29.5.2015 07:00 | MobilMania

Paušál od operátora? TOP5 tipov, ako sa nenachytať

Zdroj: dreamstime

Akcie mobilných poskytovateľov majú svoje chytáky a háčiky. Poradíme vám, ako im porozumieť a ušetriť čo najviac.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Telefonický pracovník operátora lákajúci na paušál s množstvom výhod. Určite takúto situáciu poznajú mnohí z nás. Aj keď sa nedá vo všeobecnosti povedať, že ponuka bude pre zákazníka zlá, dôležité je výber paušálu či predplatenky zakaždým dôkladne zvážiť.

Napríklad v prípade objednávky cez telefón sa pripravíte o výhody, ktoré si operátori prichystali pri online kúpe. Pozrite si našich TOP5 rád, ktoré rozhodne pomôžu pri rozhodovaní o službe od mobilného operátora.

Venujeme sa výhodám online objednania služby, obmedzeniam pri hovoroch mimo vlastnú sieť či nástrahám LTE internetu. Rovnako vám poradíme, ako neplatiť zbytočne veľa za nepotrebné doplnky a ukážeme vám, čo sú trendy na trhu a aké nové akcie budú v najbližších týždňoch operátori prinášať.

1. Nestrácajte čas v predajni. Stačí web

Nákup z pohodlia domova máte hotový najrýchlejšie. Navyše s istotou, že nezažijete stresy z dlhých radov čakajúcich zákazníkov tiahnucich sa po celej predajni. V prípade, že si rozhodnutie rozmyslíte, máte zákonný nárok na vrátenie tovaru – do 14 dní od doručenia a bez udania dôvodu.

Online objednávka prináša aj výhody pre zákazníka. V O2 dostanete bonus za prenos čísla 150 eur – platí k programu O2 Paušál a uplatňuje a po 5 eur mesačne počas 30 mesiacov. Zároveň je k dispozícii bonus pre odporúčajúceho zákazníka, akcii sa venujeme v samostatnom článku .

Takisto cez web získate bezplatne predplatenku O2 Fér bonusom 50 percent kreditu navyše pri prvých troch dobitiach.

Orange ponúka vybrané telefóny so zľavou oproti cene v predajni, ich zoznam nájdete na webe operátora . Zároveň vám pri online objednávke operátor odpustí jeden mesačný poplatok za paušál. Podobne ako v prípade O2 získate 150-eurový bonus za prenos čísla, ktorý je však dostupný aj v predajni či cez zákaznícku linku.

Takisto sa dá od Orangeu získať dátový balík so zvýhodnením – 700 MB za 1,99 eura mesačne, avšak po novom už nie pre najnižší paušál Sova 5 eur, ale iba ku vyšším programom.

Telekom má webzľavy k programom Happy. Tie sú odstupňované podľa zvoleného paušálu: variant XS – 10 €, S – 20 €, M – 30 €, L – 40 €, XL volania, XL, XXL a Profi – 40 €.

Takéto odmeny sú dostupné pri nových klientoch. Pokiaľ si predlžujete viazanosť, výška zľavy sa zníži o polovicu. Súčasným, najmä dlhoročným klientom sa vždy oplatí vyskúšať i možnosť retenčnej, teda podpultovej ponuky.

Rovnako sa dá získať bonus za prenos čísla, avšak nielen cez e-shop, ale aj v predajni či cez infolinku.

2. Voľné minúty: Iba niekedy a niekam?

Napriek nástupu neobmedzených paušálov v posledných rokoch je aj dnes dôležité si všímať, do akej siete zákazník telefonuje. U každého spomedzi operátorov sa nájdu príklady ponúk, vďaka ktorým môžete na jednej strane ušetriť, ale zároveň sú obmedzené a na telefónne čísla od konkurencie sa napríklad nevzťahujú.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

K programom Happy (od variantu XS) získate automaticky neobmedzené volania, ktoré sa však vzťahujú iba na mobilnú sieť Telekomu a všetky slovenské pevné siete. Navyše v prípade nižšieho paušálu XS sú obmedzené iba na hovory mimo špičky (od 19. do 7. hodiny) a cez víkend. Nekonečné volania do všetkých sietí dostanete od paušálu XL volania a vyššie.

Orange pridáva k Ideálnemu paušálu Kengura 25 eur nekonečné hovory vo vlastnej sieti. Pokiaľ si priplatíte 5 eur navyše, súčasťou variantu Kengura 30 eur sú neobmedzené volania vo všetkých sieťach.

O2 ponúka výhodu volaní po prvej minúte zadarmo s predplatenkou, respektíve nulovým paušálom O2 Fér . Ponuka je v platnosti dlhodobo, avšak vzťahuje sa len na hovory vo vlastnej sieti. Cenovým stropom je tak trinásť centov.

3. 4G? Nie za každú cenu

Milióny eur v investíciách a nové možnosti pre zákazníkov. S tým je spojených príchod sietí štvrtej generácie na Slovensko. Pokrytie rýchlymi dátami budujú všetci štyria mobilní operátori.

  • Najväčšiu LTE sieť má Telekom – 4G operátor doposiaľ sprístupnil pre 55 percent ľudí.
  • Orange ponúka rýchle dáta pre viac než 36 percent ľudí.
  • O2 zatiaľ pokrylo iba vybrané časti Bratislavy a Košíc.
  • V máji rozširoval 4G popri konkurencii aj nováčik Swan – pribudli štyri nové lokality, už predtým bol signál LTE internetu dostupný v 50 mestách (v niektorých iba čiastočne). Mapa dostupnosti signálu zo strany nováčika naďalej chýba.

Podmienkou je, aby sa zákazník nielenže nachádzal v pokrytí LTE sieťou, ale zároveň musí mať nový typ SIM karty a takisto telefón s podporou 4G dát.

Pozor si dajte napríklad na lacné a staršie varianty známych značiek. Použitý čipset nemusí podporovať všetky pásma. Obmedzujúci je napríklad starší iPhone 5 – pokiaľ by ste sa chceli pripojiť do LTE siete napríklad na vidieku (pásmo 800 MHz), máte smolu.

Čítajte aj Paušál od operátora? TOP5 tipov, ako sa nenachytať

Pred kúpou smartfónu či tabletu pre LTE si pozorne prečítajte špecifikácie a porovnajte podporované siete. Týka sa to najmä starších zariadení či mobilov dovezených z iných krajín. Otázne sú tiež rôzne čínske exotické modely. S plnou podporou európskych LTE sietí nemusia počítať.

Problémom tiež môže byť certifikácia jednotlivých výrobcov . Tí môžu blokovať LTE modul pre jednotlivé krajiny a siete dovtedy, kým sieť neotestujú a aktualizáciou firmvéru vnútri zariadenia modul neodblokujú.

Istotou teda bude len smartfón z oficiálnej distribúcie výrobcu určený pre slovenský trh alebo zariadenie zakúpené priamo od operátora, ktoré ale môže vyjsť drahšie. Situáciu si u mobilného poskytovateľa vždy pre istotu overte, aby ste predišli nepríjemnostiam.

4. Pozor na doplnky či tablety

Mobilná televízia, antivírusový softvér či najnovšie aj virtuálne číslo. Operátori už dávno nezarábajú iba na hlasových službách a SMSkách, ale postupne sa presúvajú od dát i smerom k ďalším plateným možnostiam, ktoré zákazníkom ponúkajú.

Zatiaľ čo bez hlasového paušálu či predplatenej karty sa dnes už nezaobíde skutočne takmer nikto, mnohé z doplnkových služieb môžu byť pre vás zbytočné. Rozhodujte sa preto zakaždým sami a jednoznačne nepodľahnite prípadnému tlaku zamestnanca operátora v predajni.

Pokiaľ máte možnosť získať službu napríklad na niekoľko mesiacov bezplatne, vždy si overte, či sa po uplynutí tohto obdobia deaktivuje automaticky alebo ju musíte sami zrušiť. Zároveň sa určite spýtajte na prípadnú zmluvnú viazanosť.

Rovnako zbystrite pozornosť i v prípade, že vám operátor ponúka napríklad tablet za euro. Môže sa totiž stať, že prídete o inú zľavu – napríklad v Orangei by ste namiesto hardvéru získali 5-eurovú zľavu pri kombinácii pevného internetu a hlasového paušálu za aspoň desať eur mesačne.

  • O2 odmeňuje zákazníkov, ktorí sa nevezmú dotovaný mobilný telefón, dátami navyše.
  • Aj od Telekomu dostanete zľavu v prípade programu Happy bez mobilu.
  • Orange umožňuje získať paušál bez mobilu s 10-percentnou zľavou, podmienkou je viazanosť 15 mesiacov.

5. Začína sa sezóna roamingu

Aj keď sa tento rok nedočkáme ďalšieho celoplošného zlacňovania roamingových služieb zo strany Bruselu, pôvodné cenové stropy ostávajú v platnosti. Operátori navyše pridajú i doplnkové balíčky navyše.

Orange už dvojicu služieb predstavil, zameral sa napríklad na Česko, detaily nájdete v samostatnom článku .

O2 zrušilo roaming práve v Česku v minulom roku – zákazníci telefonujú, smskujú a surfujú na internete za rovnaké ceny ako doma. Operátor pripojí v lete pre zákazníkov novinku, konkrétne LTE roaming, najskôr bude dostupný práve u českých susedov.

Už teraz avizujú ďalšie novinky Telekom i O2 a týkať sa budú práve roamingu. Zásadnejšie novinky, zľavy a zvýhodnenia si tak operátori pravdepodobne nechajú na jeseň, ktorá predznamenáva príchod tradične silného vianočného obdobia.