24.5.2015 18:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Odstránenie dát z Androidu? Reset zariadenia nie je zárukou

Zdroj: dreamstime

Zariadenia s Androidom kvôli chybe často pri resetovaní nemažú dáta.

V zariadeniach s operačným systémom Android sa po uvedení do továrenských nastavení, respektíve resetovaní celého zariadenia, dáta nezmažú.

Chyba sa objavila vo viac ako 600 miliónoch predaných kusov. Odkazuje na to detailná analýza od expertov z Cambridge University.

Čítajte aj Odstránenie dát z Androidu? Reset zariadenia nie je zárukou

Odstrániť údaje je potrebné napríklad pri predaji prístroja. V niektorých prípadoch to ale kvôli tejto chybe používateľov nemuselo byť vždy umožnené.

Experti uskutočnili analýzu prostredníctvom 26 použitých smartfónov s Androidom od rôznych výrobcov vrátane Samsungu či HTC. Telefóny pritom používali verziu systému od 2.2 až po 4.3.

fotogaléria
Štandardný spôsob odstraňovania dát zo zariadení Zdroj: Cambridge University

Chyba je spôsobená nefunkčnosťou operácie BLKSECDISCARD, ktorá vo väčšine prípadov funguje nesprávne na prístrojoch s upgradovaným systémom z verzie Android 2.3.

Dôsledkom je, že sa údaje z pamäte neodstránia.

fotogaléria
Percentuálne zobrazenie neodstránených dát Zdroj: Cambridge University

Ako problému čeliť

Jednou z odporúčaných metód expertov je zašifrovanie internej pamäte zariadenia, po čom sa nový používateľ k dátam priamo nedostane. Toto riešenie sa však odporúča uskutočniť čím skôr, ideálne hneď po zakúpení prístroja. V prípade neskoršieho zapnutia šifrovania je možné, že sa všetky dáta neprepíšu, a tak k ním bude možné po resetovaní pristupovať.

Čítajte aj Odstránenie dát z Androidu? Reset zariadenia nie je zárukou

Zároveň by si používatelia mali pri tejto metóde zvoliť aj silné heslo. V prípade používania krátkeho PIN kódu sa totiž nový majiteľ po jeho uhádnutí k všetkým nevymazaným dátam bez problémov dostane. Odborníci teda odporúčajú zvoliť namiesto PIN-u radšej zložitejšie heslo.