27.5.2015 07:36 | Bleskovky MobilMania.sk

Samsung začne s výrobou 10nm čipsetov už budúci rok

Zdroj: archív

Nová technológia by mala priniesť vyšší výkon, lepšiu spotrebu a menšie veľkostné rozmery.

ikona samsung Zdroj: archív

Spoločnosť Samsung sa pripravuje na technologický progres a vývoj nového 10nm FinFET čipsetu. Závodná linka, ktorá ich bude sériovo vyrábať by mala byť v prevádzke už koncom roka 2016. Na informácie upozornila stránka Kitguru.net.

Len prednedávnom juhokórejská firma Samsung predstavila nový osemjadrový procesor Exynos 7420, ktorý bol vyrobený 14nm FinFET technológiou. Ten sa nachádza vo vlajkových modeloch Galaxy S6Galaxy S6 Edge a poskytuje bohatú porciu výkonu pri slušnej spotrebe.

Hlavným konkurentom pre Samsung je v tomto smere spoločnosť TSMC, ktorá plánuje zahájiť výrobu čipsetov za pomoci 10nm technológie ešte tento rok. Odhaduje sa však, že spoločnosť Intel je vo vývoji najďalej. Technológiu už pripravuje vo svojej americkej továrni D1X (Hillsboro, Oregon) a firma by ju mala predstaviť rovnako ešte tento rok.

Samsung aktuálne vyrába čipsety aj pre spoločnosti ako napríklad Apple a Qualcomm. Nie je preto známe, či firma zvládne vývoj a výrobu dvoch technológií súčasne a aké to bude mať dopady. Pomôcť by mala určite pripravovaná investícia do najväčšej továrne na výrobu čipov na svete. Viac sme priniesli v samostatnej správe.