22.5.2015 10:04 | Bleskovky MobilMania.sk

Bežný Slovák minie 158 MB dát mesačne

Zdroj: archív

Nefiremný zákazník na Slovensku, ktorý sa pripája k mobilnému širokopásmovému internetu prostredníctvom svojho mobilu, má priemernú dátovú spotrebu 158 MB mesačne.

Slováci využívajúci mobilný internet od operátorov preniesli priemerne 158 MB dát mesačne. Vyplýva to zo štatistík z druhého polroka 2014, ktoré poskytol Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

„V sledovanom období obyvatelia Slovenskej republiky, bytoví aj nebytoví zákazníci, preniesli mobilným širokopásmovým prístupom prostredníctvom svojho mobilného telefónu alebo iným prístupovým zariadením spolu 6679 TB dát,“ uviedol hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

Najväčší prevádzkovatelia | Create infographics

Z toho 42 percent preniesli používatelia pripojení inak ako prostredníctvom mobilného telefónu. Vyplýva to z údajov, ktoré mobilní operátori O2, Orange, Telekom a Swan poskytli úradu.

Ku koncu roka 2014 sa minimálne raz za posledné tri mesiace pripojilo k takzvanému rýchlemu mobilnému internetu prostredníctvom svojho mobilného telefónu alebo iného prístupového zariadenia 3,33 milióna používateľov.

Z uvedeného počtu sa 462-tisíc používateľov pripájalo inými prístupovými zariadeniami. Údaje o objeme prevádzky sú uvedené v TB za posledný kalendárny polrok.

Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti (HSPA alebo LTE). Znamená to, že technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú.