28.5.2015 16:00 | MobilMania

Test Lenovo S60: Najlacnejší iPhone v čínskom podaní

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lenovo opäť ukazuje, že štýlový a dobre vybavený smartfón nemusí stáť veľa.

Číňania sa veľmi radi inšpirujú tým, čo je úspešné. Minimálne po dizajnovej stránke. Pánov z Lenova uznávame za to, že na trh dokázali priniesť aj niečo vlastné, či už smartfóny P70P90 s konskou kapacitou batérie alebo Vibe X2 s dávkou netradičného štýlu.

Dvojica Lenovo S90 Sisley a Lenovo S60 ale nezaprie kopec spoločných dizajnových prvkov s aktuálnym portfóliom Apple.

Čítajte aj Test Lenovo S60: Najlacnejší iPhone v čínskom podaní

V dlani ako doma

Nikoho nezaskočí, že v rámci siahania do nižšej cenovej hladiny bolo nutné urobiť isté kompromisy v konštrukčnom vyhotovení. Plastovejší tón je cítiť na prvý dotyk, smartfón ale v žiadnom prípade nepôsobí nekvalitným dojmom. Telo je pevné a, čo nás teší najviac, výborne padne do dlane.

fotogaléria
S60-ka skvele padne do dlane. Najväčší podiel Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vďaka nižšej hmotnosti, materiálom príjemným na dotyk a najmä vhodne zaobleným hranám musíme povedať, že sa nám dávno žiadny smartfón tak dobre nedržal pri používaní. Rozmery sa, vzhľadom k uhlopriečke displeja, takisto držia prijateľných hodnôt.

fotogaléria
Na test sme dostali nenápadný sivý variant, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lenovo S60 je dual SIM telefón, na jeho ľavom boku preto vidíme hneď dvojicu zásuviek. V skutočnosti ale jedna z nich patrí pamäťovej karte, SIM karty sa musia potlačiť v tej druhej. Jedna v microSIM, druhá v nanoSIM formáte.

fotogaléria
Dvojica SIM kariet sa tlačí v jednej zásuvke, tá Zdroj: Ľubomír Vnuk

Svetlo mu neprospieva

Baterka má kapacitu 2 150 mAh, výrobca teda nie je tak štedrý, ako v prípade modelov P70 či P90. V dôsledku toho sa S60 radí výdržou k nudnému priemeru. Ak s obľubou smartfón „žmýkate“ väčšiu časť dňa, večer už budete závislí od elektrickej siete. Ku dvom dňom bez nabitia sa dostávame iba za skromných pomerov.

Displej s uhlopriečkou 5 palcov už nikoho nešokuje, je zreteľné, ako sa hranica tolerancie pomaličky posúva. Rozlíšenie IPS panela dosahuje plne postačujúcich 720 × 1 280 bodov (294 ppi). Keďže nejde o triedu, kde by sme sa vyslovene bili o parametre, FullHD si nepýtame.

fotogaléria
Pod displejom je trojica senzorov, systém si teda Zdroj: Ľubomír Vnuk

Potešilo by nás, keby krycie sklíčko dokázalo lepšie pohltiť odrazy okolia. Na silnom jarnom slnku sme neraz mali problém aj pri vyššej úrovni jasu. Stále to nie je katastrofa, no už sme si zvykli na lepšie. Naopak, pozitívom je, že pri nakláňaní zariadenia sa výrazne nestrácajú farby a prst po povrchu celkom zľahka kĺže.

Spamuje ikonami

Hardvérovej výbave kraľuje štvorjadro Cortex-A53 s taktom 1,2 GHz a čipsetom Snapdragon 410. K tomu si treba pripočítať 2 GB pamäte RAM a grafický čip Adreno 306.

fotogaléria
Aj spodná časť pripomína smartfóny z dielne Apple Zdroj: Ľubomír Vnuk

Táto kombinácia poháňa operačný systém Android, aktuálne vo verzii 4.4 KitKat. Od čistého systému má Lenovo ďaleko a my sa na to sťažujeme znovu a opäť. Koľko používateľov má reálny záujem o aplikácie a doplnky, ktoré výrobca násilím tlačí do svojich smartfónov?

Domovská obrazovka je zmesou neporiadku už po rozbalení

Takisto nie sme priaznivcami eliminácie klasickej hlavnej ponuky a jej presunutia na karty domovskej obrazovky. Nevidíme v tom reálny zmysel, navyše, pokiaľ aktívnejšie využívame widgety, je vcelku problém udržať si na displeji poriadok.

Vrcholom zbytočnosti sú opäť demo verzie hier, nezaostáva ale ani nastavenie čínskej klávesnice

Kvitujeme aspoň šetriaci režim (i keď stratený pod položkou Správca výkonu) a dobre navrhnuté notifikačné centurm. Niekoho tiež poteší voľba medzi niekoľkými grafickými témami.

Aj bez farebných tém by sme sa zaobišli, no veríme, že viacerých majiteľov potešia - Šetriaci režim dokáže nejakú tú hodinku k výdrži pridať

Taký normálny foťák

Lenovo S60 zvláda dátové prenosy v LTE sieti iba na jednej z dvojice SIM kariet, čo by za aktuálnych slovenských podmienok nemalo byť veľkou prekážkou. Druhá SIM-ka však mohla byť otvorená aspoň 3G sieti, takto bude určená v drvivej väčšine prípadov len pre hlasové služby či textové správy.

Z dvojice prehliadačov má viac našich sympatií známy Chrome

Fotoaparát ponúka snímanie v maximálnom rozlíšení 13 Mpx, automatické zaostrovanie a prisvetľovacia dióda sú samozrejmé. Aplikácia pre fotenie ukrýva kopec funkcií vrátane vyváženia bielej, nastavenia merania a ISO či niekoľkých grafických efektov. Poteší HDR režim, detekcia tváre a schopnosť natočiť video vo FullHD.

fotogaléria
Šošovka fotoaparátu nevyčnieva nad povrch, čo je Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výsledné snímky trápia prepaly, na danú cenovú kategóriu je ale výsledok primeraný.

fotogaléria
Lenovo S60: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Prezlečený nepriateľ sa oplatí

Fakt, že Lenovo S60 chce byť priamou konkurenciou najlacnejšiemu z radu iPhonov , modelu 5C, podčiarkuje aj ponuka farebných vyhotovení. Nenápadný sivý variant dopĺňa výraznejšia biela a odvážna žltá. S cenou 220 eur Lenovo zadupe amerického súpera do zeme.

Stále však platí, že kto chce iPhone, kúpi si ho bez ohľadu na všetko ostatné. Nepomôže foťák s vyšším rozlíšením, väčšia kapacita RAM ani štvorjadrový procesor. S60-ka sa tak reálne pobije skôr so smartfónmi ako Huawei P8 Lite či LG G3s .

Názov zariadenia Lenovo S60
Rozmery 143,3 × 72 × 7,7 mm
Hmotnosť 128 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 720 × 1 280 bodov (294 ppi)
Čipset Qualcomm Snapdragon 410
Procesor 4-jadrový - Cortex-A53, 1,2 GHz
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 4.4
Orientačná cena s DPH 220 eur