22.5.2015 00:00 | MobilMania

Test Honor 4X: Osemjadro a LTE za dve stovky

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Čína znovu útočí prekvapivo dobrou ponukou. Prezlečený Huawei láka na veľký displej, LTE a osem procesorových jadier.

Trh si stále pýta veľké displeje, a to aj v nižšej strednej triede. V čínskych e-shopoch by sme lacné smartfóny s uhlopriečkou nad 5 palcov rátali dlho, európske trhy sú ale na podobné ponuky skúpejšie. O to viac poteší nový Honor 4X.

Čítajte aj Test Honor 4X: Osemjadro a LTE za dve stovky

Zabalený v plaste

Novinka je dôkazom toho, že aj z lacného plastu sa dá vyčarovať celkom pohľadný kus elektroniky. Zadný kryt imituje svojím vzorovaním textil, čo v spojení s bielou farbou a lesklým logom výrobcu pôsobí na pohľad veľmi dobre. Na dotyk je síce cítiť úsporný režim pri vyberaní materiálov, no ani silné stlačenie neodhalí nedostatky v pevnosti.

Nový Honor vyzerá dobre, na dotyk však cítiť šetrenie

Smartfón sa aspoň trochu snažil zraziť celkové rozmery, ovplyvnené väčšou uhlopriečkou. Výsledné hodnoty predstavujú 153 × 77 × 8,7 mm, čo je prijateľný výsledok. Hmotnosť 165 gramov je v ruke cítiť, viac ale pri používaní prekážajú ostré hrany.

Klávesy na pravom boku zariadenia poskytnú takmer ideálnu odozvu, no kvôli nevýraznému zdvihu sa ťažšie nahmatávajú. Lemovanie okrem nich ukrýva už iba mriežku reproduktoru, dva mikrofóny, 3,5 mm audio jack a microUSB konektor.

Lemovanie ukrýva nielen konektory, ale aj trojicu klávesov. Zaslúžili by si lepšie odlíšenie od okolia

Otvor pre SIM kartu sa tak nemôže ukrývať nikde inde ako pod zadným krytom, ktorý chráni po obvode niekoľko poistiek. V útrobách nenájdeme prípravu len pre jednu, ale rovno pre dve karty od mobilných operátorov. Tretí slot môže okupovať pamäťová karta formátu microSD do kapacity 32 GB.

fotogaléria
Obe SIM karty podporujú prenos dát cez siete LTE Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aj tri dni výdrže

Zaujímavosťou je, že po rozobratí smartfónu síce jeho zásobník energie vidíme, no nie je možné ho vybrať a teda ani vymeniť. Akumulátor ponúka kapacitu 3 000 mAh a postará sa o jeden až tri dni výdrže v závislosti od nárokov majiteľa.

Displeju nenastavíme iba jas, ale dostupné je aj podrobné ladenie farieb - V ponuke nájdeme šetriaci režim. Výsledky, ktoré sľubuje, sú však príliš optimistické

To, ako dlho sa zaobídeme bez nabíjačky, závisí z veľkej časti od doby kochania sa 5,5-palcovým displejom. Rozlíšenie 720 × 1 280 bodov (267 ppi) síce nie je nič úžasné, no v tomto prípade sa výrobca snažil udržať výrobné náklady pod kontrolou a tak šetrenie vieme pochopiť.

fotogaléria
Pod displejom je trojica senzorových klávesov Zdroj: Ľubomír Vnuk

IPS LCD panel ponúka verné zobrazenie farieb a dokonca aj prekvapivo široké pozorovacie uhly. Obraz sa pri nakláňaní nestráca. Telefón bol hneď po rozbalení ozdobený ochrannou fóliou. Po niekoľkominútovom boji sa nám ju podarilo odstrániť, vďaka čomu sme zistili, že povrch krycieho sklíčka patrí k tým klzkejším. Ocenili by sme ale, keby lepšie odolával odtlačkom prstov.

Bude aj Lollipop

Kvalitu smartfónov s Androidom stále mnohí používatelia posudzujú podľa papierových parametrov. Je preto jasné, že osem procesorových jadier postaví Honor 4X do veľmi dobrej trhovej pozície. Procesor Cortex-A53 je taktovaný na 1,2 GHz, čipsetom je HiSilicon Kirin 620 a grafiku má na starosti čip Mali 450. Oceňujeme, že výrobca neutiahol opasok pamäti RAM, ktorá má kapacitu 2 GB.

Viac ako počet jadier nás zaujíma chod a stabilita systému. Číňania do novinky nahodili Android vo verzii 4.4.2 KitKat, v treťom štvrťroku dokonca očakávame aktualizáciu na modernejší Lollipop (5.0). Počas niekoľkých dní vcelku intenzívneho testovania sa nedostavili žiadne vážnejšie problémy. Pohyb v ponuke je svižný aj po nainštalovaní zopár jednoduchších aplikácií.

Vnútri síce beží Android, no od svojho čistého základu má ďaleko

Použitá je nadstavba Emotion UI vo verzii 3.0. Od stáda rovnakých Androidov sa síce treba odlíšiť, no oveľa viac sa nám páči čistý systém ako to, čo nám Huawei už dlhšiu dobu núti.

Okrem niekoľkých zbytočností nájdeme v Emotion UI aj dve užitočné funkcie: jednoduchý režim v štýle staršieho Windows Phone a prístup k aplikáciám nakreslením znaku na displeji

Trinásť schopných megapixelov

Veľkým plusom vo výbave novinky je podpora LTE, a to dokonca na oboch SIM kartách. Telefón pracuje s LTE Cat4, teda maximálnymi prenosovými rýchlosťami 150/50 Mbps. V ponuke je už tradične dvojica webových prehliadačov. Ten od výrobcu je vydarený, či už po grafickej alebo funkčnej stránke.

Webový prehliadač od výrobcu je dizajnovo atraktívny, navyše ponúka množstvo funkcií

Multimédiá zastupuje predovšetkým fotoaparát na zadnej strane, zhotovujúci snímky v maximálnom rozlíšení 13 Mpx. Nechýba mu automatické zaostrovanie, detekcia tváre, HDR režim a ani farebné filtre priamo v rozhraní aplikácie. Zaujme tiež takzvaný skrášľovací režim, ktorý eliminuje drobné estetické nedostatky.

fotogaléria
Šošovka foťáku vyčnieva nad povrch len minimálne Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výsledné fotky vôbec nie sú zlé. Miestami im síce chýbajú detaily, v horších svetelných podmienkach máme problém a farby nie sú vždy dokonalé, no treba mať na pamäti cieľovú skupinu, do ktorej mobil mieri.

Rozhranie aplikácie foťáku je intuitívne, nájdeme v ňom okrem iného aj HDR režim či farebné filtre

Predná kamera disponuje rozlíšením 5 Mpx a stará sa o celkom schopné výsledky. Video natočíme vo FullHD rozlíšení pri frekvencii 30 snímok za sekundu.

fotogaléria
Huawei Honor 4X: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Rozumná kúpa

Honor 4X je za 200 eur rozumnou kúpou. Možno zneužíva smäd po dobre vyzerajúcich papierových parametroch, no ani jeho praktické využitie vôbec nie je na zahodenie. Oceňujeme svižný chod systému, kvalitný displej a tiež podporu LTE na oboch SIM kartách. Jediná vážnejšia výčitka smeruje k továrenskej nadstavbe Emotion UI, ktorá nemusí sadnúť každému.

Napriek tomu, že tabletofónov v tejto cenovej hladine nie je veľa, má čínska novinka celkom vážnu konkurenciu. Je ňou veľmi podobne vybavený Meizu M1 Note , ktorý za príplatok zhruba 20 eur ponúkne FullHD displej. Zaujímavo vyzerá tiež Microsoft Lumia 640 XL so systémom Windows Phone , ponúkajúca ešte o kúsok väčšiu, 5,7-palcovú uhlopriečku.

Názov zariadenia Huawei Honor 4X
Rozmery 152,9 × 77,2 × 8,7 mm
Hmotnosť 165 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 720 × 1 280 bodov (267 ppi)
Čipset HiSilicon Kirin 620
Procesor 8-jadrový Cortex-A53, 1,2GHz
Grafické jadro Mali-450
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 4.4.2 KitKat + Emotion UI 3.0
Orientačná cena s DPH 200 eur