15.7.2015 00:00 | MobilMania
PR článok

Dievčatá patria do IT

Zdroj: ajtyvit.sk

Informatika nie je geneticky spojená s mužmi. Dievčatá sú skvelé v IT a my ich potrebujeme viac.

fotogaléria
. Zdroj: ajtyvit.sk

Za väčšie zastúpenie žien v IT bojuje Aj Ty v IT. Lokálny projekt FIIT STU sa postupne rozšíril po celom Slovensku a už tretí rok oslovuje dievčatá na stredných školách.

Formou workshophov, stretnutí, mentoringových aktivít, poskytovaním informácií im ukazuje, čo vlastne robia informatici, a prečo je IT odvetvie skvelé aj pre ne.  Reakcie dievčat i samotných pedagógov na tieto aktivity sú pozitívne, nakoľko umožňujú dievčatám spoznať oblasť, ktorá je v spoločnosti a zároveň na stredných školách považovaná za typicky mužskú.

Ako funguje AJ Ty v IT? Pripravované akcie komunikujeme na web stránke www.ajtyvit.sk či na facebookovej stránke. Oslovujeme priamo stredné školy a dievčatá, ktoré sa už aktivít zúčastnili, zároveň však reagujeme na dopyt zo strany škôl, ktoré nás žiadajú o zorganizovanie konkrétneho workshopu či stretnutia.  Presúvame sa vrámci celého Slovenska, nakoľko všade sú dievčatá skvelé a každej chceme umožniť kontakt s IT svetom.

Výsledky aktivít sa dostavili pomerne rýchlo – počas dvoch rokov vzrástol počet študentiek FIIT STU z 3% na 10%.  Spoluprácu rozbiehame aj s Technickou univerzitou v Košiciach a Fakultou riadenia Žilinskej univerzity. Naše aktivity podporuje tiež projekt PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov.

fotogaléria
. Zdroj: ajtyvit.sk