Za 1,99 eura je možné aktivovať synchronizáciu všetkých uložených textov medzi iOS zariadeniami (napr. medzi iPadom a iPhonom). Ešte užitočnejšia by bola synchronizácia so stolným počítačom či online službou, tá však v súčasnosti k dispozícii nie je.

Clips využíva svoj widget na narábanie so skopírovaným textom

Heapo

Synchonizáciu s Macom či PC však poskytuje ďalší schránkový manažér Heapo . V porovnaní s Clips je Heapo podstatne jednoduchší. Obsahuje len aplikáciu a widget, určený na kopírovanie textu v iných aplikáciách. Synchronizácia s desktopom je však trochu netradičná, prebieha cez rozšírenie v prehliadači Chrome.

Heapo určite oceníte, ak si napríklad na iPhone či iPade počas čítania ukladáte rôzne časti textu či internetové odkazy, ktoré následne potrebujete presunúť do počítača a ďalej s nimi pracovať.

Heapo dokáže synchronizovať skopírovaný text medzi iOS a desktopom

Widget pre WhatsApp

Častých „whatsappistov“ by mohol zaujať Shortcut for WhatsApp Plus . V centre notifikácií zobrazí skratky pre WhatsApp kontakty podľa vášho výberu. Pokiaľ daný kontakt WhatsApp používa, otvorí sa priamo konverzácia s ním. Bezplatná verzia však dovoľuje zobraziť naraz iba tri kontakty. Za možnosť pridávať ďalšie si vývojári pýtajú 1,99 eura.

Widget, do ktorého možno uložiť odkazy na WhatsApp kontakty. (zdroj: iTunes/Aplicativos Legais)

Widgety ako doplnky k aplikáciám

Samostatnou kapitolou sú widgety, dopĺňajúce existujúce aplikácie. Niektoré spravodajské aplikácie majú widgety s najdôležitejšími udalosťami, Dropbox klient pre iOS ukáže posledné editované súbory a Evernote obsahuje tlačidlá pre rýchle zadávanie poznámok, obrázkov, pripomienok alebo úloh.

Widgety bežných aplikácií, ktoré máte nainštalované možno už aj teraz